Περιοδικό "Επίκαιρα": Η ατζέντα της Χρυσής Αυγής για τα Εθνικά θέματα


"Χρυσή... ΑΟΖ": Άρθρο του Δημήτρη Κοτταρίδη στο περιοδικό "Επίκαιρα" για τις θέσεις του Κινήματός μας σχετικά με την ενεργειακή και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από τις ελάχιστες περιπτώσεις που έντυπο ευρείας κυκλοφορίας παρουσιάζει αντικειμενικά προτάσεις της Χρυσής Αυγής. ...




"Στα εθνικά θέματα στρέφει την προσοχή της η Χρυσή Αυγή ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και τις συζητήσεις που έχει ξεκινήσει για την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στη Χρυσή Αυγή κατηγορούν ευθέως την ελληνική κυβέρνηση ότι παρακολουθεί αμήχανα την Άγκυρα να προχωρεί σε συγκεκριμένες κινήσεις, όπως η παραχώρηση αδειών για έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πώς προέβη στη ρηματική διακοίνωση με μεγάλη καθυστέρηση.
Στο κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παραχώρηση των κοιτασμάτων αυτών σε ευρωπαϊκά συμφέροντα, με συμφωνίες που δεν θα διασφαλίζουν κανένα όφελος για την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, στη Χρυσή Αυγή ζητούν την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, την καταγγελία στον ΟΗΕ του τουρκικού casus belli και την ταυτόχρονη ανακήρυξη της ΑΟΖ. Ζητούν δε η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων να γίνει με στρατηγικούς συμμάχους που θα επιλεγούν με βάση το εθνικό συμφέρον".
Για τη Χρυσή Αυγή η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος από την κρίση συνδέονται άμεσα με την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων και επισημαίνουν ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι τίποτα μπροστά στο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Σε άρθρο του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης ζητεί από την κυβέρνηση να καταγγείλει όλα τα επαχθή εις βάρος της χώρας μέτρα, να ζητήσει τη διαγραφή του παράνομου χρέους της και να προχωρήσει άμεσα στη σύναψη ενεργειακής και στρατιωτικής συμμαχίας με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, για τις οποίες τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα έχουν ζωτική σημασία, αλλά στη βάση ισότιμων κρατών και όχι με όρους προτεκτοράτου.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με τη Μόσχα, καθώς τα συμφέροντα της σε πολλά σημεία συμπίπτουν με τις ελληνικές θέσεις. Η σύμπτωση αυτή θα μπορούσε, σύμφωνα με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακή και αμυντική συνεργασία, με στόχο της εξάλειψη της τουρκικής απειλής.
Στη Χρυσή Αυγή πιστεύουν ότι τα εθνικά ζητήματα αποτελούν προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης για την ίδια και εκτιμούν ότι θα προσδώσουν νέα δυναμική σε επίπεδο κοινωνίας. Παράλληλα, συνεχίζουν την κριτική στα θέματα της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης ως... "Αντωνάκη, Ντούτσε και  Φανούρη". Τέλος, η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση για τη μείωση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα Βουλγαρίας είναι ήδη ειλημμένη.