Συνεχίζουν τα παραμύθια από το «Βήμα» εναντίον της Χρυσής Αυγής


Στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» υπάρχει ένα άρθρο του Νίκου Χειλά με τίτλο «Νεοφιλελευθερισμός και Νεοφασισμός». Λέμε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Το ίδιο ισχύει και για ένα άρθρο.
Η δομή, οι προθέσεις και το ύφος διαφαίνονται  από την αρχή κιόλας αυτού του κειμένου.
Ο αρθρογράφος, λοιπόν, ξεκινά ως εξής:


«Ξέρουν να κάνουν ντόρο. Είτε με πυροβολισμούς στον αέρα κατά ξένων μικροπωλητών, είτε με το ξυλοκόπημα γυναικών-βουλευτών της Αριστεράς, είτε με την βίαιη έξωση ξένων νοσηλευτών από νοσοκομεία, είτε με «κατηχητικά» στα γραφεία τους και νεοναζιστικές γιάφκες στα σχολεία, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής αναστατώνουν καθημερινά τη δημοκρατική Ελλάδα».
Ξέρει να λέει ψέμματα ο Χειλάς. Μέχρι και πυροβολισμούς(!) στον αέρα (πάλι καλά...) ανακαλύπτει ο τύπος αυτός, όταν στην ουσία το μόνο που πυροβολείται ασύστολα είναι η λογική…. Και δεν σταματά φυσικά σ’ αυτό. Η ανταπόδοση χτυπήματος μετατρέπεται σε … ξυλοκόπημα (γιατί όχι και απόπειρα δολοφονίας;) ενώ η έρευνα για το αν εργάζονται παράνομα λαθρομετανάστες, ως νοσηλευτές στα νοσοκομεία, γίνεται «βίαιη έξωση». Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι «νεοναζιστικές γιάφκες στα σχολεία». Εμ, βέβαια, είναι δυνατόν να πέφτουν πυροβολισμοί χωρίς να υπάρχει και η γιάφκα που να προμηθεύει τα κατάλληλα όπλα; Στην συνέχεια, και μετά το παραλήρημα ψεύδους και ασχετοσύνης, ο αρθρογράφος επιχειρεί να κάνει μια συγκριτική μελέτη μεταξύ δύο διαφορετικών περιόδων: της δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της Σύγχρονης Ελλάδας κατά την μνημονική περίοδο. Το κοινό στοιχείο, κατά τον αρθρογράφο, των δύο αυτών ιστορικών περιόδων είναι ότι προετοίμασαν (και προετοιμάζουν) το έδαφος για τον νεοφασισμό. Κλασσικός αστός δημοκράτης κρατά τις απαραίτητες αποστάσεις από τον νεοφιλελευθερισμό (ως μια εκτροπή του φιλελευθερισμού) μόνο και μόνο γιατί θεωρεί  ότι με την πολιτική του δίνει πάτημα στον νεοφασισμό.
Μάλιστα, σ΄ ένα σημείο λίγο πιο κάτω, ο γράφει χαρακτηριστικά: «Πολιτικά ο νεοφιλελευθερισμός είναι αυτό που λέγεται: πρόγραμμα των αστικών ελευθεριών (ατομικών και πολιτικών). Στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό όμως κυριαρχεί η ελευθερία της αγοράς. Κι αυτό προδικάζει, σε περίπτωση εμβάθυνσης της κρίσης την όλο και σκληρότερη σύγκρουσή της με τις αστικές ελευθερίες. Μπροστά της, η μέχρι τώρα αντιπαράθεση για τα εργασιακά δικαιώματα θα ήταν σκέτο παιχνιδάκι. Μόνο που ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι εκ φύσεως σε θέση να λύσει πραγματικά αυτήν την αντινομία. Η θεωρία και πράξη του αντιβαίνει σε κάθε σοβαρή εκτροπή στον πολιτικό τομέα. Αυτή θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει μόνο ένα φασιστικό κίνημα. Και αυτό λέγεται, ως γνωστό, "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ"». Είναι φανερό ότι ο δημοσιογράφος « έχει μπερδέψει τα μπούτια του», κατά την γνωστή λαϊκή ρήση. Το ζήτημα , γι αυτόν, είναι ο περιορισμός των αστικών ελευθεριών, οι οποίες κατά την γνώμη του κινδυνεύουν άμεσα και ολοκληρωτικά από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Προσέξτε, οι αστικές και όχι  άλλου είδους ελευθερίες, όπως οι εθνικές και κοινωνικές που κατά τον Χειλά είναι προφανώς υποδεέστερες.
Θα ήταν καλό να διευκρίνιζε τι ακριβώς εννοεί ως αστικές ελευθερίες. Μήπως η απεμπόληση της Εθνικής κυριαρχίας, την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, την εξαθλίωση των Ελλήνων, την αποθέωση του κοινοβο(υ)λευτισμού, την κοινωνική διαφθορά, τα «πάρτυ» με τις μίζες και την κλίση σ’ όλες τις πτώσεις της λέξης διαφθορά; Για μας τους  ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ, Άνδρες και Γυναίκες, η Εθνική και Κοινωνική Ελευθερία, η Επανελληνοποίηση του τόπου και η Λαϊκή Ευημερία αποτελούν πολύ πιο σημαντικό παράγοντα, όχι μόνο από τις αρνητικές έννοιες και ενέργειες που περιγράφησαν λίγο πιο πάνω, αλλά και από την οποιαδήποτε στενή ατομική ελευθερία. Καμία μονάδα δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από το σύνολο. Και αυτό το Σύνολο θα αποτελεί το λαμπρό αποτέλεσμα συνειδητοποιημένων προσωπικοτήτων και όχι το άθροισμα εξαθλιωμένων προλετάριων, όπως θα ήθελαν οι μπολσεβίκοι. Γιατί τόσο οι αστοί όσο και οι μπολσεβίκοι δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με την έννοια της πραγματικής ελευθερίας. Τελειώνοντας μαζί σας και αφού σας καλέσουμε να λέτε ψέμματα που ηχούν λιγότερο γελοία, σας επισημαίνουμε ότι ακόμα και ο όρος «νεοφασισμός» δείχνει πόσο άσχετος ιστορικά, ιδεολογικά και κοινωνικά είσαστε. Περαστικά σ’ εσάς και τους προϊσταμένους σας.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ