Ένας στους τρεις εργαζόμενους ζει με 300 ευρώ το μήνα και η κυβέρνηση ζει το “success story” της


Αναίσχυντους πανηγυρισμούς επί της τέφρας της Ελληνικής Οικονομίας και του μέσου νοικοκυριού εκστόμισε ο υπουργός εργασίας της συγκυβέρνησης του Μνημονίου, Βρούτσης. Ο λόγος για τους πανηγυρισμούς υπήρξε έκθεση επί στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος ...

«Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των μισθωτών αμείβεται με μισθούς μεγαλύτερους από το βασικό ενώ το 22,86% λαμβάνει μηνιαίο μισθό από 1.000 έως 1.500 ευρώ.
Αγνοεί, όμως, το σύστημα «Εργάνη» και προκλητικώς ο υπουργός ότι αυτά τα στοιχεία είναι επί των μισθωτών, μη υπολογίζοντας την ανεργία που φτάνει το 27%, ενώ στην νεολαία αγγίζει το ιλιγγιώδες 60%. Δεν υπολογίζει, βεβαίως, και τους εργαζόμενους που δεν είναι μισθωτοί, οι οποίοι είναι αναρίθμητοι.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόσφατη μελέτη της ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 μεικτά) αφού απασχολείται με «ευέλικτες» μορφές εργασίας (μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία). Γεγονός που βρίσκεται, ομολογουμένως, πολύ εγγύτερα στην πραγματικότητα.
Ας μην πανηγυρίζει, λοιπόν, ο Βρούτσης και ο Σαμαράς για τα στοιχεία του «Εργάνη», γιατί η ζοφερή πραγματικότητα της οικονομίας, που είναι το μόνο έργο τους, είναι για κλάμματα. Μπροστά στις στρατιές των ανέργων και των απελπισμένων, αλλά και στους χιλιάδες αυτόχειρες του μνημονίου, αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση να πανηγυρίζουν οι μνημονιακοί, επειδή οι πλειοψηφία των μισθωτών παίρνει μισθό από 500 – 900 ευρώ. Ευπρόσδεκτοι οι πανηγυρισμοί τους, αν βρουν και έναν τρόπο να ζουν οι άνθρωποι με 300 ευρώ καθαρά που παίρνει ο ένας στους τρεις εργαζόμενους.