Ελεύθεροι οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης για τις απευθείας αναθέσεις έργων - Δεν ήταν Χρυσαυγίτες…


Ελεύθεροι με εγγύηση 20.000 ευρώ έκαστος, αφέθηκαν, μετά την απολογία τους στην ειδική ανακρίτρια την Δευτέρα (07/07), οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης για την υπόθεση με τα "45άρια".
Οι πρώην νομάρχης και αντινομάρχης Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, κλήθηκαν να λογοδοτήσουν για τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί ...
 
καταχραστών, για ηθική αυτουργία στην απιστία, ψευδή βεβαίωση και ηθική αυτουργία σε αυτή.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα αδέρφια Ψωμιάδη είχαν αναθέσει απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς 456 έργα, την περίοδο 2006-2010.
Πρώτος απολογήθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι ήθελε απλά να προχωρήσει η διαδικασία για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, άσχετα με το εάν είχαν ολοκληρωθεί ή όχι τα έργα ενώ σημείωσε ότι δεν γίνονταν κατατμήσεις έργων αλλά αυτά ήταν μικρά και αυτοτελή και εκτελούνταν με αυτό τον τρόπο, προκειμένου να είναι μέσα στις προθεσμίες και να μην χάνονται τα κονδύλια.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης, μάλιστα, του πρώην νομάρχη κατέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. "Δεν εγκαταλείπω ανθρώπους, που γνωρίζω ότι δεν έχουν κλέψει" δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι είχε υπογράψει διάφορες ρυθμίσεις για τέτοιου είδους έργα, όπως και άλλοι υπουργοί πριν από αυτόν και ότι ήταν μια συνηθισμένη πρακτική σε όλη την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη δικογραφία, εντοπίστηκαν τρεις τρόποι ανάθεσης των έργων:
  • Ο πρώτος ήταν κατάτμηση μεγάλων έργων σε μικρότερα των 45.000 ευρώ, με τους κωδικούς ωστόσο των μεγάλων έργων και εκτελούνταν ως "45άρια" με πρόχειρους διαγωνισμούς.
  • Ο δεύτερος ήταν η ανάθεση συμπληρωματικών έργων. Έτσι το κύριο έργο είχε έκπτωση μέχρι 40%, στα συμπληρωματικά "45άρια" όμως έφτανε το 3%.
  • Ο τρίτος τρόπος ήταν έγκριση αυτοτελών έργων των 45.000 ευρώ, που αποτελούσαν, ωστόσο, τμήματα μεγαλύτερου έργου.