Βαρέλι δίχως πάτο ο Δήμος Θεσσαλονίκης: Νέα τρύπα 2 εκατ. ευρώ με ειδικές εντολές!

Τρεις χιλιάδες ειδικές εντολές πληρωμών προς ιδιώτες, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, που καταβλήθηκαν το διάστημα.. 1999-2008, βρίσκονται στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιθεωρητή, σε μία νέα έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις οικονομικές ατασθαλίες στο δήμο Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου υπάλληλοι και πρώην ... 
δημοτικοί παράγοντες θα λάβουν κλήσεις να δώσουν εξηγήσεις, ενώ θα καταθέσουν και ιδιώτες.
Η νέα έρευνα άρχισε με παραγγελία της γενικής διεύθυνσης επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή όσα είχαν αποκαλυφθεί από την εξέταση των στοιχείων για τα τρία οικονομικά σκάνδαλα, του ιματισμού, της παγίας και της υπεξαίρεσης. Τότε είχε αποκαλυφθεί πως εκτός των κρατήσεων πολλές δαπάνες του δήμου πληρώνονταν με ειδικές εντολές πληρωμών, χωρίς να ενταλματοποιούνται. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρονταν οι δαπάνες στο επόμενο έτος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών πληρώνονταν εκ νέου.
Εδώ και αρκετούς μήνες την έρευνα των περίπου 3.000 ειδικών εντολών έχει αναλάβει ο οικονομικός επιθεωρητής Αιμίλιος Σαμώλης, ο οποίος έχει επικεντρωθεί σε όλες τις πληρωμές που έγιναν με αυτόν τον τρόπο. Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι από τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο επιθεωρητής επρόκειτο για πάγια τακτική που χρησιμοποιήθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να φουσκώνουν τα ελλείμματα των προηγούμενων χρόνων, τα οποία μεταφέρονταν στον επόμενο. Το ερώτημα όμως, που απασχόλησε και τη δίκη της υπεξαίρεσης, είναι πού κατέληγαν τα χρήματα, τα οποία σύμφωνα με την έρευνα καταβάλλονταν εκ νέου.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν πως τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαμώλης θα καλέσει να καταθέσουν ενώπιόν του ιδιώτες, οι οποίοι πληρώθηκαν για τις δαπάνες που έκαναν, για να διευκρινίσουν τι ακριβώς έγινε με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Σειρά θα πάρουν όσοι εξέδιδαν τις ειδικές εντολές πληρωμών, χωρίς να ενταλματοποιούν τα ποσά.
Η ΠΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ
Το θέμα των ειδικών εντολών είχε απασχολήσει έντονα τη δίκη της υπεξαίρεσης, όμως στην περίπτωση εκείνη αφορούσε εννέα ειδικές εντολές μη πληρωμής κρατήσεων. Η πρακτική θεωρήθηκε παράνομη, καθώς οι κρατήσεις εισπράττονταν από τους δημοτικούς υπαλλήλους, όμως με τις εντολές αυτές δεν αποδίδονταν στα ταμεία και μεταφέρονταν στο επόμενο έτος. Πάντως οι τρεις αντιδήμαρχοι που κατηγορήθηκαν για την έκδοσή τους απηλλάγησαν, αλλά ο τότε διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας Θωμάς Γκόλας, ο οποίος καταδικάστηκε, παρουσίασε στη δίκη έγγραφα στα οποία τόνιζε ότι η τακτική ήταν προδήλως παράνομη και την ακολούθησε ύστερα από γραπτή εντολή που έλαβε από τους προϊσταμένους του δημοτικούς παράγοντες και δεν μπορούσε να μην εκτελέσει.
Ενδεικτικές ήταν οι απαντήσεις που είχε δώσει στους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορούμενων αντιδημάρχων η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία διερεύνησε την υπόθεση της υπεξαίρεσης. “Οι ειδικές εντολές δεν είχαν ημερομηνίες, για να προσδιορίσουν για πότε ήταν το ποσό”, είχε πει κατά τη διάρκεια της πέμπτης ημέρας της δίκης, στις αρχές του περσινού Οκτωβρίου. Επισήμανε μάλιστα ότι οι ειδικές εντολές διευκόλυναν την υπεξαίρεση των 18 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς, “την ώρα που ο πρώην ταμίας Π. Σαξώνης εισέπραττε εκατομμύρια από τα ταμεία του δήμου, εκδίδονταν ειδικές εντολές να μην πληρώνονται οι κρατήσεις”, όπως είχε πει.
Στην περίπτωση των ιδιωτών οι ειδικές εντολές αφορούσαν ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή με τα συγκεκριμένα έγγραφα καταβάλλονταν οι δαπάνες, για παράδειγμα για προμήθεια πετρελαίου, χωρίς όμως να εκδίδονται εντάλματα, όπως απαιτεί ο νόμος. Στη συνέχεια η δαπάνη μεταφερόταν στο επόμενο έτος, οπότε εκδιδόταν ένταλμα πληρωμής και ακυρωνόταν η ειδική εντολή. Όμως και τότε εκταμιεύονταν ποσά, σε μία διαδικασία που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον αδιαφανής.
Ο ισχυρισμός των τότε δημοτικών παραγόντων ήταν πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρούσαν να σταθμίσουν τα ταμειακά προβλήματα και ότι σε καμία περίπτωση δεν έγιναν διπλοπληρωμές των συγκεκριμένων δαπανών, απλώς μεταφέρονταν στον επόμενο χρόνο. Όμως σύμφωνα με τους επιθεωρητές οι οποίοι έχουν μελετήσει τις συγκεκριμένες υποθέσεις παρά την έκδοση εντάλματος πληρωμής για μία δαπάνη και την παράλληλη διαγραφή της ειδικής εντολής η πίστωση του προηγούμενου έτους δεν διαγραφόταν, αντίθετα καταγραφόταν νέα πίστωση του ίδιου ποσού για την ίδια δαπάνη στον επόμενο χρόνο. “Η τακτική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όμως η επανέκδοση ενταλμάτων που δεν εξοφλήθηκαν απαιτεί προηγουμένως αίτηση του ιδιώτη που απαιτεί τα χρήματα. Τέτοιες αιτήσεις δεν έγιναν ποτέ στο δήμο”, εξηγούσε στη “Μ” πρόσωπο που γνωρίζει τη διαδικασία.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα πως η διαδικασία αυτή δεν μπορούσε να εγκριθεί ούτε από τον επίτροπο. Ειδικά για το σκάνδαλο του ιματισμού, που ήταν το πρώτο και μικρού μεγέθους που αποκαλύφθηκε στο δήμο, παρότι η επίτροπος είχε απαγορέψει την έκδοση ενταλμάτων για δαπάνες που καταβλήθηκαν με ειδικές εντολές, η διαδικασία ακολουθήθηκε κανονικά.
ΣΚΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ
Η έρευνα του οικονομικού επιθεωρητή Αιμ. Σαμώλη θα βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που θα έχει αρχίσει η επανάληψη της δίκης της υπεξαίρεσης των 18 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιανουαρίου 2014.
Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί, καθώς ο εισαγγελέας την τοποθέτησε στα πρώτα νούμερα του πινακίου του πενταμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης την ημέρα εκείνη και συγκεκριμένα στον αριθμό 4, προκειμένου να μην επαναληφθεί το σκηνικό των αναβολών λόγω παρέλευσης ωραρίου. Άλλωστε, όπως τόνιζαν εισαγγελικές πηγές από το εφετείο, η υπόθεση πρέπει να δικαστεί, καθώς πλέον υπάρχουν και ζητήματα παραγραφών πλημμελημάτων, όπως αυτά προέκυψαν από την πρώτη δίκη και συγκεκριμένα για το αδίκημα της πλαστογραφίας.
Ρεπορτάζ του κ.Κώστα Καντούρη
Πηγή εφημερίδα "Μακεδονία"
 
xryshaygh.blogspot.gr