Υπάρχει πνευματική ηγεσία σ’ αυτόν τον τόπο;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Χρόνια τώρα ο λαός υποφέρει, αλλά η πνευματική ηγεσία του τόπου λάμπει δια της απουσίας της. Με πολύ κόπο και μετά από χρόνια εξέδωσε η Ακαδημία Αθηνών μια ανακοίνωση για την έκπτωση της ελληνικής γλώσσας με την εμφάνιση των greeklish. Κάτι ψέλλισε και για τη στρέβλωση της ... 
ιστορίας από ανθρώπους όπως η κ. Ρεπούση. Και μετά σιώπησε.
Τί είναι, όμως, η Ακαδημία; Υποτίθεται ότι είναι το Πάνθεον των διακόνων των επιστημών που έφτασαν σε ανώτατα επίπεδα επιστημοσύνης. Όλων αυτών που σιωπούν για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Αναπαύονται στις δάφνες τους ή γράφουν άρθρα και βιβλία σχετικά με τον τομέα της επιστήμης τους και δίνουν διαλέξεις. Πέραν τούτου ουδέν. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή όλοι προέρχονται από Πανεπιστημιακές έδρες, τις οποίες κατέλαβαν με όχι και τόσο αξιοκρατικό τρόπο ως είναι γνωστόν σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ; Μεταξύ αυτών πάντως και ο Λουκάς, ο τέως πρωθυπουργός. Δεν πιστεύω να είναι η παρουσία του εκεί που εμποδίζει τους άλλους να εκφραστούν. Εκτός και φοβούνται ότι θα τους ψέξει ο ΣΥΡΙΖΑ που ανακατεύονται με την πολιτική. Όπως έψεγαν τον Μακαριστό Χριστόδουλο, ο οποίος τόσο πολύ μας λείπει τούτη την εποχή.
Στην αμέσως πιο κάτω βαθμίδα βρίσκονται οι πανεπιστημιακοί μας, οι οποίοι έχουν ανελιχθεί με τον ίδιο γνωστό τρόπο. Έδρες προίκα, έδρες απονεμειμένες λόγω συγγένειας ή λόγω ανταλλάγματος, με περίεργες διατριβές ή χωρίς καθόλου διατριβές και επιστημονικό έργο κ.λπ. Αυτός είναι ο κανόνας, διότι υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Η πλειονότητα, όμως, ανήκει στην κατηγορία αυτών που ανελίχθηκαν αναξιοκρατικώς, εξ ου και απολαμβάνοντας τα αγαθά της δωρηθείσης έδρας δεν μιλάνε εις αντίδωρον. Μόλις γίνουν ομότιμοι, ίσως και να αρχίσουν να μάχονται το κατεστημένο που τους εξέθρεψε και το οποίο τόσο πιστά υπηρέτησαν για να εδραιωθεί.
Ας ήταν, όμως, μόνον αυτό! Διότι είναι και το άλλο. Είναι η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από επιστήμονες πανεπιστημιακού επιπέδου. Κλασική είναι η περίπτωση του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου η παρέα της σαύρας του Κολωνακίου είχε φάει τον αγλέορα. Ευτυχώς, οι πλιατσικολόγοι καταδικάσθηκαν. Πόσα, όμως, τράβηξαν οι φωτεινές εξαιρέσεις που τους κατήγγειλαν και στήριξαν στο δικαστήριο την κατηγορία με προσωπικό κόστος, ακόμη και με τη ζωή τους; Ας θυμηθούμε http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=468080
Και τώρα σκάνε ένα-ένα και άλλα πανεπιστημιακά σκάνδαλα. Στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα. Και κοινός παρονομαστής όλων των κατά καιρούς διωκομένων είναι η κεντροαριστερή ιδεολογία. Ένα περίεργο πράγμα. Σαπίλα παντού. Μιλάμε για τον Άκη που απεδείχθη πως έφαγε € 55 εκ. και ως έξυπνοι Έλληνες που είμαστε, διαιρούμε το ποσό δια του 10.000.000 και ανακαλύπτουμε ότι αυτό το τομάρι έκλεψε € 5,5 από τον καθένα μας. Σπουδαία τα λάχανα. Αν, όμως, βάλουμε δίπλα-δίπλα τα € 5,5 που μας έκλεψε κάθε ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες τομαριών που καλοπερνάνε, θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα βρισκόμασταν στη σημερινή τραγική κατάσταση, εάν δεν μας τα είχαν κλέψει.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε πνευματική ηγεσία, η οποία θα μπορούσε να αφυπνίσει τον λαό με διακηρύξεις και πραγματικά μανιφέστα. Υπάρχουν μόνον άνθρωποι που κατέλαβαν επιστημονικούς θώκους προσκολλώντας εαυτούς στο εργολαβοσυνδικαλιστικοπολιτικό σύμπλεγμα και έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους μη τολμώντας να υψώσουν το ανάστημά τους και να καταγγείλουν τη γάγγραινα που τρώει τα σωθικά του Έθνους. Αυτό το κενό εκμεταλλεύονται οι Μπίστηδες και οι μπιστικοί των εργολάβων, εκδοτών και καναλαρχών που προσπαθούν να το γεμίσουν με μανιφέστα της πλάκας.
Ανθρωπάκια στην πλειονότητά τους. Με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, όπως οι αείμνηστοι καθηγητές Ονούφριος Φαρμακίδης και Ηλίας Σιδηρόπουλος που μαζί με τον επιβιώσαντα κ. Κουκουλέ άρπαξαν το φραγγέλιο και ξεβρώμισαν το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
 
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση 
 
taxalia.blogspot.gr