Οι Τούρκοι ζητούν πάλι να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά - Κι εμείς, για να τους τη "σπάσουμε" θα χτίσουμε Τζαμί στην Αθήνα


Την ώρα που η Άγκυρα –υποτίθεται ότι- επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πιο ευρωπαϊκό προφίλ για την Τουρκία, ο πρωθιερέας του τεμένους Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) στην Κωνσταντινούπολη προέβη στην προκλητική κίνηση να ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια η Αγιά Σοφιά να ...

λειτουργεί ως τζαμί κατά τη διάρκεια των ισλαμικών εορτών!
Συγκεκριμένα, στον λόγο που εκφώνησε ο πρωθιερέας του τεμένους Μουσταφά Ακγκιούλ κατά την πρώτη ημέρα της Εορτής των Θυσιών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «τζαμί του Σουλταναχμέτ πλημμυρίζει με κόσμο κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αλλά οι πιστοί στερούνται την Αγιά Σοφιά. Θα πρέπει να επιτραπεί ο χώρος της Αγιάς Σοφιάς να λειτουργήσει ως “τζαμί”! Σύμβολο της χριστιανικής πίστης και της βυζαντινής εξουσίας, η Αγιά Σοφιά λειτούργησε ως τζαμί από την Άλωση της Πόλης (1453) ως τη δεκαετία του 1930, οπότε με –απόφαση του ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ- μετατράπηκε σε μουσείο.
Η ομιλία του πρωθιερέα του Μπλε Τζαμιού έχει προκαλέσει πάντως μεγάλες αντιδράσεις, αλλά και ανησυχία και στην τουρκική κοινωνία, η οποία θεωρεί την κίνηση απομάκρυνση από τον “λαϊκό” χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους.