Εξετάζοντας την "ανάπτυξη", έτσι όπως την ευαγγελίζονται οι φωστήρες της πολιτικής - "Ανάπτυξη" στα χρόνια του μνημονίου


Γράφει ο οικονομολόγος Παναγιώτης Παγκάκης
Περί τα τέλη του 18ου αιώνα, η ανάδυση της οικονομικής επιστήμης είχε ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση του μερκαντιλισμού από τη σχολή των κλασικών φιλελεύθερων οικονομικών και την έμφαση στα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου. Από εκεί κι έπειτα η έννοια της ανάπτυξης, συνδεόμενη ρητά πλέον με την «ιστορική πρόοδο», αποκρυσταλλώθηκε στην αύξηση της ...

δυνατότητας ικανοποίησης των ατομικών και κοινωνικών αναγκών, με την πάροδο του χρόνου, στο εσωτερικό μιας οικονομίας. Δεν περιοριζόταν επομένως σε μια ποσοτική μεγέθυνση του συσσωρευμένου πλούτου, αλλά μεταφραζόταν σε συνεχή και καθολική αύξηση των ρυθμών παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών, καθώς και σε ποιοτική μεταστροφή των κοινωνικών δομών και τεχνικών υποδομών προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα την «ευημερία».
Είμαστε στο 2013 ακούγοντας τον Αντώνη Σαμαρά, εδώ και μήνες, να ομιλεί σε θεωρητική πάντα βάση για κάποια έργα, τα οποία θα δώσουν ώθηση στην Ελληνική οικονομία. Μια οικονομία πτωχευμένη, σε βαθια ύφεση εδώ και χρόνια, με καταβαθρωμένο μισθολογικό προσωπικό, με μετανάστευση λαμπρών επιστημόνων στο εξωτερικό, μέσα στην μεμψιμοιρία, ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι καταδικασμένη σε ένα μέλλον το οποίο δεν μπορεί να είναι ευοίωνο. Στο νέο τοπίο που η τρόικα προδιαγράφει για την Ελλάδα, θα ανθήσουν "business", οι οποίες θα έχουν σχέση με Δικαστήρια για τραπεζικά χρέη, ιδιωτικές φυλακές, ιδωτική αστυνομία και αποτέφρωση νεκρών.
Είναι γνωστές οι απαιτήσεις της τρόικας για δραστική μείωση του δημόσιου τομέα. Αν και ποτέ δεν έγινε ουσιαστική μνεία για ψαλίδι στους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο ο Δένδιας, ως προάγγελος της τρόικας, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο, περιγράφοντας την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., μίλησε για μείωση στο ήμισυ των οργανικών μονάδων και δημιουργία ενός σώματος 40.000 ατόμων, αντί των σημερινών σχεδόν 60.000. Η πραγματικότητα άρχισε να αναδύεται στην αυγή του 2012, όταν νομοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση σε ΙΕΚ των άνεργων που επέλεξαν την επαγγελματική αποκατάσταση στις εταιρείες σεκιούριτι. Ως προϋπόθεση θεσμοθετήθηκε η «φοίτηση» για 105 ώρες, ακόμη και μέσω Skype (!), με τον άνεργο να πληρώνει 350 – 450 ευρώ.
Η πατρίδα των ιδιωτικών φυλακών είναι οι ΗΠΑ. Ακολούθησε η Μ. Βρετανία και στη συνέχεια τις αντέγραψαν Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία. Οι κοιτίδες του νεοφιλελευθερισμού δηλαδή, τον οποίο ευαγγελίζεται το ΔΝΤ και «μεταγγίζει», μαζί με την μπίζνα της φυλακής, σε οποιαδήποτε χώρα καλείται να… διασώσει την οικονομία της.
Η εφαρμογή του μηχανισμού γεωεντοπισμού (βραχιολάκι) καθίσταται conditio sine qua non η επιστράτευση της εταιρείας σεκιούριτι. Της ιδιωτικής εταιρείας δηλαδή με το (ανθρωπομετρικό -GPS) κέντρο επιχειρήσεων. Έχει αρχίσει να φαίνεται βέβαιη η κατάληξη σ’ ένα περιπεπλεγμένο σύστημα ιδιωτικών «σωφρονιστικών» μαγαζιών, τεχνολογίας κράτησης και επαγγελματιών σεκιούριτι. Για να φτάσουμε όμως εκεί, προϋπόθεση αποτελεί η πυριτιδαποθήκη να εκραγεί, ώστε η φυλακή να απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, υπό τις ευλογίες μάλιστα της τρομοκρατημένης από τη βία κοινής γνώμης (εξ´ου και οι πάμπολες απόπειρες αποδράσεων).
Είναι τυχαίο πως οι εταιρείες – κολοσσοί που κυριαρχούν στις ΗΠΑ στον τομέα της ιδιωτικοποιημένης φυλακής είναι η γνωστή και στην Ελλάδα εταιρεία σεκιούριτι Group 4 και η Wakenhut (τώρα ονομάζεται GEO Group); Η ευημερία θα έρθει και με την κατάσχεση της Ιδιωτικής περιουσίας όπως μας ενημερώνει το ΙΝΚΑ: Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών, οι τράπεζες καταθέτουν μηνύσεις ως εξαπατηθείσες από τους πολίτες- καταναλωτές, κατά την σύναψη δανείων, τα οποία εν τέλει δεν μπόρεσαν οι τελευταίοι να αποπληρώσουν. Αντίστοιχες συμπεριφορές επιδεικνύουν οι τράπεζες σε στεγαστικά δάνεια που δεν πληρώνονται. Προβαίνουν σε επανεκτιμήσεις τής αξίας των ακινήτων και μηνύουν για απάτη τους καταναλωτές που τα έλαβαν. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε συμβάσεις που έχουν ως σκοπό την αγορά κινητών (όπως αυτοκινήτων), αναφέρει το Νέο ΙΝΚΑ. Στο μεταξύ, οι περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί, που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις, όπως επισημαίνει το Νέο ΙΝΚΑ, «τείνουν ευήκοον ους στις απαράδεκτες μηνύσεις των τραπεζών και παραπέμπουν τους πολίτες για κακουργήματα και σοβαρότατα πλημμελήματα».
Έχουμε λοιπόν και λέμε: Ιδιωτικές φυλακές, ιδιωτικοί πάμφθηνοι σεκιουριτάδες, δικαστικό σύστημα που θα οδηγεί τους Έλληνες φυλακή και οσονούπω νέα "κοιμητήρια" αποτέφρωσης- μίας και η κρίση αυξάνει τα εγκεφαλικά-  δημιουργούν νέους τομείς ανάπτυξης. Με Νοσοκομεία στα όρια της εξαθλίωσης, υπέρμετρα  γεμάτα απο λαθραίους εισβολείς, φαρμακευτική δαπάνη διαρκώς μειούμενη, η ευημερία όπως λέει και η Οικονομική επιστήμη έρχεται... ολοταχώς. Η Group 4 και η wakenhut (ιδιωτικές security) μονοπωλούν τον κλάδο στις ΗΠΑ με 264 σωφρονιστικά καταστήματα, κυρίως στις νότιες και δυτικές πολιτείες, χωρητικότητας 99.000 κρατουμένων. Όπως δείχνουν οι αριθμοί, τα καταφέρνουν αρκετά καλά, αυξάνοντας σταθερά την αναλογία των κρατουμένων σε ιδιωτικές προς κρατικές φυλακές από 6% το 2000 σε 9% το 2007, καθώς και τα κέρδη, που ανέρχονται σε αρκετά δισ. δολάρια. Όλα μαζί είναι μια αλληλουχία μέτρων, που έρχονται να δέσουν σήμερα περισσότερο από ποτέ και δυστυχώς τελικό σκοπό έχουν, να εξαθλιώσουν την Ελλάδα.
Σήμερα, όλοι μαζί, πρέπει να δώσουμε ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, για να ξεφύγουμε από την μέγγενη που μας έβαλαν οι πολιτικοί της Νέας Τάξης Πραγμάτων, αφυπνίζοντας τον Ελληνικό λαό, με ό,τι μέσον ο καθένας διαθέτει, από όποια θέση και αν βρίσκεται. Ζήτω η νίκη!
 
Παναγιώτης Παγκάκης, οικονομολόγος
Τ.Ο. Καρδίτσας