Σώτη Τριανταφύλλου στον "Τύπο της Κυριακής": Η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει γιατί η Δεξιά έχασε την παραδοσιακή φυσιογνωμία της

Η διάσημη συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου εξηγεί την άνοδο της Χρυσής που οφείλεται στην σύγχυση της συντηρητικής παράταξης σε ένα άρθρο με τίτλο «Δεξιές και αριστερές στροφές στα άκρα». Γράφει η Σώτη Τριανταφύλλου στον Τύπο της Κυριακής:




«Η τρομοκρατική στροφή της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο λαϊκισμό και τη σύγχυση της συντηρητικής παράταξης που έχασε την παραδοσιακή φυσιογνωμία της. Οι ιστορικές ενοχές έναντι της αριστεράς και η ψηφοθηρία οδήγησαν την ελληνική δεξιά σε πολυδιάσπαση: λαϊκή, αναχρονιστική δεξιά (τύπου ΛΑΟΣ), ψευτοαστική δεξιά, φιλελεύθερη κεντροδεξιά που κολακεύει την αριστερά (όπως έκανε προσφάτως ο Κώστας Καραμανλής επαινώντας τη «φρεσκάδα» του ΣΥΡΙΖΑ), θρησκευτική δεξιά.
Ωστόσο η έλλειψη σαφούς περιγράμματος δεν ωφελεί κανέναν: όταν τα κόμματα ακολουθούν το φύσημα του ανέμου, παραβιάζοντας τις ιδρυτικές αρχές και ιδέες τους, επηρεάζεται αρνητικά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα...
Στην Ελλάδα, εκτός από το ασάλευτο ΚΚΕ -ένα κόμμα μαυσωλείου- όλες οι πολιτικές παρατάξεις έχουν υποστεί, όπως είναι φυσικό, βαθιές αλλαγές. Ωστόσο, είμαστε, για μια ακόμη φορά, ειδική περίπτωση: η ελληνική ακροδεξιά εκφράστηκε με τις κατά καιρούς δικτατορίες ή με τα διάφορα κόμματα της ριζοσπαστικής δεξιάς. Η αστική δεξιά δεν απέκτησε ταυτότητα εφόσον έλειπε η εθνική αστική τάξη -η ολιγομελής αστική τάξη προσπαθούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της μέσω των ακροδεξιών κομμάτων. Με τραγικά αποτελέσματα...»


iefimerida.gr