Αυτόματα μηχανήματα πώλησης αντί κυλικείων στα σχολεία ;

http://images02.olx.gr/ui/11/90/86/1302466471_187738486_15---.jpg
Μεγάλες επιχειρήσεις μοιράζουν, με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, επιδόρπια γιαουρτιού στους μαθητές. Σε κάποιες περιοχές, Σχολικές Επιτροπές «εξοπλίζουν» σχολεία με αυτόματους πωλητές τροφίμων, με πρόσχημα ότι δεν λειτουργεί κυλικείο. ...



Υπάρχουν όμως φωνές που καταγγέλλουν τέτοιες τακτικές, οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του φαγητού στο προαύλιο και υπονομεύουν τον ευρύτερο παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου.
Στο δημοτικό σχολείο τα παιδιά διαμορφώνουν από πολύ μικρή ηλικία στάσεις απέναντι σε σημαντικά θέματα όπως υγιεινή διατροφή, καταναλωτικά πρότυπα, περιβάλλον και αειφορία. Η λειτουργία ενός απρόσωπου, αυτόματου πωλητή τροφίμων, που πουλάει κακής ποιότητας σνακ, βρίσκεται έξω από το πνεύμα αυτών των αξιών. Άλλωστε, θα ήταν πραγματική παρωδία το να κάνουν μέσα στην τάξη οι μαθητές προγράμματα αγωγής υγείας και υγιεινής διατροφής, αλλά στο διάλειμμα να ρίχνουν κέρματα στη σχισμή ενός μηχανήματος για να φάνε επεξεργασμένες τροφές. Όσον αφορά στην έλλειψη κυλικείων σε κάποια σχολεία, υπάρχει λύση: φαγητό από το σπίτι, όπως άλλωστε γίνεται και στα ολοήμερα.

Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εκφράζουν τον φόβο η τοποθέτηση αυτόματων πωλητών στα σχολεία προωθείται από συγκεκριμένα συμφέροντα. Και επισημαίνουν μια ακόμη παράμετρο, που αφορά τις θέσεις εργασίας: Η γενίκευση αυτόματων πωλητών στα σχολεία θα μεταφέρει τη δουλειά τού κυλικείου σε επιχειρήσεις που μπορούν να διατηρούν μεγάλο αριθμό μηχανημάτων. Έτσι όμως οι θέσεις εργασίας που συντηρούνται στα κυλικεία των σχολείων θα χαθούν!