167 δισ. ευρώ η ζημιά από το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ


Η δυσώδης οσμή του μεταπολιτευτικού βόθρου αναδύεται από το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ, που με μανία προσπαθούν να συγκαλύψουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελληνικού χρέους από την κυβέρνηση Τζέφρυ και την υπογραφή – ...

συναίνεση της ΝΔ, προκειμένου η χώρα να προσφύγει στο ΔΝΤ, με αποτέλεσμα το ξεπούλημα της Ελλάδος, την φτωχοποίηση του Ελληνικού Λαού, χιλιάδες αυτοκτονιών και εκατομμύρια απελπισμένων.
Σχετικά με το ζήτημα είχε διενεργηθεί έρευνα και είχε σχηματιστεί δικογραφία, ενεργοποιώντας τις γνωστές παρεμβάσεις από πλευράς ΝΔ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταγγελίες για μαρτυρίες οι οποίες «εξαφανίστηκαν» από την δικογραφία, με στόχο την αθώωση του Α. Γεωργίου και συνεπώς την απαλλαγή του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του τότε υπουργού των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από τυχόν πολιτικές ευθύνες.
Ακολούθως και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής διατάχθηκε συνέχιση των ερευνών. Αυτό δεν είχε εμποδίσει την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, να παραδεχτεί ευθέως ότι η ΝΔ είχε συναινέσει στο σκάνδαλο και ότι δεν έκανε εξεταστική για το μνημόνιο, επειδή συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα είπε: «Αυτό για το οποίο κατηγορείται η κυβέρνηση, είναι ότι αποδέχθηκε το έλλειμμα και το έβαλε στον προϋπολογισμό, όσον αφορά το έλλειμμα το οποίο δόθηκε τότε. Αυτό το έλλειμμα είχε γίνει αποδεκτό έξω πλέον. Δεν μπορούσαμε εμείς αυθαίρετα να βάλουμε ένα άλλο έλλειμμα. Αναγκαστικά και εφόσον δεν είχε λυθεί το θέμα, θα βάζαμε το έλλειμμα το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από την Eurostat. Εμείς είπαμε ότι θα γίνει μία και μόνη εξεταστική επιτροπή, όταν ζητούσαμε αυτοδυναμία από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε ότι δεν θα δώσει αυτοδυναμία σε κανέναν και επομένως αποφάσισε υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας.»
Τώρα έχουμε ένα άρθρο που έγραψαν από κοινού η Ζωή Γεωργαντά και ο Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, όπου γίνεται μία εκτίμηση της ζημιάς που υπέστη η ελληνική οικονομία από το εν λόγω σκάνδαλο. Τα «νούμερα» πραγματικά «ζαλίζουν» και προκαλούν οργή, αφού φαίνεται καθαρά η ενοχή των γαλαζοπράσινων πολιτικών απατεώνων για τις αυτοκτονίες και την κατάντια της χώρας. Σας παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα»:
Ζημία ύψους 167 δις ευρώ
Όσον αφορά στη ζημία του ελληνικού κράτους λόγω της ψευδούς διόγκωσης του δημοσίου ελλείμματος του 2009, αυτή είναι γιγαντιαία και πολύμορφη. Η ζημία περιλαμβάνει τρία σκέλη:
  1. Το σκέλος της χρηματικής ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή τον υπερδανεισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης που έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των τοκοχρεολυσίων που πληρώνει και θα πληρώνει η χώρα μας για δεκαετίες από σήμερα, τη γιγαντιαία απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ, λόγω του επιβληθέντος «κουρέματος» των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατείχαν, και τη μείωση των εσόδων του κράτους, παρά τις περικοπές των κοινωνικών παροχών, των μισθών και συντάξεων, τη δημιουργία στρατιών ανέργων και τις αυξήσεις παντός είδους φόρων.
  2. Το σκέλος της παράπλευρης ζημίας του Δημοσίου γενικότερα, όπως είναι η μείωση της αξίας της κρατικής περιουσίας, αλλά και της ζημίας που υπέστη  η ιδιωτική οικονομία της χώρας μας, της οποίας η κατακόρυφη πτώση έχει επιδράσει αποφασιστικά στην παραπέρα επιδείνωση του δημόσιου τομέα.
  3. Το σκέλος της ζημίας που υπέστη η γενικότερη ελληνική οικονομία και κοινωνία λόγω της κερδοσκοπίας που αναπτύχθηκε από την αύξηση του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας μας και της διεθνούς αρνητικής αντιμετώπισης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στη συνολική ζημία της Ελλάδας που προκλήθηκε από το ψευδώς διογκωμένο έλλειμμα του 2009 πρέπει να προσθέσουμε και την ανυπολόγιστη ζημία από την ψυχολογική κατάπτωση των Ελλήνων πολιτών.
Θα επικεντρωθούμε στο πρώτο σκέλος (1) που είναι ευκολότερο να ποσοτικοποιηθεί. Η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την κατά δεκάδες δις ευρώ ψευδή διόγκωση του χρέους και του ελλείμματος του 2009 διακρίνεται αφενός στην αύξηση των κρατικών δαπανών και αφετέρου στη  μείωση των κρατικών εσόδων. Συνεπώς, η αμφίπλευρη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου εξειδικεύεται ως εξής:
α) Υπερδανεισμός του δημοσίου με συνέπεια την πληρωμή εξοντωτικών τοκοχρεολυσίων και τη δημιουργία μιας μη αντιμετωπίσιμης και ασφαλώς μη βιώσιμης χρεοσυσσώρευσης.
β) «Κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, το οποίο είχε ως συνέπεια την απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ με δεκάδες δις ευρώ.
γ) Μείωση των εσόδων του κράτους λόγω διαφυγόντων φόρων αλλά και άλλων διαφυγόντων εσόδων λόγω της πρωτόγνωρης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας που επακολούθησε. Στον παραπάνω πίνακα παρουσιάζονται τα επιμέρους συνοπτικά κονδύλια της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εξάγονται από τις αναλυτικές εκτιμήσεις μας στα υπομνήματά μας προς τη Δικαιοσύνη.
Η ζημία αυτή δεν περιλαμβάνει τη ζημία από το πρώτο Μνημόνιο, αλλά τη ζημία από τον Δεκέμβριο 2010, που πιστοποιήθηκε παράνομα από τον διωκόμενο για κακούργημα υπάλληλο του ΔΝΤ – πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Ανδρέα Γεωργίου, μέχρι τον Φεβρουάριο 2013. Το τελικό φούσκωμα τους ελλείμματος του 2009 ήταν εκείνο που προκάλεσε όλα τα επόμενα Μνημόνια, τη χρεοσυσσώρευση και  τα δυσβάστακτα μέτρα που έχουν οδηγήσει σε γενοκτονία την ελληνική κοινωνία. Είναι δε οι εκτιμήσεις μας αρκετά συντηρητικές, δηλαδή στην πραγματικότητα όταν υπάρξει πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων οι εκτιμήσεις της ζημίας θα είναι πολύ υψηλότερες.
Συμπερασματικά, η συνολική ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από το ψευδές χρέος και έλλειμμα του έτους 2009, που πιστοποιήθηκαν από την παράνομα λειτουργούσα μονοπρόσωπη ΕΛΣΤΑΤ, φθάνει το γιγαντιαίο ποσό των 167 δις ευρώ, που, μάλιστα, αποτελεί λίαν συντηρητική εκτίμηση, η οποία προέκυψε χωρίς να λάβουμε υπ΄ όψιν μας μη διαθέσιμα σε μας στοιχεία, όπως είναι οι τρέχουσες αποκαλύψεις απίστευτων στατιστικών αλλοιώσεων εσόδων και δαπανών του προϋπολογισμού που περιγράφει η εφημερίδα.