Επίσκεψη του ΕΛΑΜ στα "Φυλακισμένα Μνήματα"

Το Μέτωπο Νεολαίας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) πραγματοποίησε το Σάββατο, 13/04/13, εκπαιδευτική εκδρομή στα Φυλακισμένα μνήματα, εκεί όπου οι ήρωες της ΕΟΚΑ έγραψαν ολόχρυσες σελίδες ιστορίας με την Ελληνική τους ψυχή που παρέμενε αγέρωχη μπρος τα βασανιστήρια και τις κρεμάλες.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την στάση της ...



Αστυνομίας, που για άλλη μια φορά χωρίς να υπάρχει λόγος εμπόδισε την είσοδο μας για αρκετή ώρα έξω από την είσοδο των φυλακών, ενώ για την επίσκεψη μας ενημερώσαμε τα αρμόδια άτομα εδώ και πολλές μέρες και εξασφαλίσαμε την σχετική άδεια (αν και δεν χρειάζεται). Δυστυχώς σε κάποιους η παρουσία μας και μόνο αποτελεί πρόβλημα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να απαγορεύουν την είσοδο στους εκάστοτε πολιτικάντηδες που ξεπουλούν τους αγώνες όλων αυτών που έδωσαν την ζωή τους για την Ελληνικότητα της Κύπρου μας.
Μετά από αρκετή ώρα καθυστέρησης τα μέλη μας τελικά κατάφεραν να εισέλθουν εντός του χώρου των Φυλακισμένων μνημάτων, όπου και τα υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ και κρατούμενος των φυλακών επί καιρό της Αγγλοκρατίας, κ Δήμος Βρυωνίδης.
Ο κ. Βρυωνίδης, ξενάγησε αρχικά τα μέλη μας στα κελιά όπου κρατούνταν οι αγωνιστές, εξιστορώντας τις συνθήκες κατά τις οποίες κρατούνταν τότε οι ήρωες της ΕΟΚΑ, τα διάφορα  βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν και τον τεράστιο ψυχολογικό πόλεμο που πέρασαν.
Στην συνέχεια μας οδήγησε στα κελιά των μελλοθανάτων, όπου και εκεί οι ήρωες μας, παρόλο που γνώριζαν τι τους περίμενε δεν λύγισαν ούτε στιγμή. Με το γλαφυρό τρόπο της περιγραφής του ζήσαμε τις στιγμές λες και ήμασταν σε κάποια γωνιά, τα εποικά εκείνα χρόνια της ΕΟΚΑ και βλέπαμε στιγμή προς στιγμή το τι συνέβαινε. Η συγκίνηση ήταν εμφανέστατη στα πρόσωπα όλων μας.
Ακολούθως επισκεφτήκαμε το δωμάτιο της αγχόνης. Το δωμάτιο της τελευταίας σκηνής του «δράματος». Εκεί μια νεκρική σιγή κυρίευσε τον χώρο, ένας κόμπος έδεσε το λαιμό όλων μας. Ακουγόταν μόνο η φορτισμένη συναισθηματικά φωνή του κ. Βρυωνίδη, που περιέγραφε το πώς οδηγήθηκαν στο δωμάτιο οι 9 ηροωμάρτυρες της ΕΟΚΑ. Τα 9 παλληκάρια, βάδιζαν αγέρωχη, με το κεφάλι ψηλά και τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, κάνοντας τους Άγγλους και τους Τουρκο«κύπριους» δήμιους τους να σαστίζουν μπρος το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής. Μπορεί να κατάφεραν να λυγίσουν τα σώματα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ αλλά όχι τις ψυχές τους.
Τελευταίο και καθόλου όμως εξαιρετέο, επισπευτήκαμε τον χώρο όπου βρίσκονται θαμέννοι 13 αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Τα ονόματα των 9 απαγχωνισθέντων Μιχαήλ Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου, Ανδρέα Ζάκου, Ιάκωβου Πατάτσου, Χαρίλαου Μιχαήλ, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Στέλιου Μαυρομάτη, Ανδρέα Παναγίδη, Ευαγόρα Παλληκαρίδη και των άλλων 4 ξεχωριστών αγωνιστών της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, Στυλιανού Λένα, Κυριάκου Μάτση και Μάρκου Δράκου, που ήταν αναγραμμένα στους σταυρούς, πολιορκούσαν το χώρο, ενώ ψηλά ξεπρόβαλε το ρητό που προκαλούσε ανατριχίλα «Του ανδρειωμένου ο θάνατος, Θάνατος δεν λογιέται».
Τα μέλη μας αποχώρησαν από το χώρο των φυλακισμένων μνημάτων γεμάτα με πείσμα να αγωνιστούν με το άπαν τον δυνάμεων τους για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των παλληκαριών μας. Να συνεχίσουν τον αγώνα των ηρώων της ΕΟΚΑ, για μια Κύπρο Ελεύθερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ.