Η Τουρκία καπαρώνει τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ οικόπεδα «win-win», καζάν-καζάν και μισά-μισά


ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ «ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ» ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Η ΤΡΑΟ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. 
Το «χαλί» στο πνεύμα του «win-win» στρώνει η Αγκυρα, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα προς διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων.... στην ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε χθες «καθαρή» εντολή στην κρατική εταιρεία ...



υδρογονανθράκων της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, να συνεχίσει κανονικά από σήμερα και για τα επόμενα τρία χρόνια τις υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Και όλα αυτά:
* Μία ημέρα μετά τις κοινές δηλώσεις Αντώνη Σαμαρά-Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη περί «αλληλοσεβασμού» και
* παρά τη «ρηξικέλευθη», όπως παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά, ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου 2013 στα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι η Τουρκία στις 27 Απριλίου 2012 παραχώρησε στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας, την ΤΡΑΟ, άδειες έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ειδικότερα, η Γενική Διεύθυνση Πετρελαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας (Petrol Isleri Genel Mudurlugu – PIGM), όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, άναψε χθες το «πράσινο φως» στην ΤΡΑΟ να παρατείνει έως το 2016 τις έρευνές της σε επίμαχες περιοχές.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο περιοχές εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στους τομείς ΤΡΟ/XVI/Α – Antalya (παράταση έως τις 26 Μαρτίου 2016), ΤΡΟ/XVI/Β – Antalya (παράταση έως τις 29 Απριλίου 2016) και στις περιοχές AR/ΤΡΟ/3863 και AR/ΤΡΟ/3859 στο Ντιγιάρμπακιρ και την Προποντίδα.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το ότι τουρκικό μέσο ενημέρωσης αναφέρεται στο γεγονός, σημειώνοντας ότι οι έρευνες αφορούν περιοχές οι οποίες δεν βρίσκονται εντός τουρκικής δικαιοδοσίας, την ώρα μάλιστα που η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας εκκρεμεί.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι μπορεί η Αγκυρα να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες, ωστόσο δεν προχωρά περισσότερο.
Ποιο το νόημα όμως να δεσμεύεις περιοχές εάν δεν υπάρχει η βούληση να κάνεις το επόμενο βήμα;
Εν τω μεταξύ, ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως με τη χθεσινή αναφορά της τουρκικής πλευράς στη λογική «win-win», στο «αμοιβαίο κέρδος» δηλαδή για τις δύο πλευρές στην περίπτωση αξιοποίησης των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της ανατολικής Μεσογείου, δεν «στοχοποιείται» το Αιγαίο αλλά οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου.
«Κλειδί» της όλης υπόθεσης όμως είναι το πού εντάσσουν η ελληνική και η τουρκική πλευρά το Καστελόριζο.
Προς επίρρωσιν των «κρυφών» προθέσεων της Τουρκίας, η χθεσινή δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι «στόχος τόσο της Αθήνας όσο και της Αγκυρας είναι η επίλυση του Κυπριακού, μήλον της Εριδος ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτό που θέλουμε είναι η υπόθεση να κλείσει και να θάψουμε το ζήτημα αυτό».