ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - Απόρρητη έκθεση για πετρέλαιο 500 δισ. δολαρίων στα "συρτάρια" από το 1997


Απόρρητη έκθεση για κοιτάσματα δυτικά της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γνώριζαν τα αποτελέσματα από το 1997.
Κλειδωμένη από το 1997 παρέμενε στα συρτάρια της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου της Ελλάδος απόρρητη έκθεση που αποκάλυπτε την ύπαρξη γιγαντιαίων στόχων - κοιτασμάτων ...


πετρελαίου και φυσικού αερίου δυτικά της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης. Σε αυτή την έκθεση, που έφερε στο φως η Real News, περιλαμβάνονται χάρτες στους οποίους αποτυπώνονται αντίστοιχες σεισμικές καταγραφές με αυτές που προέκυψαν κατά την πρόσφατη έρευνα της νορβηγικής εταιρείας PGS, η οποία επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή και για τις προοπτικές των εν λόγω κοιτασμάτων.
Ανάλογο ενδιαφέρον δεν επέδειξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αφού η άκρως εμπιστευτική έκθεση των 200 σελίδων με τον τίτλο International Mediterranean Ridge Seismic Experiment (IMERSE), όπως αποδεικνύεται, παρέμενε "θαμμένη" και αναξιοποίητη για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, έχοντας περιέλθει στα "χέρια" της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., μετά την κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου της Ελλάδος τον Απρίλιο του 1998.

Η έρευνα ξεκίνησε το 1995 και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MAST II από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε., σε κοινοπραξία με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Geomar του Κιέλου και με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Ecole Normale Superieure του Παρισιού, του Imperial College του Λονδίνου και των πανεπιστημίων της Τριέστης και του Μπέρμιγχαμ. Στον χώρο μεταξύ Πελοποννήσου -λιβυκών θαλάσσιων συνόρων και Κρήτης έγιναν καταγραφές συνολικού μήκους 2.650 χλμ., με τους ξένους ερευνητές να υποστηρίζουν με την τεχνογνωσία και τον θαλάσσιο εξοπλισμό το όλο εγχείρημα, ενώ η ΔΕΠ- ΕΚΥ Α.Ε. ήταν αυτή που ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανάλυσης και επεξεργασίας των δεδομένων της έρευνας, καθώς διέθετε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και εξειδικευμένο προσωπικό.

Η εξαιρετική ποιότητα των καταγραφών εκείνης της εποχής επέτρεψε να εντοπιστούν, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, εντυπωσιακοί στόχοι πιθανών κοιτασμάτων, ένας εκ των οποίων παρουσιάζει έκταση η οποία ξεπερνά τα 1.000 τ.χλμ. Περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο, δηλαδή, από το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ που έχει έκταση 370 τ.χλμ.

Μάλιστα, στην έκθεση αποτυπώνεται και η αξία των κοιτασμάτων στην εν λόγω περιοχή με μια πρώτη οικονομοτεχνική μελέτη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πιθανότητα ύπαρξης 80% πετρελαίου και 20% φυσικού αερίου, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι μπορεί να δώσει από 5 έως 10 δισ. βαρέλια πετρελαίου, 500 δισ. δολαρίων καθαρής αξίας για τα ταμεία του κράτους, αν αφαιρεθούν τα έξοδα ερευνών, 150 δισ. δολαρίων.
Η νορβηγική εταιρία PGS για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ, ανέλαβε να διεξάγει έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη για την καταγραφή πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν και τα αρχικά χιλιόμετρα των ερευνών ήταν 8.500, τελικά διεξήχθησαν έρευνες σε 12.431 χλμ, αφού κατά τη διάρκεια των ερευνών εταιρείες ζήτησαν πιο πυκνές γραμμές ερευνών σε συγκεκριμένα σημεία. Μάλιστα το ενδιαφέρον της γαλλικής Total και της αμερικανικής ExxonMobil εντοπιζόταν κυρίως σε αυτούς τους στόχους που είχε καταδείξει δεκαέξι χρόνια πριν η έρευνα της ΔΕΠ-ΕΚΥ. Α.Ε. Οι έρευνες της PGS, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, κατέδειξαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη.
Δεν είναι τυχαίο που η γαλλική εταιρία Total, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου στον κόσμο ζήτησε από την PGS να εντείνει έρευνες στα συγκεκριμένα σημεία. Οι Γάλλοι γνώριζαν την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ήδη από το 1997 όπως και οι Γερμανοί οι οποίοι συμμετείχαν στην υλοποίηση της έρευνας IMERSE.
Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύνθετο και η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει (εδώ και δεκαετίες) πως η λύση του σχετίζεται άμεσα με τα χρυσοφόρα ενεργειακά κοιτάσματα που βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ.  Θέση της Χρυσής Αυγής είναι η άμεση έναρξη της διαδικασίας εξόρυξης των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων, με βάση το Δίκαιο της θάλασσας. Πρώτη και κύρια στρατηγική κίνηση είναι η καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του τουρκικού casus belli και η άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Για να μετατρέψουμε την Ελλάδα του μνημονίου σε ανεξάρτητη ενεργειακή και στρατιωτική δύναμη απαιτείται μία αληθινά εθνική ηγεσία και η βούληση ολόκληρου του ελληνικού λαού να ζήσει με τις δικές του δυνάμεις, ώστε να πάψει η χώρα να αποτελεί υποχείριο των ξένων τοκογλύφων.