Την αποτίμηση της επίσκεψης στην Αμέρικα του πρώην… κομμαντάντε και νυν… leader of SYRIZA (και «πρόσχαρος», «ευγενικός», «πραγματιστής» και «πρόθυμος» να ακούσει την φωνή των κυρίων του, όπως τον χαρακτηρίζουν), έκανε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Brookings (που τον κάλεσε στην Αμέρικα), ο γενικός διευθυντής του Γουίλιαμ Ανθόλις και το συνυπέγραψε o οικονομικός αναλυτής Ντομένικο Λομπάρντι. Το άρθρο ...
κρατάει ασφαλώς κάποιες αποστάσεις (για να μην παραπονεθούν οι πολιτικάντηδες των «ανταγωνιστικών» προς τον ΣΥΡΙΖΑ κομμάτων, επίσης παρατρεχάμενοι των διεθνών εξουσιαστών), επισημαίνει και τα αρνητικά του… leader (για να διορθωθεί…), αλλά σε γενικές γραμμές είναι θετικό για τον Alexi. Επίσης, αποκαλύπτει ότι ο… leader of SYRIZA πλασαρίστηκε ως η τελευταία ελπίδα του σάπιου μεταπολιτευτικού κατεστημένου για να μην ανέλθει στην εξουσία η Χρυσή Αυγή! Κάτι που δείχνει ότι αυτό που είπε ο Tsipras στην προχθεσινή συνέντευξή του στην ΝΕΤ («αν κι εγώ αποδειχθώ αναξιόπιστος, έρχεται ο Μιχαλολιάκος») δεν ήταν καθόλου τυχαίο! Ιδού, λοιπόν, η αποτίμηση της επίσκεψης σύμφωνα με το αμερικανικό κατεστημένο (διότι το συγκεκριμένο Ινστιτούτο αυτό εκφράζει):
O νέος ηγέτης της ελληνικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας έχει γίνει ”παίκτης- κλειδί” της ευρω-κρίσης. Η μετεωρική του άνοδος στα γκάλοπ και η -οριακά- δεύτερη θέση που κατέλαβε στις ελληνικές εκλογές το καλοκαίρι του 2012 προκάλεσαν αναταραχές στις παγκόσμιες χρηματαγορές.
Το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Ουάσινγκτον αποτέλεσε τη πρώτη του συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη του Kογκρέσου, πολιτικούς αναλυτές, ομάδες Ελληνοαμερικανών και το κοινό. Έφερε μαζί του μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταφράζεται ως ”Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς”. Ο τίτλος προκαλεί στους Αμερικανούς αμηχανία δεδομένου ότι στις ΗΠΑ ουδέποτε υπήρξε ένα βιώσιμο σοσιαλιστικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, απ’ τη πλευρά του, υπερφαλαγγίζει (ή μήπως «πλαγιοκοπεί»;) τους Σοσιαλιστές από τα αριστερά τους, οπότε πολλοί Αμερικανοί έχουν λόγο να είναι διπλά αμήχανοι. Τόσο οι αισιόδοξοι όσο και οι απαισιόδοξοι βρήκαν αυτό που περίμεναν από την επίσκεψή του…
Κατά δεύτερον, σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να καταρρίψει το στερεότυπο-καρικατούρα που έχουν διαμορφώσει την διεθνή εικόνα της ελληνικής Αριστεράς. Σε μια χώρα όπου οι αριστεροί ιστορικά θεωρούνται εμπρηστικοί, επιρρεπείς στη βία και επιθετικά αντι-Αμερικανοί, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ως πρόσχαρος, ευγενικός, πραγματιστής και πρόθυμος να ακούσει τις αμερικανικές απόψεις. Ασφαλώς έχει ισχυρές ιδεολογικές τάσεις, όμως παρουσιάστηκε ως ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται πραγματικά να ακούσει προτάσεις, ακόμη και κριτική. Μίλησε με θέρμη για την έκκληση για κοινωνική δικαιοσύνη του προέδρου Ομπάμα στην ομιλία της ορκωμοσίας του, ενώ παρουσιάστηκε ως η τελευταία καλύτερη ελπίδα της Ελλάδας, προκειμένου αυτή να μην πέσει στα χέρια του νεο-φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής…»
ethnikismos.net