Γεωπολιτική στροφή: Ρωσία αντί ΔΝΤ στην τρόικα για την Κύπρο ;


Ανεπισήμως εξεδόθη από την εφημερίδα "Le Figaro" ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε την συμμετοχή της Ρωσίας αντί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χρηματοδότηση της Κύπρου.
Η Ρωσία αυτήν την στιγμήν πραγματοποιεί ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και συγκαταλέγεται στην ομάδα των ταχέως αναπτυσσομένων χωρών BRICS: Βραζιλία (Brazil), Ρωσία (Russia), Ινδία (India), Κίνα (China) και Νότιος Αφρική (South Africa). Η ομάδα αύτη έχει εντυπωσιακές διαστάσεις, όπως:





• Το 40% του παγκοσμίου πληθυσμού
• Το 25% της επιφανείας του πλανήτη
• Το 20% περίπου του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος
• Επίσης ελέγχουν ήδη το 43% περίπου των παγκοσμίων συναλλαγματικών αποθεμάτων και αυξάνεται.
Εάν η Ρωσία εμπλακεί στην χρηματοδότηση της Κύπρου, θα υπάρξουν άμεσα οφέλη με κυριότερο την αντιπαράταξη των συμφερόντων της κατά των Τουρκικών επεκτατικών βουλιμιών και διεκδικήσεων του υποθαλάσσιου χώρου και την ισχυροποίηση και αμυντική θωράκιση της νήσου περισσότερο. Η εμπλοκή της Ρωσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προστασία των ορθοδόξων Χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής. Ως μέλος της ομάδος BRICS, θα έχει ως συνέπεια την εμπλοκή και της Κίνας. Η τελευταία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την πρόσβαση της Κεντρικής Ευρώπης μέσω Ελλάδος.
Το ενδιαφέρον της αυτό μπορεί να εκμεταλλευτεί, έστω και καθυστερημένα, η Ελλάς και ν’ αυξήσει την συνεργασία μετ’ αυτής- όπως θ’ έπρεπε να είχε πράξει τα τελευταία τρία έτη. Την εμπλοκή της Ρωσίας πρέπει να απαιτήσει η Ελλάς και να χρησιμοποιήσει ως πρόχωμα κατά των βορειοευρωπαίων υαινών και των αμερικανοσιωνιστών.