Μεγάλο ρεπορτάζ του Reuters για την Χρυσή Αυγή

Κ. Παναγόπουλος (ALCO): Η Χρυσή Αυγή μπορεί να πάρει και 30%. Πολιτικοί παρατηρητές: Μπορεί να είναι και 2ο κόμμα.
 
Μ’ ένα εκτενέστατο ρεπορτάζ, με τον χαρακτηριστικότατο τίτλο: «Η Χρυσή Αυγή προελαύνει εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης», το διεθνές πρακτορείο Reuters ασχολείται και εξηγεί το φαινόμενο Χρυσή Αυγή, προβλέποντας μεγάλη περαιτέρω άνοδο του κινήματος, την οποία ο δημοσκόπος Παναγόπουλος της Alco θεωρεί ότι μπορεί να φτάσει και στο 30%, ενώ κάποιοι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πιθανό να είναι η Χρυσή Αυγή δεύτερο κόμμα αν γίνουν τώρα εκλογές. 
Το κείμενο είναι τεράστιο και περιέχει πολλά γνωστά πράγματα (μεταξύ των οποίων και τις γνωστές συκοφαντίες), γι’ αυτό σας παραθέτουμε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του και τα συμπεράσματα δικά σας:...

 



"Ήμασταν δεκάδες, ελάχιστες εκατοντάδες. Τώρα είμαστε χιλιάδες και είναι μόνο η αρχή", λέει ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής που βλέπει τη δημοτικότητα του κόμματός του να αυξάνεται όσο γρήγορα καταρρέει η οικονομία της χώρας.
Εκμεταλλευόμενη την οργή του κόσμου με τη διαφθορά στο πολιτικό σύστημα, τη συνεχιζόμενη λιτότητα και την παράνομη μετανάστευση, η Χρυσή Αυγή έχει σχεδόν διπλασιάσει τη δύναμή της μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Η εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC κατέγραψε τη δύναμή της στο 14% τον Οκτώβριο από τα 7% που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος των ποσοστών της δεν αναμένεται να ανακοπεί άμεσα. Προειδοποιούν μάλιστα ότι η Χρυσή Αυγή, που αρνείται ότι είναι νεοναζιστικό κόμμα παρά το ότι υιοθετεί ανοιχτά παρεμφερή ιδεολογία και σύμβολα, μπορεί να προσελκύσει ακόμα και έναν στους τρεις ψηφοφόρους.
"Όσο το πολιτικό σύστημα δεν αλλάζει και δε βάζει τέλος στη διαφθορά, το φαινόμενο αυτό δεν θα ανακοπεί", είπε ο Κώστας Παναγόπουλος, επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων ALCO. "Η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να κερδίσει έως και το 30% των ψηφοφόρων".
Η Χρυσή Αυγή είναι πλέον τρίτο κόμμα σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μετά το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Η βίαιη συμπεριφορά οπαδών του κόμματος, που συχνά περιπολούν σε υποβαθμισμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας παρενοχλώντας μετανάστες, φαίνεται αντίθετα να ενισχύουν τη δημοτικότητά του. Με την κυβέρνηση να επιβάλλει το ένα κύμα λιτότητας μετά το άλλο και την κοινή γνώμη εξοργισμένη, η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού φαντάζει ακόμα δυνατή. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν είναι απίθανο η Χρυσή Αυγή να αναδειχθεί και δεύτερο κόμμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Στη δημοτικότητά της συμβάλει και η κοινωνική προσφορά της, μοιράζοντας τρόφιμα σε φτωχογειτονιές, προστατεύοντας ηλικιωμένους σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, φτάνοντας στο σημείο να φτιάξει τράπεζα αίματος μόνο για Έλληνε