ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Το Eurogroup διασφάλισε πλήρως τα συμφέροντα των τοκογλύφων


Καμία προοπτική για λύση του ελληνικού προβλήματος
Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις, οι οποίες παρότι ανακοινώθηκαν δεν παρουσιάστηκαν ως όφειλαν με τις σχετικές τεχνικές οικονομικές αναλύσεις και παραδοχές από τις οποίες θα έπρεπε λογικά να έχουν προκύψει, το ελληνικό κράτος θα επιβαρυνθεί με  34,4 δισ. ευρώ για δάνειο που θα εκταμιευθεί στα μέσα Δεκεμβρίου (στις 13 του μηνός επικρατέστερη ημερομηνία) και με άλλα 9,3 δισ. ευρώ τα οποία θα δοθούν τμηματικά σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 και εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει το ξεπούλημα της περιουσίας της και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Φορολογίας, της Δημόσιας Διοίκησης.
Συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου το Eurogroup αναμένεται να ...
 



ανάψει το «πράσινο» φως για να δοθούν τα πρώτα 34,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εάν και εφόσον (!) θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων (στην κατοχή των κερδοσκόπων που σίγουρα θα τρίβουν τα χέρια τους σήμερα – σε καλή μεριά) και θα έχει περάσει το προσχέδιο της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Τότε θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση για την επαναγορά του χρέους και θα ληφθούν οι επίσημες αποφάσεις για την εκταμίευση αυτής της δόσης. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως θα φέρει τη συμφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, συνδέοντας άμεσα τη συνέχιση της συνδρομής του Διεθνούς Οργανισμού στη διάσωση της Ελλάδας με την επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας!
Στην ανάλυση που ακολουθεί κρατήστε τα κομπιουτεράκια στις τσέπες, μιας και οι παρακάτω παραδοχές είναι ακόμα σε φιλολογικό επίπεδο χωρίς να έχουν για τα περισσότερα μέτρα προσδιοριστεί τα επακριβή χρονοδιαγράμματα:
(1) 34,4 δισ. ευρώ δάνειο τον Δεκέμβριο και 9,3δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε ισόποσες δόσεις. Τα χρήματα αυτά στον μεγαλύτερο βαθμό θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
(2) Καμία εκταμίευση δεν θα γίνεται αν η χώρα δεν ανταποκρίνεται πρώτα πλήρως στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές. Ο επικεφαλής του Euro Working Group σημείωσε πως «αυτόματοι μηχανισμοί θα μπαίνουν σε εφαρμογή σε περίπτωση "εκτροχιασμού" του ελληνικού προγράμματος», θέτοντας ερωτήματα για το ποιος τελικά θα πληρώνει τη... λυπητερή για αυτή την επαναφορά των στόχων σε σωστή κατεύθυνση.
(3) Στόχος μείωσης του Ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και 110% το 2022. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό προσδιορίζεται στα 40-45 δισ. ευρώ.
(4) Μείωση επιτοκίων στα δάνεια επισήμου τομέα προς την Ελλάδα από τις χώρες μέλη, εκτός αυτών που και οι ίδιες λαμβάνουν βοήθεια. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες αφορούν στη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων έως 150 μονάδες βάσης -από 2,25% στο 0,75%-, το οποίο μεταφράζεται σε 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
(5) Παράλληλα, υπάρχει η πρόβλεψη για μεγαλύτερη μείωση μελλοντικά στο επιτόκιο των επίσημων διμερών δανείων κατά σχεδόν μισή μονάδα πάνω από το Euribor στην περίπτωση που υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% το χρόνο και αφορούν υφιστάμενα διμερή δάνεια (Euribor 3 μηνών + περιθώριο), με «ψαλίδισμα» του περιθωρίου από το 1,5% στο 0,5% όταν επιτευχθεί το προαναφερθέν πρωτογενές πλεόνασμα.
(6) Επιστροφή από την ΕΚΤ των κεφαλαιακών κερδών από ομόλογα που τα είχε αγοράσει σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής και που αποπληρώθηκαν στο 100% από το Ελληνικό κράτος κατά την λήξη τους.
(7) Προσφορά επαναγοράς ομολόγων στο 35% της ονομαστικής τους αξίας. Με αυτόν τον τρόπο οι διεθνείς και εγχώριοι τυχοδιώκτες θα έχουν υπερδιπλασιάσει τα χρήματά τους από την αγορά Ελληνικών ομολόγων την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2012 σε τιμές μόλις στο 16% της ονομαστικής τους αξίας. Να σημειωθεί ότι αυτή η υποτιθέμενη άνοδος στις τιμές είναι παντελώς πλασματική αποτέλεσμα ελαχίστων εικονικών ενδο-κερδοσκοπικών συναλλαγών. Η πραγματική τους αξία αν μη τι άλλο είναι κατώτερη και του 16% όπου διαπραγματεύονταν προ εξαμήνου δεδομένης της χειροτέρευσης της κατάστασης. Επίσης να τονίσουμε ότι κανένας άλλος αγοραστής πέρα από το σύνηθες «κορόιδο» το Ελληνικό κράτος δεν υπάρχει στην αγορά που να ρίξει αρκετά δισεκατομμύρια για αποπληρώσει τους τυχοδιώκτες άμεσα και σε ρευστό δίδοντάς τους ονειρεμένες πραγματικά κερδοσκοπικές αποδόσεις στα τζογαρισμένα κεφάλαιά τους.
(8) Επέκταση της ωρίμανσης των διμερών δανείων αλλά και των δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κατά 15 χρόνια, με παράλληλη αναβολή στις πληρωμές των επιτοκίων στα δάνεια του τελευταίου για 10 χρόνια.
(9)    Η Ελλάδα οφείλει πλέον να «περνάει» τα έσοδά της σε ειδικό ταμείο προς ικανοποίηση των δανειστών της. Εκεί θα κατευθυνθούν όλα (!) τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, όλα (!) τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα προκύψουν από περαιτέρω περικοπές και στερήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς και το 30% από τα όποια πλεονάσματα προκύψουν πλέον των στόχων που αγγίζουν το 4,5% ετησίως.Αυτά που υποτίθεται ότι σου χαρίζουν από την ελάττωση των επιτοκίων και επιστροφή της υπερκερδοφορίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μας τα ξαναπαίρνουν όλα (!) άμεσα πίσω μόνο και μόνο με αυτά τα μέτρα.
(10) Πουθενά δεν εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν και αντίστοιχα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Τρανή απόδειξη και δυσοίωνη πρόβλεψη για το πόσο χαμηλά θα πρέπει να πέσει το ΑΕΠ της χώρας τα επόμενα χρόνια με τα σίγουρα επιπλέον μέτρα που θα απαιτηθούν για την ικανοποίησητων τοκογλύφων αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να παρουσιάζουμε ώστε να τους αποπληρώνουμε/ικανοποιούμε.
(11) Μεγάλα παραμένουν τα ερωτήματα για το που ακριβώς θα πάνε αυτά τα EUR43,7 δισ. που θα επωμισθεί ο Ελληνικός Λαός, πέρα από τα σίγουρα δισεκατομμύρια που θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πιθανολογούμε πως επειδή ακριβώς θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, και από τη στιγμή που το Δημόσιο έχει κηρύξει άτυπη «στάση πληρωμών» προς τους ιδιώτεςκαταβάλλοντας χρήματα μόνο για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, μεγάλα ποσά από τα δάνεια Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2013 θα πάνε και αυτά προς την διάσωση των τραπεζιτών.
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι σαφές: Λύση του ελληνικού προβλήματος δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς διαγραφή του παράνομου χρέους και επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή με τελικό στόχο την ελληνική αυτάρκεια. Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι ημίμετρα και η συνολική απόφαση του eurogroup δίνει επιπλέον χρόνο στους τοκογλύφους να οργανώσουν τη διάλυση της χώρας μας, χωρίς δραματικές συνέπειες για τις οικονομίες τους.

Οικονομικός Παρατηρητής