Δημοσιογραφική (Αντι) δεοντολογία

Δημοσιογραφική (Αντι) δεοντολογία
Γράφει ο Γιώργος Μάστορας
Ο σχετικά πρόσφατος «ντόρος», ο οποίος έγινε για την παύση της πρωινής «ενημερωτικής» εκπομπής της ΝΕΤ, μάλλον έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην αφορμή και όχι στα πραγματικά αίτια του όλου ζητήματος (και προβλήματος). Ως γνωστόν, οι δύο δημοσιογράφοι που παρουσίαζαν αυτήν την πρωινή εκπομπή, παύθηκαν εξαιτίας των σχολίων που έκαναν πάνω στα γραφόμενα της βρετανικής εφημερίδας “Guardian” γύρω από τον υποτιθέμενο βασανισμό 15 «αντιφασιστών», οι οποίοι είχαν συλληφθεί στα επεισόδια που έγιναν, πριν από λίγο καιρό, κοντά στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονος. ...





Καθοριστικό, επίσης για την παύση τους θεωρήθηκε η ουσιαστική προτροπή, την οποία έκαναν προς τον υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ, Νίκο Δένδια, να παραιτηθεί. Εξετάζοντας το όλο ζήτημα από την δική μας σκοπιά, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια πλευρά, ενδεχομένως, να έχει το δίκιο με το μέρος της.
Μας είναι παγερά αδιάφοροι τόσο οι δύο στρατευμένοι αριστεροί δημοσιογράφοι, όσο και ο αποτυχημένος (αν και πολυδιαφημισμένος) υπουργός της συγκυβέρνησης. Για να θέσουμε, όμως, το θέμα στην σωστή του βάση, θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ στην οδό Φυλής, όπου και συνελήφθησαν οι 15 «αντιφασίστες». Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, μηχανοκίνητες ορδές από αυτόκλητους υπερασπιστές των λαθρομεταναστών, οι οποίοι αυτοαποκαλούντο «αντιφασιστική περιπολία» (!), κινήθηκαν προς την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονος προκειμένου να τρομοκρατήσουν, αλλά και να βιαιοπραγήσουν, για μια ακόμη φορά, σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι απτόητοι θέλουν να αγωνιστούν για να πάρουν πίσω τις πολυκατοικίες, τις γειτονιές, τις πλατείες τους. Οι «γενναίοι αντιφασίστες» έδειξαν το ποιόν τους, επιτιθέμενοι σε γυναικόπαιδα και άτομα της τρίτης ηλικίας. Ένα μέρος αυτών, δεκαπέντε συνολικά τον αριθμό, συνελήφθησαν τελικά στην οδό Φυλής.
Κι εδώ αρχίζουν τα τραγελαφικά, όσο και αηδιαστικά, γεγονότα που επακολούθησαν. Οι «ατρόμητοι μαχητές» του αντιφασισμού και του αντιρατσισμού, οι θρασύδειλοι αλήτες, -που εξάντλησαν την «μαγκιά» τους ξυλοκοπώντας αγρίως ανυπεράσπιστους μεσήλικες Έλληνες, οι οποίοι τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την προκλητική τους παρουσία στην τόσο καταταλαιπωρημένη αυτή περιοχή,- μεταμορφώθηκαν σε «κοτόπουλα», αρχίζοντας τα κλαψουρίσματα και τις ψευδείς καταγγελίες για βάναυση συμπεριφορά και ξυλοδαρμό στην Γενική Ασφάλεια. Με ένα θράσος ανάλογο της ανανδρίας και των ύπουλων χτυπημάτων απέναντι σε ανυπεράσπιστους Έλληνες, που δεν θέλουν κι άλλη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους, οι συγκεκριμένοι τύποι εφηύραν απίθανες ιστορίες δήθεν βασανισμού τους, ισχυριζόμενοι ότι οι αστυνομικοί τούς έκαψαν με αναπτήρες, τους υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ, ενώ τους τύφλωναν με λέιζερ! Αφού στο όλο παράλογο σκηνικό δεν εφηύραν και κανέναν μασκοφόρο με μαστίγιο, πάλι καλά… Τελικά, όπως ήταν φυσικό, όλα αυτά απεδείχθησαν κατασκευασμένα παραμύθια, αφού από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις προκύπτει ότι έφεραν επιπόλαια θλαστικά τραύματα και εκδορές, που προήλθαν από την συμπλοκή τους με τους κατοίκους της πλατείας Αμερικής και τους αστυνομικούς, που τους συνέλαβαν.
Το θράσος της φαντασιοπληξίας τους έφτασε σε τέτοιο απύθμενο σημείο ώστε να «καταγγείλουν» ότι αστυνομικοί βιντεοσκόπησαν τις σκηνές «βασανισμού» τους και τις έδωσαν στην… ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, προκαλώντας φυσικά τον γέλωτα από την μια μεριά, και την αηδία από την άλλη, για τις απίστευτες μεθόδους παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της αλήθειας. Αρκετά, όμως, ασχοληθήκαμε με τα παρακρατικά αυτά υποκείμενα, τα οποία παίζουν ξεκάθαρα το βρώμικο παιχνίδι της εξουσίας και των παγκοσμιοποιητών. Αν, μάλιστα, πληροφορηθούμε ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων (αν όχι όλοι τους) προέρχονται από εύπορες οικογένειες και κατοικούν στις πιο πλούσιες συνοικίες της Αθήνας, δεν θα μας προκαλέσει καμιά έκπληξη.
Ακόμη πιο αλγεινή εντύπωση, όμως, προξενεί η στάση των παρουσιαστών της ΝΕΤ, Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη, οι οποίοι δεν ενήργησαν ως αντικειμενικοί πληροφορητές που παρουσιάζουν όλες τις εκδοχές, αλλά ως στρατευμένοι, στο άρμα της διεθνιστικής και ανθελληνικής αριστεράς, δημοσιογράφοι. Έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια κάθε έννοια πλουραλισμού, σοβαρότητας και διασταύρωσης πληροφοριών και υιοθέτησαν τους γελοίους ισχυρισμούς των θρασύδειλων «αντιφασιστών», παρότι «έκανε μπαμ» από την πρώτη στιγμή η αναληθοφάνεια των όσων υποστήριζαν. Οι δημοσιογράφοι αυτοί της κρατικής τηλεόρασης (με ό,τι συνεπάγεται αυτό), οι οποίοι πληρώνονται από τον Ελληνικό Λαό και φυσικά από τους πολυπαθείς κατοίκους του μαρτυρικού κέντρου των Αθηνών, κράτησαν μια ξεκάθαρα επιλεκτική στάση. Με οργισμένο υφάκι σταλινικού εισαγγελέα, φέρθηκαν ως κομματικές ντουντούκες του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων θλιβερών ακροαριστερών ανθελληνικών οργανώσεων. Χωρίς να ζητήσουν άλλη άποψη, χωρίς να ενδιαφερθούν για το τι πιστεύουν οι Έλληνες κάτοικοι της πλατείας Αμερικής και του Αγίου Παντελεήμονος, παρουσίασαν εκνευριστικά μονόπλευρα το θέμα, όπως βόλευε τα δικά τους διεθνιστικά μυαλά. Ο μεν Αρβανίτης είναι ο ορισμός του συριζαίου με τα όσα υποστηρίζει, η δε Κατσίμη  στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του γνωστού για την στάση του απέναντι στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Δημήτρη Τρίμη (μέλος του αλήστου μνήμης «Ιού»), ενώ ο σύζυγός της, Δημήτρης Χριστόπουλος, είναι ένας εκ των λογογράφων του Τσίπρα και παλαιότερα του Αλαβάνου. Πήραν, λοιπόν, τις παρωχημένες πολιτικές τους απόψεις, τις απόλυτα μειοψηφικές στην συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, εις ό,τι αφορά τουλάχιστον στο ζήτημα των λαθρομεταναστών, συνθλίβοντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και σερβίροντας ασύστολα ψέμματα.
Η «ατυχία» τους ήταν το ότι ενέπλεξαν στο όλο περιστατικό τον υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ, Νίκο Δένδια, τον οποίο η συγκυβέρνηση του Μνημονίου προστατεύει ως κόρη οφθαλμού, μπας και μπορέσει να εξαπατήσει κάποια μερίδα κόσμου, που ζει έντονα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Δεν μας καίγεται καρφάκι για την όποια υπόληψη του Δένδια και την εμπλοκή του με το συγκεκριμένο δημοσιογραφικό δίδυμο. Δεν πρόκειται, όμως, να ανεχθούμε τέτοιου είδους στρατευμένη δημοσιογραφία, η οποία κονιορτοποιεί κάθε έννοια αληθούς πληροφόρησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα βρώμικα σχέδια του παρακράτους και των πατρώνων του. Ο Λαός πληρώνει από το υστέρημά του για να σέβονται οι δημοσιογράφοι την αλήθεια και όχι για να την λοιδορούν.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ