Από ποιους καθοδηγείται η τρομοκρατική οργάνωση Boko Haram;


Η νιγηριανή τρομοκρατική οργάνωση Boko Haram τις τελευταίες εβδομάδες έκανε αισθητή την παρουσία της στα ΜΜΕ με την απαγωγή περίπου 200 μαθητριών από χριστιανικό σχολείο της Νιγηρίας.
Η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση δημιουργήθηκε το 2002 στην βόρεια Νιγηρία και έως σήμερα ...

δραστηριοποιείται κυρίως σε αυτή την περιοχή. Το όνομα της οργάνωσης σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «η παιδεία της Δύσης είναι αμαρτία». Η οργάνωση έχει δεσμούς με την βορειοαφρικανική Αλ Κάϊντα, η οποία σε αυτή την περιοχή ονομάζεται AQIM (Al Qaeda in the Islamic Maghreb) και η οποία ήταν ο κύριος εσωτερικός μοχλός της ανατροπής του Καντάφι στην Λιβύη. Σκοπός της οργάνωσης είναι η εγκαθίδρυση θεοκρατικού ισλαμικού καθεστώτος στην Νιγηρία.
Ιδρυτής της οργάνωσης ήταν ο ιερωμένος Μοχάμεντ Γιουσούφ, ο οποίος κατάφερε να προσελκύσει πολλούς νέους ανθρώπους για να πολεμήσουν στο πλευρό του για τους σκοπούς της οργάνωσης και εναντίον του φαύλου καθεστώτος της χώρας αυτής. Να υπενθυμίσουμε ότι η βόρεια Νιγηρία ανήκει στις πλέον υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές της Αφρικής, ο δε πληθυσμός της δεν έχει σχεδόν ουδεμία απασχόληση. Το 2009 ο Γιουσούφ σκοτώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις της Νιγηρίας και την ηγεσία της οργάνωσης ανέλαβε ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ο οποίος και είναι υπεύθυνος για την απαγωγή των μαθητριών και τον οποίο είδαμε στις τηλεοράσεις να απειλεί να πωλήσει τις μαθήτριες σε σκλαβοπάζαρο, επειδή τόλμησαν να μορφωθούν.
Η Boko Haram είναι από τις πλέον βίαιες και βάρβαρες ισλαμικές οργανώσεις της Αφρικής. Μόνο το 2014 σε επιδρομές και επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει σε σχολεία, εκκλησίες και εμπορικά κέντρα έχει σκοτώσει πάνω από 2.000 ανθρώπους. Η οργάνωση έχει στην διάθεση της σύγχρονο οπλισμό που προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τις αποθήκες οπλισμού της Λιβύης, οι οποίες λεηλατήθηκαν από την Αλ Κάϊντα Βορείου Αφρικής μετά την επέμβαση των νατοϊκών δυνάμεων για την ανατροπή του Καντάφι. Επίσης φημολογείται έντονα ότι η οργάνωση αυτή χρηματοδοτείται με μεγάλα ποσά από τις μυστική υπηρεσία Al Mukhabarat Al Aamah της Σαουδικής Αραβίας, ενώ λέγεται ότι η Σαουδική Αραβία είχε εκπαιδεύσει τους τρομοκράτες της AQIM και οι οποίοι εν συνεχεία εκπαίδευσαν την Boko Haram. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι η Boko Haram έχει δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ της Σομαλίας και των πειρατών που δρουν στην θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Δεν χρειαζόμαστε όμως πληροφορίες για να ερευνήσουμε από πού καθοδηγείται η Boko Haram. Αρκούν ρεαλιστικές και λογικές σκέψεις. Πώς π.χ. είναι δυνατόν ένα συνονθύλευμα από αμαθή και βάρβαρα άτομα να εξελιχθεί σε μια οργάνωση με σύγχρονο οπλισμό, πολλά χρήματα και να είναι σε θέση να πραγματοποιεί στρατιωτικού επιπέδου επιχειρήσεις ταυτόχρονα σε πολλά σημεία της Νιγηρίας; Για να είναι σε θέση να το πράξει σημαίνει ότι διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα ελέγχου, πληροφοριών και εντολών καθώς και υλικοτεχνική υποδομή. Αυτοί που μπορούν να τα προσφέρουν αυτά στους ισλαμιστές τρομοκράτες της λίθινης εποχής είναι η CIA και η μυστική υπηρεσία της Σαουδικής Αραβίας. Είναι πολύ λογικό να υποθέσουμε, εξ άλλου ο ρόλος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και της Αλ Κάϊντα στην Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική το επιβεβαιώνει, ότι και η οργάνωση Boko Haram δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμη συγκεκαλυμμένη επιχείρηση της CIA. Είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιβεβαιωθούμε.
Το απορρέων έντονη θλίψη πρόσωπο της κυρίας Ομπάμα με αφορμή τις απαχθείσες μαθήτριες στην Νιγηρία με την επιγραφή «φέρτε τα κορίτσια μας πίσω» μόνο κλαυσίγελο μπορεί να προκαλέσει στους νοήμονες, πληροφορημένους πολίτες. Πριν φωτογραφηθεί με την επιγραφή θα έπρεπε να ρωτήσει τον σύζυγό της για τα χιλιάδες κορίτσια που έχουν χάσει την ζωή τους από τους ισλαμιστές μισθοφόρους των ΗΠΑ στην Συρία, στην Αίγυπτο, στο Ιράκ και σε πολλά άλλα μέρη της γης. Αυτά τα κορίτσια ποιος θα τα φέρει πίσω; Η υποκρισία φαίνεται ότι στην οικογένεια Ομπάμα είναι άνευ ορίων.

Γ. Λιναρδής