Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 έχει αυξηθεί δραματικά η ροή παράνομων μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς την Σάμο


Η παραπάνω μαζική είσοδος παράνομων μεταναστών από το Αιγαίο βρήκε απροετοίμαστη την Ελληνική Κυβέρνηση , η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζει το φαινόμενο με προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού , σε σημείο που εκθέτει τη Χώρα Ενώπιον των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών.
Συγκεκριμένα η φύλαξη των υπό κράτηση παράνομα εισερχόμενων μεταναστών έχει ανατεθεί στη Σάμο στις Λιμενικές Αρχές. Το Λιμεναρχείο Σάμουστερούμενο σχετικής υποδομής αλλά και ...



ανάλογου προσωπικού έχει επιφορτιστεί ένα δυσανάλογο των δυνατοτήτων του έργο , με αποτέλεσμα να κρατούνται σε δωμάτιο ( Αυτοσχέδιο κρατητήριο) 30 τ.μ περί τους 50-80 μετανάστες σε ημερήσια βάση υπό τριτοκοσμικές συνθήκες.
Η ως άνω κατάσταση έχει φθάσει του Λιμενικούς στα όρια των αντοχών τους ενώ παράλληλα θέτει άμεσα σε κίνδυνο την υγεία τους , γεγονός για το οποίο εξέδωσαν και σχετική διαμαρτυρία.
Από την άλλη πλευρά οι κρατούμενοι μετανάστες παραμένουν άσιτοι ή υποσιτίζονταιαφού το Λιμεναρχείο Σάμου αδυνατεί να εξασφαλίσει τη σίτισή τους ελλείψει σχετικών κονδυλίων σίτισης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Η σίτιση αυτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων ( γυναίκες και μικρά παιδιά) έχει αφεθεί στον ανθρωπισμό των λιμενικών και στο περίσσευμα φαγητού του Δημοτικού Γηροκομείου Σάμου . Έτσι η σίτιση των μεταναστών περιλαμβάνει ένα υποτυπώδες γεύμα ανά 48 ωρο και στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα γεύμα το 24ωρο.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο διαχειρίζεται τα σχετικά κονδύλια για τη σίτιση των κρατούμενων μεταναστών δεν διαθέτει αυτά για τη σίτιση των κρατούμενων στο Λιμεναρχείο με την αιτιολογία ότι το Λιμεναρχείο δεν υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από την άλλη πλευρά δεν διαθέτει στον προϋπολογισμό του σχετικά κονδύλια για σίτιση μακροχρόνια κρατούμενων μεταναστών.
Σύντομα θα θρηνήσει η Σάμος θανάτους κρατούμενων μεταναστών και θα γελοιοποιηθεί διεθνώς η Χώρα εξαιτίας μιας απαράδεκτης προχειρότητας και ελλείψεως συντονισμού των ως άνω Υπουργείων.
Για όλα αυτά τι κάνει η Κυβέρνηση;τι λένε τα συναρμόδια Υπουργεία;
 
 
aegaio.blogspot.gr