Ζιρινόφσκι: Να προστατεύσουμε τη γλώσσα μας - Να απαγορευθούν οι αμερικανιές

Μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, για την προστασία της ρωσσικής γλώσσας και της ρωσσικής νεολαίας από τον εξαμερικανισμό (εκφυλισμό), πήρε το εθνικιστικό κόμμα του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι.
Πιο συγκεκριμένα, βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν στη Δούμα σχέδιο νόμου, για την επιβολή...

 προστίμων σε όσους πολίτες από δημόσια μέσα (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση κ.λπ.) χρησιμοποιούν λέξεις και εκφράσεις στα αγγλικά. «Βαρεθήκαμε τους αμερικανισμούς και τους αγγλικανισμούς που έχουν επικρατήσει στην καθομιλουμένη», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Β. Ζιρινόφσκι που πρόσθεσε πως θα προχωρήσει στην κατάρτιση της σχετικής λίστας με τις «αμερικανιές» που πρέπει να απαγορεύονται. Επίσης, ζήτησε να απαγορευθούν οι ξενόγλωσσες επιγραφές σε καταστήματα (τέτοιος νόμος υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ…).
Η Επιτροπή Πολιτισμού του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε το αίτημα να γίνει επίσημη συζήτηση της πρότασης, την επόμενη εβδομάδα. «Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που φοβήθηκαν για την επικράτηση των αγγλικανισμών πάνω στη γαλλική γλώσσα», σχολίασε σχετικά ο Βλαντίμιρ Μπόρτκο,επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ρωσικού κοινοβουλίου.