Σαν σήμερα πέταξε στους ουρανούς ο Ηρωϊκός πιλότος Κώστας Ηλιάκης


23 Μαΐου 2006
Καταρρίπτεται ελληνικό μαχητικό έπειτα από σύγκρουση με τουρκικό μαχητικό με αποτέλεσμα τον θάνατο του Έλληνα πιλότου Κωνσταντίνου Ηλιάκη. Το αεροπλάνο του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από...

προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν. Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 5 χρονών αντίστοιχα. Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας. Στις 23 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στο χώρο όπου έχασε τη ζωή του.
Στις 1-12-2012, ιερόσυλοι έκλεψαν την προτομή του από το Ακρωτήρι Χανίων, για να τη λειώσουν και να πουλήσουν το μέταλλο, την οποία ευτυχώς παράτησαν λίγες μέρες μετά, υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής.


"Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες· δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις, αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία· γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε· πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε." 

Κωνσταντίνος Καβάφης