Σαμαράς, ο έγκλειστος του Μαξίμου


Άρθρο του Γιώργου Φράγκου στην εθνική εφημερίδα "Εμπρός"
Παγιδευμένος στο Μαξίμου, με τους συνεργάτες του να έχουν απλώσει ένα προστατευτικό δίχτυ γύρω του, φιλτράροντας κάθε πληροφορία που εκτιμούν ότι πρέπει να φτάσει στ’ αυτιά του, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο τελευταίος μετά το σοκ που υπέστη από την υπόθεση Μπαλτάκου, ο οποίος χειριζόταν εν λευκώ τα περισσότερα μείζονα θέματα, έχει κλειστεί στον κόσμο του παρουσιάζοντας μεταπτώσεις στην συμπεριφορά του, ενώ τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την επικοινωνία με τους ...

υπουργούς έχει αναλάβει το επιτελείο του και δη ο διευθυντής του γραφείου του, Κώστας Μπούρας.
Τα αισθήματα πανικού και ασφυξίας που διακατέχουν πλέον τον πρωθυπουργό εντείνονται μετά από αναφορές συμβούλων του που έστω και συγκαλυμμένα προσπάθησαν να τον προετοιμάζουν για τον επερχόμενο εκλογικό κάζο της Ν.Δ. Αν και «αυλικοί» του δεν διατηρούν μεταξύ τους τις καλύτερες των σχέσεων και πολλές φορές αλληλοϋπονομεύονται, συμφωνούν στην γραμμή να μεταφέρονται ωραιοποιημένα στον κ. Σαμαρά όσα συμβαίνουν στην Ελληνική κοινωνία, προβάλλοντας ιδιαίτερα όσα θε ωρούν θετικά νέα.
Εκείνο που του αποκρύπτουν επιμελώς προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα και κυρίως τα ξεσπάσματά του, που είναι συχνά τον τελευταίο καιρό, είναι το γεγονός ότι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες της «ελαφροδεξιάς» όχι μόνο πατώνουν σε όλα τα μη «πειραγμένα» δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά δεν βρίσκουν ούτε πρόσωπα αποδεχτά στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους.
Είναι τόση η καθολική άρνηση των νεοδημοκρατών να ακολουθήσουν τις επίσημες επιλογές του κόμματος στον ολισθηρό κατήφορό του, που ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης (εξ)αναγκάσθηκε να καταθέσει τροπολογία που αλλάζει τον νόμο που προβλέπει εντοπιότητα των διαμερισματικών συμβούλων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης που διασφάλιζε ότι ο συγκεκριμένος σύμβουλος γνώριζε από πρώτο χέρι, καθότι μόνιμος κάτοικος της περιοχής όπου έβαζε υποψηφιότητα, τα προβλήματα της γειτονιάς του, κρύβεται η δυστοκία που αντιμετωπίζει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος να συγκροτήσει συνδυασμό στα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα της Αθήνας.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι της Ν.Δ. σε πόλεις, όπου υπάρχουν Δημοτικά Διαμερίσματα π.χ. όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Πειραιάς κ.λπ. Εκτός από την απομάκρυνση των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων που αποτελούσαν τον εκλογικό κορμό της «ψοφοδεούς» ΝΔ με κατεύθυνση προς την Χρυσή Αυγή, η κατάργηση των περισσοτέρων Τοπικών Οργανώσεων επέφερε ουσιαστικά την διάλυση του κομματικού μηχανισμού.
Για παράδειγμα, στην 6η Δημοτική Ενότητα του Δήμου Αθηναίων από τις έξι Τ.Ο. που υπήρχαν πριν λίγο καιρό, τώρα λειτουργεί μόνο μία, ενώ ενεργό ρόλο έχουν μόνο τα δέκα άτομα που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιό της. Οι υπόλοιποι που συγκροτούσαν τις τοπικές οι οποίες κατέβασαν ρολά έχουν διαχωρίσει την θέση τους και για προσωπικούς λόγους και αρνούνται πεισματικά να βοηθήσουν στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, απορρίπτοντας ακόμη και την πρόταση να είναι εκλογικοί αντιπρόσωποι.
Το βέβαιο είναι ότι το καμπανάκι για την επερχόμενη εκλογική συντριβή είχε χτυπήσει από τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2013, όταν στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων οργάνων προσήλθαν μόνο 500 άτομα από τα 10.000 που είχαν ψηφίσει στην Α΄ Αθηνών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ν.Δ. τον Νοέμβριο του 2009.
Το φαινόμενο αυτό, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, αφού από τους περίπου 800.000 πολίτες που συμμετείχαν στην σχετική διαδικασία (το 2009) και εγγράφηκαν, αυτόματα, ως μέλη του κόμματος, ζήτημα είναι πια να δραστηριοποιούνται οι 20.000. Το σκάνδαλο Μπαλτάκου είχε και μία άλλη δυσμενή εξέλιξη για τον κ. Σαμαρά. Ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν τακτικός συνομιλητής με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και αρκετές φορές μεσολάβησε προκειμένου να αρθούν «παρεξηγήσεις» μεταξύ μελών της κυβέρνησης που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά και βουλευτών που προέρχονται από το λεγόμενο Καραμανλικό στρατόπεδο.
Οι δύο τους γνωρίζονταν και είχαν αναπτύξει έντονη φιλία από τον καιρό που εργάζονταν μαζί στο γραφείο ενός από τους κορυφαίους Έλληνες νομικούς, του αείμνηστου Τρύφωνα Κουταλίδη. Όλ’ αυτά έχουν βάλει σε «μαύρες σκέψεις» το περιβάλλον Σαμαρά που έχει πυκνώσει τις συσκέψεις αναζητώντας άμεσες λύσεις. Σ’ αυτές εξετάζονται όλα τα σενάρια και ειδικά αυτό που θέλει την Ν.Δ. να έρχεται τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού παρακολουθούν καθημερινά τα ποιοτικά στοιχεία των μυστικών δημοσκοπήσεων, συνυπολογίζοντας μέχρι τέλους, την στάση που θα κρατήσουν οι αναποφάσιστοι.
Από τις αναλύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι το εκλογικό σώμα είναι θυμωμένο και θέλει να τιμωρήσει τα δύο κόμματα της κατοχικής συγκυβέρνησης, δίνοντάς τους ποσοστά που θα οδηγήσουν στην κατάρρευση των ηγεσιών τους ή ακόμη και στην διάλυσή τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διακινούν ήδη θέμα αντικατάστασης των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά και κάνουν δειλά δειλά ανοίγματα προς την Αριστερά, πιέζοντας για την δημιουργία ενός κεντροδεξιού πόλου, το οποίο θα μπορεί να συνεργασθεί με το τμήμα της κεντροδεξιάς που θα απομείνει την επαύριον των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα ίδια μέσα «συμβουλεύουν» τον πρωθυπουργό να κάνει μια ορατή αλλαγή πλεύσης, απαλλάσσοντας το κόμμα του από κάθε «ακροδεξιό βαρίδι», προτείνοντας την στροφή του προς τον χώρο του κέντρου.
Από την πλευρά του ο κύκλος των «καραμανλικών» που συνεχώς διευρύνεται, θεωρεί ότι η Ν.Δ. πρέπει να ακολουθήσει πολιτική ανοιχτών θυρών και να υπάρξει προσπάθεια προσέγγισης ψηφοφόρων από συγγενείς πολιτικούς σχηματισμούς. Νέος πονοκέφαλος για τον Αντώνη Σαμαρά αποτελεί η έντονη παρασκηνιακή σύγκρουση μεταξύ υπουργών και προβεβλημένων στελεχών του κόμματος που δίνουν μάχη «νυν υπέρ πάντων των αγώνων» προκειμένου να καταφέρουν να εκλεγούν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ήδη, τεταμένες είναι οι σχέσεις ανάμεσα στον Σπύρο - Άδωνι Γεωργιάδη και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ έτεροι δεν βλέπουν με καλό μάτι την κάθοδο του υπουργού ΠΡΟ-ΠΟ Νίκου Δένδια στην εκλογική τους περιφέρεια της Β΄ Αθηνών. Γκρίνια υπάρχει για τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη που κατηγορείται για ανυπαρξία έργου, όπως και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος για τον οποίο στου Μαξίμου μιλάνε με τα χειρότερα λόγια.
Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα είναι δικαιολογημένη η προσπάθεια των «αυλοκολάκων» που περιστοιχίζουν τον Σαμαρά, να τον απομονώσουν στα ενδότερα του κτιρίου της Ηρώδου Αττικού, ενημερώνοντάς τον μόνο για τα απολύτως αναγκαία. Μόνο που το βράδυ της 25ης Μαϊου και αφού έχει προηγηθεί το χαστούκι στον Δήμο Αθηναίων, θα κλαίνε κυριολεκτικά... μανούλες. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Γ. ΦΡΑΓΚΟΣ