Εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ": Σκέφτονται αναβολή των δημοτικών εκλογών λόγω ανόδου της Χρυσής Αυγής


Παραθέτουμε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ιστορικής εφημερίδας "Ακρόπολις" για τα σχέδια που απεργάζεται το Μαξίμου για την αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών, επειδή τρέμουν τον θρίαμβο της Χρυσής Αυγής.
Όταν ο πανικός γίνεται σύμβουλος, τότε δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα που θα προκύψει να...

 είναι η ανοησία. Ίσως να σκεφτούν κάποιοι να καταργήσουν τελείως τις εκλογές προκειμένου να μην μπουν στο κόπο κάθε φορά να σκέφτονται τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής, με τον έναν ή τον άλλον αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό τρόπο.
Η είδηση που σας μεταφέρουμε «ρίχτηκε» στο τραπέζι προς συζήτηση από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού ύστερα από απαίτηση να κουβεντιαστεί κατόπιν εισηγήσεως της πολιτικής συμμορίας που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Μετά τις πρώτες παρουσιάσεις των αυτοδιοικητικών συνδυασμών της Χρυσής Αυγής για την Θεσσαλονίκη, την Μακεδονία, την  Θράκη, την Αττική και την Αθήνα, οι οποίες στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και έστειλαν το μήνυμα της Νίκης, ξεκίνησαν οι πρώτες σκέψεις για αναβολή των εκλογών.
Το σενάριο της μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών για το φθινόπωρο του 2014 ή και για το φθινόπωρο του 2015 επαναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Βασικό επιχείρημα που (ξανά)προβάλλεται είναι ότι κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη η πραγματοποίηση τριπλών εκλογών. «Δεν τις αντέχει το κράτος» αναφέρει χαρακτηριστικά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή που σημειώνει μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι «ούτε οι κάλπες δεν επαρκούν»!
Στην πραγματικότητα όμως, η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών μεταθέτοντας την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών την 18η Μαΐου. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές την 18η Μαΐου μαζί με τον α΄γύρο των εκλογών ΟΤΑ και οι ευρωεκλογές την 25η Μαΐου ταυτόχρονα με το β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ωστόσο, καθώς η αναβολή των εκλογών βολεύει, κυρίως, το μικρό κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη στιγμή έχει περί τους 170 από τους 325 δημάρχους και 8 από τους 13 περιφερειάρχες αλλά και τη ΝΔ που έχει τους περισσότερους από τους υπόλοιπους, το ενδεχόμενο αυτό στην πραγματικότητα δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Με αυτόν τον τρόπο αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απωλέσουν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, την πλειοψηφία στη Βουλή, θα κρατήσουν, τουλάχιστον, ένα θύλακα εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, έτσι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ ικανοποιούν ένα σημαντικό τμήμα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης που ζητούν να παραταθεί η παρούσα (κουτσουρεμένη) θητεία.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αποφασίσει να γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, αλλά το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με το αν είναι εφικτή η πραγματοποίηση τόσων αναμετρήσεων ταυτόχρονα και διαπιστώθηκε ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί είναι πρωτοφανές στα ελληνικά δεδομένα και μάλιστα σε μια συγκυρία στην οποία η δημόσια διοίκηση βρίσκεται σε μεγάλη πίεση. Άλλωστε, μπορεί να γίνουν και επαναληπτικές εκλογές, εφόσον δεν εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία, οπότε, μαζί με τους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών, μπορεί οι πολίτες να πάνε πέντε φορές στις κάλπες μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Για όλους αυτούς τους λόγους εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στο όριο της πενταετίας, δηλαδή Οκτώβριο - Νοέμβριο του 2015 ή και το προσεχές φθινόπωρο, εφόσον επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα για την Ελλάδα του 2014 και ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει πλήθος αθλιοτήτων που δεν έχουν προηγούμενο στην νεότερη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου.
Όταν σήμερα βρίσκονται στις φυλακές 6 εκλεγμένοι βουλευτές και μεταξύ αυτών και ο Αρχηγός κόμματος ο πήχης της αθλιότητας βρίσκεται ήδη πολύ ψηλά! Τι άλλο θα πρέπει να γίνει για να τον ξεπεράσει; Ίδωμεν!