Η Ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung, γράφει: «Τεράστια η απήχηση της Χρυσής Αυγής στην ελληνική κοινωνία!»


Σαθρό το κατηγορητήριο, έωλο το νομικό πλαίσιο των πολιτικών διώξεων κατά της Χρυσής Αυγής
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung φιλοξένησε συνέντευξη του Γερμανού οικονομολόγου Γενς Μπάστιαν, στην οποία ασχολείται ιδιαιτέρως με το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα και την απήχησή του στην σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.
Ο Γενς Μπάστιαν είναι μέλος της Task Force της Κομισιόν στην Ελλάδα και επιχειρεί με τη ...

συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Ζυρίχης να εντοπίσει τα βαθύτερα αίτια πίσω από την εκλογική επιτυχία και δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής. «Σε μια πρώτη ματιά η εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής μπορεί να εξηγηθεί ως το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ξενοφοβικής ρητορικής και των εμπειριών πολλών μελών της κοινωνίας από την κρίση», δηλώνει ο γερμανός οικονομολόγος. Εντούτοις επισημαίνει ένα εξέχουσας σημασίας στοιχείο, το οποίο σκοπίμως αποκρύπτουν οι καλοπληρωμένοι «πολιτικά ορθοί» γκουρού των πολιτικών αναλύσεων: «ένα σύστημα πατρωνίας που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες κατέρρευσε. Τα κυβερνητικά κόμματα (κόμματα εξουσίας) δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετούν τα πελατειακά δίκτυα, για παράδειγμα: προσλήψεις στο δημόσιο ως αντάλλαγμα για την παροχή ψήφου. Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη κατά την κατάρρευση του μεσαίου χώρου στο κομματικό φάσμα της Ελλάδας. Στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατάφερναν να συγκεντρώνουν έως και το 80% των ψήφων. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση 30%».
Το 30% των δύο μεγαλύτερων εγκληματικών συμμοριών που γνώρισε η ελληνική πολιτική ζωή, είναι βεβαίως ένα ποσοστό το οποίο σήμερα ΔΕΝ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τους αναλυτές των δημοσκοπικών ευρημάτων, το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που συναποτελούν την Χούντα του Μνημονίου δεν ξεπερνά το 20%, με συνεχώς καθοδική τάση. Παρά ταύτα, ο κύριος Μπάστιαν θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα του κομματικού κράτους των πελατειακών σχέσεων, το οποίο αποσιωπούν οι λακέδες της καθεστωτικής προπαγάνδας.
Από την άλλη πλευρά, το μέλος της Task Force δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του: «η Χρυσή Αυγή κατάφερε να απευθυνθεί στο κέντρο της κοινωνίας, με θέματα όπως τη μετανάστευση, το νόμο και την τάξη και υπογραμμίζοντας μια ξένη κυριαρχία στην Ελλάδα, η οποία εκδηλώνεται με την παρουσία της Τρόικας και τους διεθνείς δανειστές». Μάλιστα ο Γενς Μπάστιαν επισημαίνει: «το εκλογικό δυναμικό του κόμματος επικεντρώνεται σε νέους ανθρώπους, άνεργους, συνταξιούχους, υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα εκλογικά τους κίνητρα χαρακτηρίζονται από την απώλεια εμπιστοσύνης έναντι του κοινοβουλίου, των συνδικάτων και της ΕΕ. Το κόμμα καταφέρνει όλο και περισσότερο να εξαντλεί αυτό το απόθεμα. Προτεραιότητα δίνεται τώρα στην προσπάθεια να μετατραπούν οι ψηφοφόροι οργής και διαμαρτυρίας σε τακτικούς ψηφοφόρους». Οι παράνομες πολιτικές διώξεις και η αποτυχία της Χούντας Βενιζέλου-Σαμαρά να αντιστρέψει την ανοδική πορεία των δημοσκοπικών ποσοστών του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος, αποδεικνύει ακριβώς την μετατροπή των οργισμένων ψηφοφόρων σε τακτικούς.
Ο γερμανός αξιωματούχος δεν αποφεύγει εν τέλει να αναμασήσει τις γελοιότητες περί βίας και εκφοβισμού, τα οποία «θεωρούνται θεμιτά μέσα της δημόσιας αντιπαράθεσης». Μόνο που τα συγκεκριμένα μέσα δεν τα εισήγαγε η Χρυσή Αυγή στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά οι οργανωμένες παρακρατικές συμμορίες της αριστεράς, υπό την πλήρη ανοχή της Χούντας Βενιζέλου-Σαμαρά. Κατά τον Μπάστιαν, η Χρυσή Αυγή μπήκε στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας χάρη στις καίριες παρεμβάσεις στη καρδιά των προβλημάτων: «ασφάλεια και τάξη στους δρόμους και συσσίτια». Ήταν επόμενο ως εκ τούτου, να ταυτιστεί το Κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών με τον αγώνα κατά του διεφθαρμένου κατεστημένου.
Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε βεβαίως να απουσιάζει ο σχολιασμός των πολιτικών διώξεων εις βάρος της ηγεσίας του Κινήματος. Αν και θεωρεί δεδομένη την ανάγκη λήψης μέτρων από πολιτικής σκοπιάς, εντούτοις αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά τους, συνεπεία των νομικών ενστάσεων που εγείρονται στο ζήτημα των χειρισμών της υπόθεσης. Με απλά λόγια, ο γερμανός οικονομολόγος ισχυρίζεται εκείνο το οποίο συζητούν ανοιχτά πλέον, έγκυροι νομικοί κύκλοι και φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, το γεγονός δηλαδή των παράνομων και αντισυνταγματικών πολιτικών διώξεων εις βάρος ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος.
Ποιό είναι λοιπόν το συμπέρασμα της συνέντευξης του μέλους της Task Force στην ελβετική εφημερίδα; Αναμφίβολα, το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα είναι ο πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Οι παράνομες μεθοδεύσεις της Χούντας του Μνημονίου στάθηκε αδύνατο να πλήξουν τους βαθύτατους πλέον δεσμούς του Κινήματος με την ελληνική κοινωνία και τώρα εκείνο που απομένει είναι να αποτυπωθεί το επίπεδο της λαϊκής οργής για τις συνταγματικές εκτροπές τις οποίες μεταχειρίστηκε μια κλίκα επίορκων κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων.