Εντείνονται το τελευταίο διάστημα τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τάφους για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.Σε πολλά κοιμητήρια, ειδικά στις οικονομικές ζώνες, η θέα των τάφων που αντί για μνήμα έχουν μόνο το καρτελάκι με τον αριθμό που παραπέμπει στα στοιχεία του νεκρού, γίνεται όλο και πιο συχνή. Η διευθύντρια του δημοτικού κοιμητηρίου της Ελευσίνας δήλωσε ότι: «Το τελευταίο διάστημα το ...
φαινόμενο αυτό έχει γίνει πολύ σύνηθες. Όσο τραγικό κι αν φαίνεται, η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει τόσο πολύ τους απλούς πολίτες, που μπροστά στον αγώνα της επιβίωσης η κατασκευή ενός ταφικού μνημείου θεωρείται πολυτέλεια!»
Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα επιβεβαιώνουν και πολλά γραφεία τελετών: «Έρχονται και μας ζητούν μια όσο το δυνατόν οικονομικότερη τελετή. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και πολλοί αδυνατούν ακόμη και να μας πληρώσουν στο τέλος». Έτσι, επισημαίνουν πως οι πραγματικά άποροι είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που μπορούν με χαρτιά να το αποδείξουν, ώστε να ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις.
Στην περίπτωση των γραφείων τελετών το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο, αφού πολλοί περιμένουν να εισπράξουν από τα Ταμεία των νεκρών τα έξοδα κηδείας, ώστε να πληρώσουν μετά. Ανάλογα όμως με το ταμείο είναι και η καθυστέρηση. Στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για λίγες μέρες, ενώ σε κάποια ταμεία η κηδεία μπορεί να πληρωθεί ακόμη 9 μήνες μετά. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλά γραφεία να έχουν ανοίξει βιβλία και να αποπληρώνονται με δόσεις.
Αυτή είναι η κατάντια μνημονιακής Ελλάδας. Ο Έλληνας πολίτης έχει ξεπεράσει κατά πολύ το κατώτερο όριο της φτώχειας με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε να τιμήσει τον νεκρό συγγενή του. Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Στην Ελλάδα του 2013 ακόμα και οι νεκρώσιμες τελετές είναι πολυτέλεια!