Στρατηγός Νικόλαος Ντερτιλής: «Καμία συνδιαλλαγή με το αμαρτωλό καθεστώς»

Επίσκεψη του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής 
στον Στρατηγό Ντερτιλή
Ερώτηση για τη συνέχιση της κράτησης του Στρατηγού προς το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε η Χρυσή Αυγή
«Oι Αξιωματικοί δεν ζητούν χάρη. Χάρη ζητούν όσοι έχουν αφεντικά. Εγώ δεν έχω αφεντικά, είμαι ελεύθερος. Τις ιδέες μου δεν μπορεί να τις φυλακίσει κανένας. Μόνον το φθαρτό κορμί μου. Στην Ελλάδα ουδεμία πατριωτική πράξις παραμένει ατιμώρητος»
Στρατηγός Νικόλαος Ντερτιλής


Δεν παρέστη τελικά στην κηδεία του υιού του, Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο Στρατηγός...



Νικόλαος Ντερτιλής, αρνούμενος να αιτηθεί άδεια από το υπουργείο δικαιοσύνης και κατ΄ επέκταση από το διεφθαρμένο μεταπολιτευτικό καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ρουπακιώτης είχε ζητήσει από τη διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού να δοθεί τρίωρη άδεια στον Στρατηγό για να μεταβεί φρουρούμενος στο Α’ Νεκτροταφείο Αθηνών, αν ο ίδιος υπέβαλε γραπτό αίτημα. Ο Στρατηγός Νικόλαος Ντερτιλής παρασημοφορήθηκε για πρώτη φορά κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κορέα, όπου μετέβη εθελοντικά το 1950. Το 1964 υπηρετεί στην Κύπρο ως Συνταγματάρχης της ΕΛΔΥΚ/Μ, οργανώνοντας ειδικές μονάδες για την αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων. Στην ιστορική μάχη της Μανσούρας, ο Νικόλαος Ντερτιλής διαλύει τις δυνάμεις του εχθρού και προβαίνει σε εκκαθαρίσεις στους θύλακες των τουρκοκυπρίων. Ιστορικό έχει μείνει το επεισόδιο όπου λαμβάνοντας εντολή για υποχώρηση, βγήκε εκτός εαυτού, πυροβόλησε τον ασύρματο και συνέχισε την προέλαση έναντι των εχθρικών πολυβολείων. Το όνομα του Ντερτιλή έγινε θρύλος στην Κύπρο και φόβητρο για τον τούρκους.

Η 31ΜΚ με τούρκικα λάφυρα κατά τις επιχειρήσεις του 1964
Η «δημοκρατία» δεν του συγχώρησε ποτέ την τεράστια συμβολή του στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967. Τότε, επικεφαλής ενός και μόνο Μηχανοκίνητου Τάγματος με έδρα την Αγία Παρασκευή, κατέλαβε με αστραπιαίες κινήσεις τα σημαντικότερα κυβερνητικά κτίρια. Εν συνεχεία, δεν ανέλαβε καμία πολιτική θέση, παρέμεινε συνεπής στην υπηρεσία του, ενώ έπαιξε κύριο ρόλο και στην αναδιοργάνωση των Δυνάμεων Πεζοναυτών. Η μεταπολίτευση τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη για μία υπόθεση δολοφονίας που παραμένει μέχρι σήμερα τουλάχιστον σκοτεινή. Ο Στρατηγός Ντερτιλής, έπειτα από 38 έτη εγκλεισμού στις φυλακές, παραμένει συνεπής στις Αρχές και τον Στρατιωτικό του όρκο και δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει καμία συνδιαλλαγή με το αμαρτωλό μεταπολιτευτικό καθεστώς.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Παρά το γεγονός ότι με κάθε ευκαιρία η πολιτική ηγεσία διατρανώνει την πεποίθησή της ότι η δημοκρατία δεν κινδυνεύει, οι πράξεις της αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Γιατί πώς να ερμηνεύσει κανείς τη διαχρονική εμμονή των αρμοδίων παραγόντων στον εγκλεισμό του Στρατηγού Νικολάου Ντερτιλή, παρασημοφορημένου για την πολεμική του δράση, που παραμένει φυλακισμένος, αν και ασθενής, πάνω από 38 έτη; Στην προκείμενη περίπτωση προφανώς «πηγαίνουν περίπατο» τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της δημοκρατίας, όπως οι συγκυβερνώντες την αντιλαμβάνονται, σε αντίθεση με όσα έπραξαν άλλα κράτη σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:
Προτίθεται η πολιτική ηγεσία να προβεί σε έμπρακτη δήλωση ανθρωπισμού αποφυλακίζοντας τον έγκλειστο παρασημοφορημένο Αξιωματικό;

Ο ερωτών βουλευτής
Ηλίας Κασιδιάρης
Βουλευτής Αττικής ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ