Όπως στρώνεις κοιμάσαι Σκοπιανέ !

Σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων χαρακτήρισε η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΠΓΔΒαρντάρσκας τις χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε).
Αντίθετα, τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν με φανερή αίσθηση απογοήτευσης ότι το Συμβούλιο, γι΄ακόμη μία φορά, αρνήθηκε να ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΒ με την ΕΕ και κατηγορούν γι΄ αυτό την Ελλάδα και εν μέρει και τη Βουλγαρία. ...



Η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΠΓΔΒ, επικεφαλής της οποίας είναι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Τεούτα Αρίφι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι), εκτίμησε ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να ορίσει ένα σαφές πλαίσιο για την ενταξιακή πορεία της χώρας, που θα επιτρέψει τη διατήρηση της δυναμικής όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την περαιτέρω προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας.

Το πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΠΓΔΒ, προβλέπει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη βάση έκθεσης που θα ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η έναρξη του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου, το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αποτέλεσε το βασικό εργαλείο που συνέβαλε στην εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

«Η περαιτέρω εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών θα αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου, και στη βάση αυτής της αξιολόγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει, χωρίς καθυστέρηση, πρόταση για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Δημοκρατία της Μαλακεδονίας και θα προχωρήσει στην αναλυτική εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου για τα κεφάλαια 23 (Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δίκαιο, Ελευθερία και Ασφάλεια)» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας και δείχνει ότι η ευρωπαϊκή μας προοπτική είναι σαφής και ότι η Μαλακεδονία έχει συμμάχους που στηρίζουν τις προσπάθειές της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αλλά πάνω απ 'όλα, αυτή είναι μια ημέρα που πρέπει να χαροποιεί εμάς και όλους τους πολίτες μας , διότι όχι μόνο δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά αποδεικνύει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες μας γίνονται πραγματικότητα» καταλήγει η ανακοίνωση αυτή της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ωστόσο, τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ και κυρίως τα κρατικά και φιλοκυβερνητικά δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι η χώρα δεν έλαβε, γι΄ακόμη μία φορά, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ» και η κρατική τηλεόραση «ΜΤV», ξεκινούν τη σχετική είδηση από τις Βρυξέλλες, για τις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που αφορούν την ΠΓΔΒ, με το εξής κοινό σχόλιο: «Η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει τον στόχο της και εμπόδισε τη Δημοκρατία της Μαλακεδονίας να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δεν όρισε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε για τέταρτη συνεχόμενη φορά ζήτησαν να ξεκινήσει η Μακεδονία τις διαπραγματεύσεις, από τη στιγμή μάλιστα που υλοποίησε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από αυτήν» .

Τα δύο αυτά κρατικά μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΒ σημειώνουν ακόμη ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έλαβαν την απόφαση αυτή υπό την πίεση της Ελλάδας και εν μέρει και της Βουλγαρίας».

Ο ιδιωτικός φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Σίτελ» (Sitel) σχολίασε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν εισακούει, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της ΠΓΔΒ «Ντνέβνικ» ( Dnevnik) έχει ως κύριο θέμα στο σημερινό της φύλλο την ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ύστερα από τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, στην οποία αναφέρεται ότι η Βουλγαρία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που δεν πρόκειται να δεχτούν να οριστεί ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΒ με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ακραιφνώς φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ», με τίτλο: «Η Βουλγαρία δούλεψε για την Ελλάδα».

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την ΠΓΔΒ.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για την ΠΓΔΒ αναφέρεται ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα αξιολογήσει, το προσεχές διάστημα, με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΒ, τα βήματα της ΠΓΔΒ για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και για την επίτευξη συμβιβαστικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό της αιγίδα του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα αξιολογήσει την έκθεση στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας (ιρλανδικής) και εάν η αξιολόγηση είναι θετική, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πρόταση για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΒ, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική.

Παράλληλα, στο κείμενο των συμπερασμάτων έχουν περιληφθεί και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως η υποστήριξη από την ΕΕ της ελληνικής πρότασης προς τα Σκόπια για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο θέτει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Τα συμπεράσματα αυτά του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Π.Θ.


krasodad.blogspot.gr