Ο Δημοκράτορας κ. Μεϊμαράκης

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Έγραφα την 16.09.2012 για τη Δημοκρατορία της κ. Χριστοφιλοπούλου και των ομοίων της εξ αφορμής της επιθέσεως που αυτή εξαπέλυσε εκείνη την ημέρα κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ευθύς ως ο αρχιψεύταρος Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης απέρριψε το αίτημα του εν λόγω κόμματος για ονομαστική ψηφοφορία επί ορισμένης διατάξεως με το αιτιολογικό ότι
ήδη είχε γίνει δεκτό το αίτημα άλλου κόμματος για ονομαστική ψηφοφορία επί ….. άλλης διατάξεως.
Έγραφα ειδικότερα ότι ο Κανονισμός δεν λέει, βέβαια, τέτοια πράγματα και ανέλυα τις σχετικές περί ονομαστικής ψηφοφορίας διατάξεις του Κανονισμού.
Χθες είχαμε άλλη μία αυθαίρετη ερμηνεία και εφαρμογή τού Κανονισμού...
 



της Βουλής από τον Πρόεδρό της. Ευθύς ως υπεβλήθη αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της συνταγματικότητος του βάρβαρου πολυνομοσχεδίου, ο κ. Πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση επί ημίωρο τουλάχιστον, ώστε να μαζευτούν τα κουκιά που ήταν διασκορπισμένα στα σπίτια τους ή στα γραφεία τους ή  στους κήπους, στις καφετέριες, στα ξενοδοχεία της μιας ώρας κ.λπ. Κι’ όταν ακούσθηκαν διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση έναρξης της ψηφοφορίας, ενώ ο Κανονισμός κάνει λόγο για διακοπή δέκα λεπτών μόνον, ο κ. Πρόεδρος εψεύσθη για μία ακόμη φορά λέγοντας ότι το αναφερόμενο στον Κανονισμό δεκάλεπτο είναι ενδεικτικό, εννοώντας προφανώς ότι η διακοπή μπορεί να διαρκέσει και τριάντα και σαράντα και πενήντα λεπτά ή όσο ήθελε είναι αναγκαίο.

Ας ξαναδούμε, λοιπόν, τι λέει ο Κανονισμός στο άρθρο 72§2:
για την υποβολή του αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας απαιτούνται οι υπογραφές 15 βουλευτών. Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος, για το οποίο ζητήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία, ακολουθεί η εκφώνηση των ονομάτων των βουλευτών που υπέβαλαν την αίτηση. Αν δεν είναι παρόντες τουλάχιστον 15 εκ των αιτουμένων, η πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία απορρίπτεται. Αν, όμως, κατά την εκφώνηση των ονομάτων εκείνων που υπέβαλαν την πρόταση παρίσταται ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός [15], τότε διακόπτεται υποχρεωτικά η συνεδρίαση και γίνεται ανακοίνωση της επικείμενης ψηφοφορία στους χώρους του βουλευτηρίου [προφανώς για να μαζευτούν οι βουλευτές από τα καφενεία ή την τηλεόραση ή όπου αλλού περί άλλα τυρβάζουν]. «Δέκα [10] λεπτά μετά την ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση» συνεχίζει ο Κανονισμός.
 Άλλο το «δέκα λεπτά μετά» και άλλο το «μετά από δέκα λεπτά» κ. Μεϊμαράκη. 

 
Σωτήριος Καλαμίτσης