Η σημερινή εικόνα του Μνημείου του Ζαλόγγου στην Πρέβεζα είναι απογοητευτική.
Ο "Χορός του Ζαλόγγου" είναι ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη 18 χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στο σημείο εκείνο, το ελληνικό κράτος δημιούργησε το 1961 το μνημείο του Ζαλόγγου στη μνήμη των ηρωίδων Σουλιωτισσών.
Στο πέρας των πενήντα ετών από την ανέγερσή του, το μνημείο υπέστη φθορές και οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης θεωρήθηκαν επιβεβλημένες.
Πράγματι, το 2010 ξεκίνησαν εργασίες, αλλά η κρίση φαίνεται να τις...
πρόλαβε στα τελειώματα.
Σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το σημείο υπάρχουν παντού πινακίδες που προτρέπουν τους διερχόμενους να επισκεφτούν το ιστορικό μνημείο. Ωστόσο, στην κορυφή του όρους δεν υπάρχει πουθενά ένδειξη για την...είσοδο στο μνημείο.
Μόνο μια πόρτα που θυμίζει εργοτάξιο προειδοποιεί ότι μόνο με δική του ευθύνη μπορεί κανείς να περάσει - λόγω κινδύνων- ενώ η ανάβαση γίνεται μέσω μιας πέτρινης διαδρομής, που όμως αποτελεί και κατάλληλο μονοπάτι βοσκής για τα κατσίκια της περιοχής.
Μετά από μερικά λεπτά πεζοπορίας φτάνει κανείς στην κορυφή του όρους, όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό μνημείο, περιστοιχισμένο από τις σκουριασμένες πια σκαλωσιές, ενώ δίπλα του στέκει και μια σκουριασμένη μπετονιέρα για...ντεκόρ.