Η τρόϊκα απαιτεί: «Εδώ και τώρα» απόλυση 15.000 υπαλλήλων

Νέα εμπλοκή σημειώθηκε χθες στις διαπραγματεύσεις που είχαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, με αποτέλεσμα να ανανεωθεί για σήμερα το ραντεβού των δύο πλευρών. Αγκάθι αποτελεί η επιμονή της τρόικας στην αναγκαιότητα του μέτρου των απολύσεων και στο πλαίσιο αυτό προέκρινε ως λύση για την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων, να παίρνει αμέσως εισιτήριο εξόδου το πλεονάζον προσωπικό συγχωνευόμενων και καταργούμενων φορέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκλήρυνση της στάσης των εκπροσώπων της τρόικας αποδίδεται στο κλίμα αναξιοπιστίας που απορρέει από την αθέτηση... 
 
παλαιότερων δεσμεύσεων. Ειδικότερα ως προς την εναλλακτική πρόταση του κ. Μανιτάκη, σύμφωνα με την οποία υπάρχει εκτίμηση για 11.000 απολύσεις επίορκων ή αδικαιολογήτως απόντων από τις υπηρεσίες τους ή ακατάλληλων βάσει του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, η τρόικα φέρεται να την αντικρούει καθώς πρόκειται για απλή εκτίμηση και όχι για συγκεκριμένη αποτύπωση των εργαζομένων αυτών. Παράλληλα θεωρεί πως δεν τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας .

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ.Ανάλογες επιφυλάξεις υπάρχουν στους κόλπους της τρόικας για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας, στην οποία - σύμφωνα με το υπουργείο - θα υπάγονται για ένα έτος οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων. Η εμπειρία του 2011,όταν αντί για 30.000 υπαλλήλους στην βγήκαν στην εφεδρεία 10.000 με 12.000 προκαλείδυσπιστία.  Από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέφευγαν έως αργά χθες το βράδυ οποιαδήποτε δήλωση. Εξερχόμενος από τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Μανιτάκης ρωτήθηκε εάν προτιμά απολύσεις στο Δημόσιο ή μειώσεις μισθών και περιορίστηκε να αναφέρει: «Προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».