Έξι μέλη του Κεντρικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κράζουν τον Βενιζέλο


Άσχημη ημέρα για την κεντροαριστερά η Πέμπτη 10 Ιουλίου. Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Μάρκου από την ΔΗΜΑΡ και την διαγραφή του Ψαριανού από το ίδιο κόμμα, έρχεται η σειρά του ΠΑΣΟΚ με νέες εσωκομματικές αμφισβητήσεις προς το πρόσωπο του Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, ...
 
στην δημοσιότητα ήρθε επιστολή έξι μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της συνεδρίασης του οργάνου το Σάββατο.
Στο κείμενο αυτό, υπό τον τίτλο «Για την ανασύσταση του σοσιαλιστικού κινήματος με αυτονομία και αυτοτέλεια», υπάρχουν σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής γραμμής του νυν αρχικαρεκλάρχη του ΠΑΣΟΚ. Γίνεται λόγος για «στείρο παρακολουθητικό κυβερνητισμό», «επιβαλλόμενη αλλαγή της πολιτικής πλεύσης του Κινήματος», «ευκαιριακή συμμετοχή του Κινήματος σε συλλογικά μορφώματα(τύπου 58, Ελιάς ή πιο συγκεκαλυμμένα “δημοκρατικής παράταξης”)» και άλλα συναφή.
Ο Βενιζέλος βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένος μέσα στο κόμμα του οποίου προσωρινά ηγείται. Όταν ως βασικό εκπρόσωπό του στα ΜΜΕ έχει την Αλ Σάλεχ και αναγκάζεται να αποκηρύξει δημόσια έναν ακόμη στενό του συνεργάτη (Δατσέρης) καταλαβαίνει ότι είναι πολύ στριμωγμένος. Μετά την ευθεία αμφισβήτησή του από τον Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ ως «καρικατούρα» και τους υπόλοιπους «δελφίνους», που προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα δίχως τον Βενιζέλο, ο «Ντούτσε» του ΠΑΣΟΚ βλέπει μια ακόμη ανοιχτή αμφισβήτηση των πεπραγμένων του και κατ’ επέκταση της αρχηγίας του, αυτή την φορά από μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.
Όσο κι αν θέλει να ηρεμήσει μέσα στο κατακαλόκαιρο και να καταστρώσει τα σχέδιά του για το φθινόπωρο ο Βενιζέλος, οι συνεχείς προσπάθειες αμφισβήτησης που γίνονται εναντίον του δεν τον αφήνουν. Και απ’ ό,τι φαίνεται έπεται συνέχεια…

Γιώργος Μάστορας