Vodafone: Μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφώνων χωρίς δικαστική εντολή πραγματοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες


Σύμφωνα με την βρετανική Vodafone οι μυστικές υπηρεσίες έχουν άμεση πρόσβαση στις υποδομές των εταιριών τηλεπικοινωνιών με αποτέλεσμα να καταγράφουν τηλεφωνήματα και μηνύματα. Η βρετανική Vodafone δεν στοιχειοθετεί αυτά τα συμπεράσματα μόνο για την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για τα περισσότερα από τα 29 κράτη της Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται. Όπως ...

αναφέρει χαρακτηριστικά σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθούνται-επιτηρούνται ακόμη και τα ίχνη πελατών της κινητής τηλεφωνίας μέσω του γνωστού συστήματος εντοπισμού GPS.
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρίας Stephen Deadman το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι νόμοι περί απορρήτου και επιτήρησης που έχουν ισχύ και οι οποίοι προασπίζουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών προηγούνται πάντα χρονικά της ψηφιακής τεχνολογικής εξέλιξης. Έτσι οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκουν τεχνολογικά «παραθυράκια» για να κατασκοπεύουν τους πολίτες και μάλιστα όχι μεμονωμένα, αλλά μαζικά. Τα συστήματα παρακολούθησης και άμεσης πρόσβασης που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες δεν απαιτούν δικαστικά εντάλματα και αν απαιτούνται οι μυστικές υπηρεσίες είναι σε θέση να τα παρακάμπτουν.
Η καταγγελία της Vodafone δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη εταιρία. Στις ΗΠΑ οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες AT&T και Verizon επίσης έχουν αποκαλύψει ότι γίνονται παρακολουθήσεις χωρίς δικαστικά εντάλματα και εν αγνοία τους. Το ίδιο έχει ισχυριστεί και η γερμανική Telecom και η αυστραλιανή Telstra. Η ψηφιακή τεχνολογία δίνει την δυνατότητα η συλλογή των πληροφοριών να γίνεται αυτόματα από όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κλήσεων κινητής τηλεφωνίας, δεδομένων προσωπικών υπολογιστών εφόσον είναι συνδεδεμένοι στο Internet, των voice over IP  κ.α.
Η NSA, η εθνική υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ, είναι γνωστό ότι επιτηρούσε-παρακολουθούσε ψηφιακά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας. Ο Σνόουντεν που έκανε αυτές τις αποκαλύψεις είχε αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Όλο το διαδίκτυο είναι υπό επιτήρηση και όλες οι ψηφιακές δραστηριότητες παρακολουθούνται. Δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο από τις μυστικές υπηρεσίες βάσεις δεδομένων από την ιδιωτική ζωή των πολιτών, ανεξαρτήτως του πόσο αθώα και τακτική είναι αυτή η καθημερινότητα των επιτηρουμένων πολιτών». Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι σύμφωνα με τον Σνόουντεν οι στόχοι των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα ήταν χιλιάδες και πως η χώρα μας βρισκόταν ενταγμένη στο περίφημο πρόγραμμα Quantum της NSA, το οποίο έκανε υποκλοπές συνομιλιών και εγγράφων σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές και smartphones.
Όλοι εμείς λοιπόν οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι παρακολουθούμαστε και με το υλικό που συλλέγεται δημιουργείται μια βάση δεδομένων, ένα προφίλ, για τον καθ’ ένα ξεχωριστά, με σκοπό κάποια χρονική στιγμή και εφόσον  απαιτηθεί αυτή η βάση δεδομένων να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας από κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι υπάλληλοι ξένων ανθελληνικών κέντρων.