Η γεωστρατηγική και γεωοικονομική σημασία της Ουκρανίας


Ο Zbigniew Brzezinski, πρώην εθνικός σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Jimmy Carter, είναι ένας ισχυρός και σημαίνων αμερικανοσιωνιστής που επηρεάζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Το 1997 ο Brzezinski είχε προκαθορίσει ότι η Ουκρανία θα γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ μεταξύ των ετών 2005-2015. Επίσης είχε προβλέψει ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν στα μέσα της δεκαετίας 2010-20120 να συνδέσουν αμυντικά και πολιτικά αυτή την χώρα με την Γερμανία, Πολωνία και Γαλλία και να καθιερώσουν έτσι έναν κρίσιμο πυρήνα ...

ασφάλειας που θα παρείχε στο ΝΑΤΟ δυνατότητα σημαντικής διείσδυσης στην Ευρασία (Βιβλίο Brzezinski: The Grand Chessboard and Foreign Affairs, 1997).
Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια το ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς την Ανατολική Ευρώπη και η Ουκρανία αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να κατακτηθεί. Ο Brzezinski είχε τονίσει ότι οι θύλακες που πρέπει οπωσδήποτε να είναι υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να κυριαρχήσουν στην Ευρασία και να περικυκλώσουν την Ρωσία είναι οι χώρες Αζερμπαϊτζάν, Νότιος Κορέα, Τουρκία, Ιράν και Ουκρανία. Δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και η Νότιος Κορέα είναι απολύτως ελεγχόμενες από τους Αμερικανοσιωνιστές, γίνονται πλήρως κατανοητές οι επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους εναντίον της Συρίας, ως προπύργιου του Ιράν, και της Ουκρανίας.
Για τον Brzezinski η Ουκρανία είναι σημαντική γιατί ελέγχοντας αυτή την χώρα ελέγχεται η πρόσβαση της Ρωσίας προς τα δυτικά και τον νότο και δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας της Κεντρικής Ευρώπης από τους Ρώσους. Αυτό αποτελεί την βάση του γεωστρατηγικού σχεδιασμού και του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, γεωστρατηγικός σχεδιασμός που διαμορφώθηκε από τον αμερικανοσιωνιστή Brzezinski το 1997.
Από γεωοικονομικής άποψης ο κύριος στόχος της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι η πρόληψη περαιτέρω οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρασιατικής Ένωσης, που την αποτελούν σήμερα οι χώρες Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και στο άμεσο μέλλον το Κιργιστάν. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ελέγξουν τις ροές ενέργειας από την Ανατολή προς την Δύση για να εξασφαλίσουν έτσι ότι όλες οι συναλλαγές για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα πραγματοποιούνται σε δολλάρια. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την διατήρηση του δολλαρίου ως αποθετικού νομίσματος και την ανεμπόδιστη διοχέτευση στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων, που είναι η βάση της ύπαρξης και ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Εάν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν τα επόμενα χρόνια να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρασία τότε το αμερικανικό οικονομικό οικοδόμημα θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος και μαζί με αυτό θα καταρρεύσει και το διεθνές σιωνιστικό τραπεζικό σύστημα.
Η Ουκρανία λοιπόν αποτελεί ένα σημαντικό κομβικό σημείο στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανοσιωνιστών στην προσπάθειά τους για παγκόσμια κυριαρχία. Οι ΗΠΑ και οι Αμερικανοσιωνιστές θα πράξουν ότι είναι δυνατόν, θα διακινδυνεύσουν και ένα Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της Ευρασιατικής Ένωσης και την μετέπειτα πιθανή συνεργασία αυτής με την Ευρωπαϊκή Ένωση των Λαών. Οι ΗΠΑ θέλουν να ματαιώσουν πάση θυσία την πρόταση του Πούτιν για «μια ενιαία οικονομική κοινότητα από την Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ».
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πλέον ότι αν θέλουν να επιβάλουν την ιμπεριαλιστική αμερικανοσιωνιστική στρατηγική τους θα πρέπει, είναι υποχρεωμένες, να αναμετρηθούν με την Ρωσία στο γεωστρατηγικό έδαφος της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν το γεωπολιτικό τους δόγμα που είναι ο έλεγχος της Ευρασίας και μέσω αυτού και ο έλεγχος της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Οι Αμερικανοσιωνιστές για να μπορέσουν να οικοδομήσουν την Νέα Παγκόσμια Τάξη δεν πρέπει να έχουν ανταγωνιστές.
Κάθε δυνητικός ανταγωνιστής θα πρέπει να αποθαρρυνθεί και να συνθλιβεί, ώστε να μην μπορεί να παίξει τον οποιονδήποτε στρατηγικό ρόλο σε περιφερειακό ή διεθνές επίπεδο. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την εντολή να επιβάλουν τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, που οι Αμερικανοσιωνιστές ονομάζουν «υπάρχουσα πολιτική και οικονομική τάξη». Για αυτό τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και την παγκόσμια κυριαρχία των Σιωνιστών έχουν γίνει οι πόλεμοι στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Λιβύη, στην Συρία και τώρα πιθανόν στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και τα αφεντικά τους θεωρούν τα συμφέροντά τους και την κυριαρχία τους παγκοσμίως ως το «άγιο δισκοπότηρο», πιστεύουν ότι ο κόσμος τους ανήκει και θεωρούν τους λαούς και τα έθνη θλιβερούς επισκέπτες αυτού του πλανήτη, που θα πρέπει να υποτάσσονται στην θέλησή τους.
Για την Ρωσία η Ουκρανία είναι η «κόκκινη γραμμή» την οποία δεν θα επιτρέψει να την δρασκελίσει η Ουάσιγκτον. Αν την δρασκελίσει ο Ομπάμα, κατ’ εντολή των αφεντικών του, θα σημαίνει ότι διακινδυνεύει και επιζητεί τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Γ. Λιναρδής