Έλληνες Γιατροί: «Κρούσματα φυματίωσης σε σχολείο της Σπάρτης»


Πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε κρούσμα σπηλαιώδους μορφής φυματίωσης σε μαθητή Λυκείου της Σπάρτης και σε μέλη της οικογένειάς του. Στο Νοσοκομείο της πόλης εξετάστηκαν όλοι οι μαθητές και καθηγητές του Λυκείου της περιοχής και οι 52 βρέθηκαν θετικοί στο βακτήριο της φυματίωσης και υποβλήθηκαν σε ακτινογραφία. Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε σε ερώτησή του ...
 
ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών του Κινήματός μας, Ηλίας Παναγιώταρος.
Αν και το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα πριν από δέκα πέντε περίπου μέρες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) θα ξεκινούσε τους ελέγχους μόλις τώρα, όταν πολύ καλά γνωρίζουμε πως το ενδεχόμενο της πιθανής εξάπλωσης λόγω των σχέσεων που οι έχουν οι μαθητές με τους συμμαθητές του σχολείου αλλά και των φροντιστηρίων είναι απόλυτα ορατός.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως αν και το φαινόμενο της φυματίωσης είχε εξαλειφθεί στην Ελλάδα, λόγω της αθρόας και ελεύθερης λαθρομετανάστευσης πλέον στον ελλαδικό χώρο, αποκτά και πάλι ενδιαφέρον και μείζονος σημασίας μετά και την πανδημία από τον ιό HIV (AIDS). Είναι γνωστό, βέβαια, πως όταν μιλάμε για λαθρομετανάστες, μιλάμε για όλους τους Πακιστανούς, Αφγανούς, Ινδούς που έχουν διαφορετικές υγειονομικές ανάγκες από τον γηγενή πληθυσμό της Χώρας μας, οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στα νοσήματα και τις συνθήκες διαμονής στη χώρα προέλευσή τους, στις συνθήκες κατά τη διάρκεια της λαθραίας τους εμπειρίας και στους παράγοντες που σχετίζονται με την εθνικότητα και τις πολιτισμικές τους πρακτικές αντιμετώπισης των ασθενειών. Με το σκεπτικό αυτό η «εξόρμηση» όλων αυτών των αλλόφυλων θα έπρεπε να θεωρείται από τους σοβαρότερους κοινωνικούς παράγοντες της υγείας και τους πολιτικούς της εκπροσώπους.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ το 2011 μόνο στην Ελλάδα καταγράφηκαν 490 κρούσματα φυματίωσης, όμως τα διαγράμματα τα οποία απεικονίζουν μεγαλύτερη ποσόστωση σε Έλληνες παρά σε αλλοδαπούς είναι απολύτως εσφαλμένα καθότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πραγματικά κρούσματα φυματίωσης στη Χώρα μας είναι περισσότερα από τα δηλωθέντα, καθώς οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι μετανάστες, σημειώνουν υψηλά ποσοστά πιθανοτήτων να μην προσέλθουν σε υγειονομική μονάδα ενώ πάσχουν από φυματίωση, εξαιτίας είτε της άγνοιας και της αδιαφορίας τους για τη υγεία τους είτε γιατί οι περισσότεροι στερούνται προβλεπόμενων νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη Χώρα μας. Μάλιστα, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος αναφέρει με απόλυτη σαφήνεια πως τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι μετανάστες, διαμορφώνουν συνθήκες ανάλογες για τη μη ολοκληρωμένη λήψη της ενδεδειγμένης θεραπείας ή ακόμα και για την πρόωρη διακοπή της θεραπείας τους με αποτέλεσμα την εκτόξευση των κρουσμάτων της πολυανθεκτικής φυματίωσης στο εγγύς μέλλον.
Ας υπενθυμίσουμε πως ο Νομός Λακωνίας είναι κυρίως μία αγροτική περιοχή με μεταναστευτικό πληθυσμό αρκετά υψηλό από το 2005 και ενώ η Ελλάδα είχε κηρυχθεί ελεύθερη ελονοσίας από το 1974, το 2005 εμφανίστηκαν περιπτώσεις της συγκεκριμένης παρασιτικής πάθησης, εκ των οποίων το 78% αφορούσε μετανάστες από ενδημικές χώρες.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ καταδικάζει την αδιαφορία των εκπροσώπων της μνημονιακής κυβέρνησης και ιδιαίτερα τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, για τον οποίον πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι η ακόρεστη όρεξή του για την κατοχή του υπουργικού θώκου, είναι δυστυχώς κατά πολύ ανώτερη από την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Αλλιώς, δεν μπορεί να εξηγηθεί η αδιαφορία του μαζί με εκείνη του υπουργού Παιδείας να μην κλείσουν το συγκεκριμένο σχολείο, μόλις έγινε γνωστό το κρούσμα φυματίωσης, ώστε να ανακοπεί η εξάπλωσή του. Η ενισχυμένη επιτήρηση και ενεργητική αναζήτηση των κρουσμάτων, όπως επίσης και ο τακτός επανέλεγχος στα άτομα που έχουν βρεθεί θετικοί στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, θα έπρεπε να είναι σε άμεση προτεραιότητα και εφαρμογή, σε μία κοινωνία που σέβεται τον Έλληνα πολίτη και προστατεύει την υγεία του, ως το βασικότερο αγαθό και έννομο δικαίωμά του. Η ενημέρωση από τους τοπικούς φορείς, ιδιαίτερα στους τρόπους προφύλαξης χρήζει ιδιαίτερης σημασίας, αφού είναι γνωστό (δυστυχώς κατόπιν εορτής), ότι το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης βρίσκεται σε μικροσταγονίδια στον αέρα, άρα ακόμα και η έκθεση σε οποιοδήποτε στενό κύκλο (λεωφορείο, σινεμά, θέατρο), γίνεται επικίνδυνη.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ τέλος επισημαίνει, ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα, αν δεν βρεθεί λύση για το πρόβλημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης αλλόφυλων και φορέων νόσων και λοιμωδών παθήσεων που φέρουν μαζί τους και τις μεταδίδουν στον γηγενή πληθυσμό της Χώρας μας, δημιουργώντας, με τις πλάτες των πολιτικών εθνομηδενιστών, συνθήκες βαθιάς κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης.