ΗΠΑ: Mοναδική υπερδύναμη… Αλλά μόνο στην τρομοκρατία


Πάει καιρός από τότε που οι ΗΠΑ μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «μοναδική υπερδύναμη», χωρίς να είναι απαραίτητα άλλα στοιχεία προσδιορισμού της μεγάλης δύναμής τους, μιας και ήταν πρώτες σε όλα χωρίς αμφιβολία. Στην οικονομία, στη στρατιωτική ισχύ, στα επιστημονικά ...

προγράμματα και στην έρευνα, στην προάσπιση των βασικών ιδεωδών της δημοκρατίας.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα, πρόσφατα παραδέχτηκε δημοσίως αυτή την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή η χώρα του παραμένει μεν μεγάλη δύναμη, αλλά πλέον υπάρχουν κι άλλες υπερδυνάμεις και ότι σε καμιά περίπτωση το «όνειρο» της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ δεν μπορεί πια να θεωρείται ένας εφικτός στόχος.
Το πώς κατάφεραν οι αμερικανοί να «τρέχουν» μόνοι τους και να βγούνε δεύτεροι, είναι κάτι που θα το απαντήσουν μόνον εάν αναλύσουν τις επιρροές που δέχτηκαν από τα διάφορα «λόμπι» που λειτουργούν στη χώρα τους. Και κυρίως του ισχυρότερου λόμπι, που απ’ ότι φαίνεται την έχει ποδηγετήσει ολοκληρωτικά υπερισχύοντας όλων των υπολοίπων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι φανερό, ότι δεν μπορεί πλέον να αναμετρηθεί στρατιωτικά με τις αναδυόμενες δυνάμεις και αυτό είναι ένα στοιχείο που φάνηκε πεντακάθαρα, τόσο από την έκβαση των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όσο και στην περίπτωση της Συρίας. Και θα αναδεικνύεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, καθώς θα κυλάει ο χρόνος.
Τι μπορεί όμως να κάνει αυτή η υπερδύναμη ακόμη, με τρόπο που κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει εξίσου αποτελεσματικά; Με τους «τρομοκρατικούς πυρήνες»,  τις ΜΚΟ, τα διάφορα «δίκτυα» και τα πολιτικά κόμματα που διαθέτει σε κάθε χώρα, μπορεί να κινητοποιεί μεγάλες μάζες ανθρώπων και να προκαλεί κοινωνικές αναταραχές, αποσταθεροποιήσεις και εμφύλιες συγκρούσεις με σκοπό να ελέγχει τα κράτη και τις κοινωνίες εκ των «έσω».  Να πετυχαίνει δηλαδή αυτό που θέλει χωρίς δική της στρατιωτική εμπλοκή, αλλά με την εγκαθίδρυση ελεγχόμενων κυβερνήσεων μέσω κοινωνικών αναταραχών.
Οι «πορτοκαλί επαναστάσεις», η  «αραβική άνοιξη», ο εμφύλιος στη Συρία, η τσετσένικη τρομοκρατία, η δράση της Αλ Κάϊντα και των μουσουλμάνων ουαχαμπιστών, μεμονωμένα τρομοκρατικά χτυπήματα ή βιομηχανικά «ατυχήματα» σε ευρωπαϊκές χώρες, περίεργες πυρκαγιές σε δάση και επιχειρήσεις, ανεξήγητα ναυάγια πλοίων, αλλά και η υποδαύλιση των πρόσφατων ταραχών στην Ουκρανία, είναι ένα μέρος μόνο αυτών που μπορούν να προκαλέσουν.
Αυτό είναι το «τελευταίο χαρτί» της «υπερδύναμης», η οποία πλέον παραμένει «μοναδική» μόνο ως προς την ικανότητά της στο «διαίρει και βασίλευε». Τη δυνατότητα δηλαδή να καταστρέφει τον αντίπαλό της ξεσηκώνοντας τις μάζες των δυστυχισμένων που οι ίδιοι δημιούργησαν σε όλο τον κόσμο. Αλλά και τη φρίκη και τη δυστυχία που μπορεί να σκορπίσει σε κάθε κοινωνία, φέρνοντας σε κατάσταση σύγκρουσης τις κοινωνικές ομάδες που την απαρτίζουν.
Ταυτόχρονα, με τα παγκόσμια δίκτυα ενημέρωσης που διαθέτει, μπορεί να δαιμονοποιεί κάθε προσπάθεια των νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων να καταστείλουν αυτές τις εξεγέρσεις των «αγανακτισμένων» που οι ίδιοι (οι ΗΠΑ) κινητοποιούν. Αποσιωπώντας και υποβαθμίζοντας παράλληλα τις φρικαλεότητες που οι φίλοι τους «εξεγερμένοι» προκαλούν (βλέπε «αντάρτες» Συρίας).
Που βρίσκουν τα χρήματα για να στηρίζουν οικονομικά όλες αυτές τις δραστηριότητες, ενώ είναι η πιο υπερχρεωμένη (17 τρις $ χρέος) χώρα του κόσμου; Κυρίως από το εμπόριο ναρκωτικών που παράγονται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τεράστιων συμμοριών, οι οποίες ελέγχονται από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, για τις οποίες και δουλεύουν με το αζημίωτο φυσικά. Για αυτό και οι τοπικές νόμιμες κυβερνήσεις των κρατών αυτών δεν μπορούν να εκκαθαρίσουν αυτές τις συμμορίες. Γιατί αυτές έχουν τις «πλάτες» του «θηρίου».
Από εκεί εξοικονομούνται και τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της λαθρομετανάστευσης. Αυτή είναι η εξήγηση για το που βρίσκουν τα χρήματα οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί (5.000 $ το «κεφάλι») για να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα για να τη διαλύσουν.
Αλλά και «τα ελληνικά μπουμπούκια» (17 Ν, «Πυρήνες» κλπ), από αυτούς ελέγχονται και για αυτούς δουλεύουν. Γιατί επισήμως τους κατηγορούν; Προφανώς για «ξεκάρφωμα». Γιατί διαφορετικά θα γινόταν αντιληπτό από τον καθέναν, ότι τους Αμερικανούς πολίτες που «έφαγαν», δεν τους «έφαγαν» για να χτυπήσουν τον ιμπεριαλισμό και τις εξουσιαστικές ελίτ, όπως αυτοί οι «κανακάρηδες αντάρτες» διατείνονται, αλλά γιατί πήραν εντολή να βγάλουν από τη μέση κάποιους ανεπιθύμητους συνεργάτες των «εργοδοτών» τους (ίντριγκες της CIA).
Έτσι δρουν ενοχοποιώντας παράλληλα την ελληνική κοινωνία, την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι δήθεν συγκαλύπτει τους τρομοκράτες, αναγκάζοντάς την να απολογείται, αλλά και πιέζοντας τις ελληνικές κυβερνήσεις σε διάφορα θέματα (μ’ ένα σμπάρο όχι δυο, αλλά πολλά «τρυγόνια»). Για αυτό και «αλωνίζουν» και πουλάνε νταηλίκια όλα αυτά τα καλόπαιδα που  παίζουν τους τρομοκράτες. Γιατί κι αυτοί έχουν τις «πλάτες» του «θηρίου».
Ελπίδα για κάθε έθνος και σανίδα σωτηρίας  για την παγκόσμια ειρήνη είναι μόνο ο Εθνικισμός. Για αυτό και τον έχουν «στοχοποιήσει» οι παγκόσμιοι τρομοκράτες. Οι Εθνικιστές αποτελούν τον αδυσώπητο εχθρό τους γιατί επιδιώκουν την εθνική ενότητα και τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του έθνους, εναντίον των ξένων παρεμβάσεων. Άλλοι προσπαθούν να διαιρέσουν τους Έλληνες, οι Εθνικιστές προσπαθούν να τους ενώσουν. Έστω και κάτω από μια πολύ γενική ιδεολογική πλατφόρμα, που να διαφυλάσσει όμως τις βασικές αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας και την ιδιαίτερη πολιτισμική φυσιογνωμία του έθνους.
Σε τι συνίσταται η «πέμπτη φάλαγγα» των ξένων μέσα στη χώρα μας; Στις πάσης φύσεως αριστερές εκδοχές του σοσιαλιστικού «ονείρου», στους «εγκάθετους» υποστηρικτές του και τους «πρόθυμους ηλίθιους» που τους ακολουθούν. Όλους εκείνους δηλαδή που βλέπουν το θέμα της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας ως απόρροια μιας διεθνοποιημένης κοινωνίας που θα προκύψει από τη διάλυση των εθνών. Της «ψεύτικης» κατά την άποψή τους «συνείδησης» που δημιουργεί το αστικό κράτος για να καταπιέζει τους λαούς. Δίνοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή για τις προτεραιότητες και τους ενδιάμεσους στόχους στο δρόμο προς την επίτευξη αυτής της παγκόσμιας ειρήνης. Μιας ανύπαρκτης και χαλκευμένης ειρήνης, η οποία ωστόσο περνάει μέσα από την απεμπόληση της ιστορίας μας και των ιερών παρακαταθηκών των προγόνων μας.
Η απάντηση των Ελλήνων Εθνικιστών προς όλους τους τυράννους της γης, αλλά και τους δόλιους ή αφελείς (αυτοί γνωρίζουν τι είναι) αριστερόφρονες συνεργάτες τους, δίνεται μέσα από τα προφητικά λόγια του εθνικού μας ποιητή:
Παιδί, το περιβόλι που θα κληρονομήσεις,
όπως το βρεις κι όπως το δεις να μη το παρατήσεις.
Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα,
και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτυνε τη γη του,
κι ακλάδευτο όπου μπλέκεται να το βεργολογήσεις,
κι αν αγαπάς τα’ ανθρώπινα και όσα άρρωστα δεν είναι,
ρίξε αγιασμό και ξόρκισε τα ξωτικά να φύγουν,
και τη ζωντάνια σπείρε του μ’ όσα γερά, δροσάτα.
Γίνε οργοτόμος, φυτευτής, διαφεντευτής.
Κι αν είναι κι έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δένδρα
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα,
ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόψ’ το,
και χτίσε κάστρο απάνου του και ταμπουρώσου μέσα,
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούρια γέννα,
π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για να ’ρθει,
κι όλο συντρίμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων.
Φτάνει μια ιδέα να σ’ το πει, μια ιδέα να σ’ το προστάξει,
κορόνα ιδέα, ιδέα σπαθί που θα είν’ απάνου απ’ όλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ