Βιομηχανία παραγωγής σκανδάλων οι αγροτικοί συνεταιρισμοί


Γράφει ο Θεόδωρος Χλωρίδης
Στο «στόχαστρο» μπαίνουν περισσότεροι από 3.000 συνεταιρισμοί – φαντάσματα, που επί σειρά ετών δεν λειτουργούσαν παρά μόνο ως μηχανισμοί παραγωγής χρεών δισεκατομμυρίων ευρώ, αμφιλεγόμενης διαχείρισης πακτωλού επιδοτήσεων και πολιτικών ρουσφετιών.
Από τους μέχρι τώρα ελέγχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκύπτει ότι, αν και στα «χαρτιά» υφίστανται 6.200 αγροτικοί συνεταιρισμοί, μόλις το 1/7 αυτών έχει οικονομική ...

δραστηριότητα. Με χρέη που υπερβαίνουν σήμερα τα 3 δισ. ευρώ προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων εκατοντάδων εκατομμυρίων σε εκκρεμότητα, η κυβέρνηση ανοίγει τον «φάκελο» των αγροτικών συνεταιρισμών.
Το κόλπο είναι παλιό και πρωτοεμφανίστηκε την δεκαετία του 1980, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον εθνικό ολετήρα Ανδρέα Παπανδρέου. Με την παρότρυνση του πασοκικού παρακράτους δημιουργήθηκαν χιλιάδες Αγροτικοί Συνεταιρισμοί-σφραγίδες, ακόμα και σε περιοχές άγονες, χωρίς αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ο σκοπός; Μα τι άλλο από το χρήμα. Χιλιάδες κομματόσκυλα του πασοκικού κράτους πλούτισαν χάριν των αγροτικών επιδοτήσεων των Βρυξελλών. Σκάνδαλα επί σκανδάλων καλύφθηκαν για να πλουτίσουν τα “καλόπαιδα” με τις πράσινες κάρτες.
Εκατοντάδες εκατομμύρια Κοινοτικών ενισχύσεων αντί να φτάσουν στα χέρια των αγροτών, κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πρασινοφρουρών της σοσια-ληστρικής κυβέρνησης της “Αλλαγής”. Υπεξαιρέσεις, πλαστογραφημένες επιταγές, επιδοτήσεις σε ανύπαρκτα πρόσωπα είναι μόνο μερικά από τα εγκλήματα της εγκληματικής συμμορίας του ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκάνδαλο με τον υφυπουργό του πράσινου καρκινώματος Νίκο Αθανασόπουλο.
Στις 23 Αυγούστου 1989 η Βουλή ασχολήθηκε με το σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού και παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Αφορά την λαθραία εισαγωγή χιλιάδων τόνων γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού από κρατική εταιρεία και την εξαγωγή του στη συνέχεια σε χώρες της Ευρώπης ως Ελληνικό. Τα κέρδη από την «κομπίνα» υπερέβησαν τα 1,5 εκατομμύρια δολάρια ενώ στα παραστατικά εμφανίστηκαν μόνο 1 εκατομμύριο δρχ.!
Η Κομισιόν ανακάλυψε την κομπίνα και παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο, ζητώντας επιστροφές ύψους 400 εκατομμυρίων δραχμών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Αθανασόπουλος δικάστηκε το 1990 (ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, χρήση πλαστού εγγράφου, απλή συνέργεια σε νόθευση βιβλίων απόπλου-κατάπλου λιμεναρχείου Καβάλας), καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και έξι μηνών η Βουλή, όμως, τη 17η Ιανουαρίου 1994, συγκατάθεσε στην άρση των εννόμων συνεπειών αυτής της καταδίκης.
Άλλο γνωστό αγροτικό σκάνδαλο της πράσινης λαίλαπας είναι η υπόθεση της ΑΓΡΕΞ: Σειρά από κομπίνες και υπεξαιρέσεις αποκαλύφθηκαν και στις «Αγροτικές Εξαγωγές» (ΑΓΡΕΞ).
ΚΥΔΕΠ: «το σκάνδαλο του σιταριού». Ένα σκάνδαλο που ζημίωσε τους Έλληνες αγρότες με το ποσό των 910 εκατομμυρίων δρχ. Χρησιμοποιήθηκαν δύο εταιρείες, ως μεσάζοντες, για το ξεπούλημα των προϊόντων της ΚΥΔΕΠ με αποτέλεσμα να κερδίσουν δισεκατομμύρια οι δύο αυτές εταιρείες εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Στο σκάνδαλο ήταν μπλεγμένοι “επιφανείς” πρασινοφρουροί αγροτοπατέρες.
Τα σκάνδαλα της εγκληματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ είναι χιλιάδες και θα χρειαζόταν εκατοντάδες τόμοι για να καταγραφούν. Το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε τα τεράστια ποσά των κοινοτικών κονδυλίων, με τα οποία θα έπρεπε να είχε μεταμορφωθεί η Ελλάδα. Και όμως η απορροφητικότητα των πόρων σύμφωνα με τα ευρωστατιστικά στοιχεία ήταν 21,5%.Τα υπόλοιπα κονδύλια μάλλον κατέληγαν στις τσέπες των στελεχών της συμμορίας του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η υπερχρέωση της χώρας και η διόγκωση του δημόσιου χρέους στο 114%, όταν το 1981 ήταν μόλις 29%,είναι άλλο ένα από τα κατορθώματα του κλεπτοκρατικού αποκόμματος του ΠΑΣΟΚ. Το 1985 ξεπέρασε το μέσο κοινοτικό και το 2001 έφτασε σε χρέος ρεκόρ 114% του ΑΕΠ.
Η συμμορία του ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τον Έλληνα αγρότη αλλά και κάθε πρωτογενή παραγωγή της χώρας. Ο σκοπός τους; Εκτός από τον προσωπικό πλουτισμό, η συνεχής εξαθλίωση του Ελληνικού Λαού, ο εξευτελισμός του και στο τέλος η αποχαύνωση του και το ξεπούλημα όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας έναντι πινακίου φακής.
Την απάντηση όμως αυτά τα τρισάθλια και σιχαμερά τρωκτικά της πράσινης χολέρας θα την πάρουν πολύ σύντομα από τον Ελληνικό Λαό. Οι Ευρωεκλογές του Μαΐου, συγχρόνως με τις Περιφερειακές και Δημοτικές, θα σημάνουν το πολιτικό τους τέλος. Θα είναι μια πολύ κακιά ανάμνηση και θα καταλήξουν εκεί που πρέπει, στον άπατο βόθρο της πολιτικής. Εκεί θα έχουν μπόλικο χώρο για να κυλιούνται. Αυτό είναι άλλωστε και το φυσικό τους περιβάλλον…

Θεόδωρος Χλωρίδης

ethnikismos.net