Η Τουρκία ενισχύεται επικίνδυνα με την ναυπήγηση ελικοπτεροφόρου

Η Τουρκία ενισχύεται επικίνδυνα με την ναυπήγηση ελικοπτεροφόρου
Οι νέες γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο-Μέση Ανατολή αλλά και στον Ειρηνικό-Ασία έχουν οδηγήσει χώρες όπως την Ρωσία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Κίνα, την Αυστραλία αλλά και την Τουρκία να στραφούν προς την ναυπήγηση και εξοπλισμό του ...
 
πολεμικού τους ναυτικού με αμφίβια επιθετικά πλοία πολλαπλών χρήσεων τύπου LHD (Landing Helicopter Dock) ή LPD (Landing Platform Dock). Οι απαιτήσεις σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο και η προστασία θαλάσσιων εθνικών οικονομικών ζωνών κατάδειξαν την αναγκαιότητα ύπαρξης πολεμικών πλοίων ικανών να υποστηρίξουν αποβατικές αποστολές και μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού, υλικών, αρμάτων, αποβατικών αμφίβιων σκαφών και δυνατότητας διοίκησης και ελέγχου πεδίου μάχης, πέραν βέβαια της δυνατότητας προσνήωσης, απονήωσης και μεταφοράς ελικοπτέρων.
Την δυνατότητα να κατασκευάσουν τέτοια πλοία έχουν πολύ λίγα ναυπηγεία ανά τον κόσμο, κυρίως ναυπηγεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η τεχνογνωσία που απαιτείται για αυτόν τον σύγχρονο τύπο σκάφους αναγκάζει πολλές ισχυρές χώρες, όπως π.χ. την Ρωσία, να απευθυνθούν σε εξειδικευμένα εξωχώρια ναυπηγεία για να αναζητήσουν τεχνική υποστήριξη με ταυτόχρονη μεταφορά τεχνογνωσίας σε συνδυασμό με απ’ ευθείας αναθέσεις συμβολαίων.

Το γαλλικό LPD Mistral είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα τέτοιου αμφίβιου επιθετικού πλοίου το οποίο κατασκευάζεται από τα ναυπηγεία STX της Γαλλίας. Το 21.500 τόνων και μήκους 199 μέτρων Mistral με μέγιστη ταχύτητα 19 κόμβους έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 450 πεζοναύτες, 60 άρματα μάχης και 16 ελικόπτερα του τύπου NH 90 και Eurocopter AS532 με υποστηρικτικό συνδυασμό επιθετικών ελικοπτέρων Tiger, καθώς και 2 αμφίβια αποβατικά σκάφη των 80 τόνων τύπου L-CAT/EDA-R ή 4 αποβατικά σκάφη του τύπου CTM. Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό έχει παραλάβει 3 πλοία αυτού του τύπου (Mistral, Tonnerre και Dixmude) και τα οποία δοκιμάστηκαν στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λιβύη και το Μάλι.
Η Ρωσία είχε μεν μακριά παράδοση στην ναυπήγηση αμφίβιων πλοίων κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ο τομέας αυτός της ναυπήγησης υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα να προχωρήσει η χώρα αυτή το 2011 σε διακρατική συμφωνία με την Γαλλία για την ναυπήγηση 4 LPD τύπου Mistral αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αξία που συμπεριλαμβάνει και μεταφορά τεχνογνωσίας. Το συμβόλαιο και η μεταφορά τεχνογνωσίας υπεγράφη μεταξύ των γαλλικών ναυπηγείων STX και της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας Rosoboronexport και το πρώτο ρωσικό LPD με την ονομασία Vladivostok θα παραδοθεί το 2014 και έως το 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στα άλλα τρία αμφίβια επιθετικά σκάφη.
Τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia ανήκουν μαζί με τα γαλλικά στις εξειδικευμένες εταιρείες κατασκευής LPD και LHD. Το αμφίβιο επιθετικό πλοίο Juan Carlos I είναι χαρακτηριστικό δείγμα LHD σκάφους αυτών των ναυπηγείων. Η Αυστραλία κατασκευάζει αυτή την εποχή δυο πλοία του τύπου Juan Carlos I   με την βοήθεια της ισπανικής τεχνογνωσίας. Το 27.000 τόνων LHD Juan Carlos I έχει ακτίνα δράσης 17.000 χιλιόμετρα με ταχύτητα 15 κόμβων και η μέγιστή του ταχύτητα ανέρχεται σε 24 κόμβους. Μπορεί να μεταφέρει 900 πεζοναύτες, 46 άρματα μάχης τύπου leopard 2 όπως και αμφίβια αποβατικά σκάφη. Το πλοίο αυτό έχει σχεδιαστεί ειδικά για να δέχεται αεροσκάφη κάθετης προσνήωσης και απονήωσης (V/STOL, Vertical/Short Take Off and Landing), πέραν βέβαια των ελικοπτέρων. Διαθέτει κατάστρωμα προσνήωσης μήκους 202 μέτρων με χώρο για 8 αεροσκάφη V/STOL, 4 ελικόπτερα τύπου CH-47 Chinook και 1 ελικοφόρο αεροσκάφος τύπου V-22 Osprey. Συνολικά στα δυο καταστρώματά του το Juan Carlos I δύναται να μεταφέρει 30 αεροσκάφη ή ελικόπτερα.

Η γενική γραμματεία αμυντικής βιομηχανίας SSM της Τουρκίας υλοποιώντας ένα πολυετές σχέδιο ενίσχυσης του πολεμικού ναυτικού της χώρας αυτής αποφάσισε να συνεργαστεί με τα ισπανικά ναυπηγεία και να κατασκευάσει το πρώτο τουρκικό αμφίβιο επιθετικό LHD. Το ελικοπτεροφόρο που θα ναυπηγηθεί στα ναυπηγεία Sedef θα είναι όμοιου τύπου με το ισπανικό Juan Carlos I τα δε τεχνικά του χαρακτηριστικά και η ικανότητα μεταφοράς προσωπικού και υλικών θα προσαρμοστούν στις ανάγκες αποβατικών επιχειρήσεων και μάχης για την «κλειστή» θάλασσα του Αιγαίου. Το τουρκικό LHD θα δύναται να μεταφέρει πλην των ελικοπτέρων, όπως και το αντίστοιχο ισπανικό, αεροσκάφη καθέτου απονήωσης και ήδη η Τουρκία προγραμματίζει την παραγγελία  αεροσκαφών του τύπου F-35 B JSF, πέραν των 100 κλασσικών F-35 A που ήδη έχει παραγγείλει.
Η Τουρκία ενισχύει συνεχώς την παρουσία της στην θάλασσα και το ελικοπτεροφόρο θα αποτελέσει τεράστια απειλή για την ασφάλεια των μεγάλων νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και της ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας. Η Ελλάδα του μνημονίου και των προδοτών απλώς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, εν μέσω διαπλοκής και μιζών των πολιτικάντηδων, ανήμπορη να δράσει αποφασιστικά και με εθνική υπευθυνότητα.
Σύντομα όμως η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα δώσει τέλος στην πολυεπίπεδη προδοσία που στόχο έχει την απεμπόληση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Γ.Λ.