Από την Τετάρτη έχει γίνει γνωστό ότι η τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει δεκάδες χρήστες του Twitter με το αιτιολογικό ότι με τα tweets τους υποκινούν ταραχές σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις τουλάχιστον ...
9 ατόμων στη Σμύρνη, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ενώ μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, πραγματοποίησε τουλάχιστον 38 επιδρομές σε κατοικίες υπόπτων και προχώρησε σε συνολικά 25 συλλήψεις.
Μπορεί η ελευθερία του λόγου να μην ήταν ποτέ το δυνατό σημείο της τουρκικής κυβέρνησης, όπως και πολλά θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η σύλληψη χρηστών του Twitter είναι μία πρακτική που εφαρμόστηκε αρκετά στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τη διάρκεια των ταραχών του Αυγούστου του 2011, με τον πρωθυπουργό Τζέιμς Κάμερον να ζητά μέχρι και από την BlackBerry να συνεργαστεί για να αρθεί το απόρρητο του BlackBerry Messenger που χρησιμοποιούσαν οι νέοι που συμμετείχαν στις ταραχές εκεί.
Η τουρκική αστυνομία, όμως, έκανε κάτι πολύ περισσότερο απλό. Παρακολούθησε κατά πάσα πιθανότητα τα hashtags #direngeziparki ή #direnizmir, αλλά και γενικότερα τη δραστηριότητα στο twitter των νέων που ενημέρωναν άλλους χρήστες για τις κινήσεις της αστυνομίας. Η τουρκική αστυνομία φέρεται να παρακολουθούσε τους χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει στους λογαριασμούς τους την εισαγωγή τοποθεσίας. Από την τοποθεσία μπόρεσαν και εντόπισαν αρκετούς από αυτούς.
Εξ ου και οι χρήστες μεταξύ τους ενημερώνουν να απενεργοποιήσουν όλοι τη λειτουργία Tweet Location, για να αποφύγουν επισκέψεις της τουρκικής αστυνομίας. Πρακτική που φαίνεται να ακολουθούν και οι χρήστες του Facebook όπως αναφέρει το digitallife.gr