Περιοδικό "Επίκαιρα": Η Χρυσή Αυγή γιγαντώνεται ακόμα και στις πρώην "κόκκινες" γειτονιές

Ψάχνουν νέες εκλογικές δεξαμενές, φλερτάρουν με «κόκκινες» γειτονιές
Στη Χρυσή Αυγή επικρατεί ικανοποίηση λόγω των δημοσκοπήσεων, αλλά και επειδή εκτιμούν ότι η όλη συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είχε τα αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που επιδίωκαν τα άλλα κόμματα και τελικά τους έκανε καλό. Η ηγεσία θεωρεί πως η παρουσία του ...

κόμματος στα πολιτικά πράγματα παγιώνεται και ετοιμάζεται για τη μετεξέλιξη του σχηματισμού από κίνημα σε κόμμα, με δημιουργία δομών και οργανωτικών πυρήνων σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρίσκεται σε αναζήτηση προσώπων που θα στελεχώσουν αυτές τις νέες δομές και τα ψηφοδέλτια, θα διευκολύνουν τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής σε νέα εκλογικά στρώματα και θα ενισχύσουν την προσπάθειά της να πετύχει το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει, ήτοι εντυπωσιακή παρουσία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.
Στο στρατηγείο του κόμματος στη Λεωφόρο Μεσογείων είναι αισιόδοξοι, δεδομένου ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι, όπως λένε, «μεγάλη», μάλλον μεγαλύτερη απ' ότι και οι ίδιοι περίμεναν. Σημειώνουν ότι η απήχηση τους δεν περιορίζεται πια σε νεαρά άτομα με ριζοσπαστική διάθεση - αν και εκεί υπάρχουν εκπλήξεις, καθώς κερδίζουν νεολαία από τον ΣΥΡΙΖΑ -, αλλά το ακροατήριό τους διευρύνεται, περιλαμβάνοντας πλέον και αυξανόμενο αριθμό ατόμων μεγάλης ηλικίας, που έχουν θορυβηθεί από την αύξηση των εγκλημάτων κατά της ζωής, με θύματα κυρίως ηλικιωμένα άτομα, σε όλη την επικράτεια. Με αφορμή και τη διπλή ανθρωποκτονία στο Αλιβέρι, στελέχη της Χρυσής Αυγής επισημαίνουν πως στις συγκεντρώσεις του κόμματος υπάρχει πλέον μεγάλη συμμετοχή ατόμων ηλικίας άνω των πενήντα ετών, που παρακολουθούν «με ενδιαφέρον», και μάλιστα επανεμφανίζονται τακτικά στις διάφορες εκδηλώσεις. Όλοι οι νεοφερμένοι ήταν στην πλειοψηφία τους εδώ και δεκαετίες μέλη του προνομιακού για τη ΝΔ ακροατηρίου, κοινώς «νοικοκυραίοι» με εγγενή συντηρητική προδιάθεση.
Συνεχίζουν τις «δράσεις»
Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία που, σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος, αναδεικνύουν ποιοτικά δεδομένα για την εξέλιξη της απήχησης του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι το ότι οι μεγαλύτεροι πυρήνες της Χρυσής Αυγής βρίσκονται σε πάλαι ποτέ «αριστεροκρατούμενες» γειτονιές, όπως η Νίκαια και η Κοκκινιά, όπου η επιτυχία στις συγκεντρώσεις ξεπερνά - πάντα βάσει των λεγομένων από στελέχη του κόμματος - κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, «οι Έλληνες που ζουν σε αυτές τις γειτονιές μας εκπλήσσουν, μιας και λόγω των ιστορικών αναφορών και της αριστερής πολιτικής παράδοσης δεν ήταν εύκολο πολλοί αρχικά να βγουν υπέρ της Χρυσής Αυγής, κι όμως το έκαναν να βγουν υπέρ και τώρα αυξάνονται σε βαθμό ώστε εκεί να γίνονται από τις καλύτερες συγκεντρώσεις μας. Πολλοί είναι οι νέοι από οικογένειες με αριστερή και κομμουνιστική ιστορία, και γι' αυτό καταλαβαίνουν ίσως καλύτερα το λαϊκό πολιτικό λόγο». Από το ΚΚΕ στη Χρυσή Αυγή, λοιπόν. Αυτό ίσως θυμίζει τι έγινε στη Γαλλία, λίγες δεκαετίες πριν, με μεγάλες μάζες ψηφοφόρων του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος να «μετακομίζουν» στο Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η ηγεσία του κόμματος προσανατολίζεται στη συνέχιση των «εθνικών κοινωνικών δράσεων», όπως αποκαλούν, για παράδειγμα, τις διανομές τροφίμων «μόνο για Έλληνες» αλλά και τις αιμοδοσίες στα κατά τόπους δημόσια νοσοκομεία «μόνο για Έλληνες», δίνοντας λαβή στην κριτική για ρατσιστική στάση και ναζιστικού τύπου πολιτική. Επίσης, συνεχίζουν, όπως παραδέχονται στελέχη της Χρυσής Αυγής, στην ευρύτερη περιοχή της Β' Πειραιά, την «πίεση» σε επιχειρήσεις που απασχολούν αλλοδαπούς, ώστε αυτοί να αντικατασταθούν με Έλληνες εργαζομένους. Στη Χρυσή Αυγή θεωρούν «ζωτικής σημασίας» τη δράση αυτή: «Ο Έλληνας, που θα φάει ένα κομμάτι ψωμί λόγω της παρέμβασής μας, δεν θα μας ξεχάσει, ούτε αυτός ούτε η οικογένειά του ούτε οι φίλοι του». Και με τον τρόπο αυτό η Χρυσή Αυγή εδραιώνει την παρουσία της σε γειτονιές όπου κάποτε η αναφορά και μόνο σε αυτή θεωρούνταν ύβρις.
Η Χρυσή Αυγή τελικά δεν παρέλειψε να καταθέσει, και αυτή, πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό αφορά στο ρατσισμό κατά των Ελλήνων. Βασικά σημεία της πρότασης νόμου είναι ότι θεσπίζει ως ιδιώνυμο τα εγκλήματα των λαθρομεταναστών κατά Ελλήνων, ενώ προβλέπει επίσης φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών για όσους αρνούνται τα εγκλήματα γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων.
«(Άρθρο 1) Όποιος, ευρισκόμενος παράνομα στο ελληνικό έδαφος ή έχοντας εισέλθει σε αυτό χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις (ασχέτως εάν μεταγενέστερα απέκτησε με οποιονδήποτε τρόπο καθεστώς νόμιμης παραμονής), τελέσει με δόλο πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, τιμωρείται για μόνη τη συμμετοχή του σ' αυτή την πράξη με κάθειρξη. Σε περίπτωση που διαπράξει κακούργημα, τιμωρείται γα μόνη τη συμμετοχή του σ' αυτή την πράξη με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
(Άρθρο 3) Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του Τύπου, μέσω του Διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας σε βάρος Ελλήνων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από δέκα έως είκοσι χιλιάδων (10.000 - 20.000) ευρώ».