Π. Γκούσμαν: «Η Χρυσή Αυγή δεν θα κυβερνήσει, γιατί το μεγάλο κεφάλαιο δεν της έχει εμπιστοσύνη»


Γράφει ο Γιώργος Μάστορας
Γροθιά στο στομάχι της καθεστωτικής αριστεράς έδωσε ένας δικός της ήρωας, ο Πατρίτσιο Γκούσμαν, κινηματογραφιστής του πρώτου μαρξιστή προέδρου της Χιλής, Σαλβατόρ Αλιέντε.  Σε συνέντευξή του, στο καθεστωτικό ΒΗΜΑ και ενώ ο δημοσιογράφος τον θέτει ’’σε απόσταση βολής’’ από την Χρυσή Αυγή, ο καλλιτέχνης λέει μια τεράστια αλήθεια. ...

Ότι η Χρυσή Αυγή είναι εχθρός του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή της πλουτοκρατίας που απομυζεί τον πλούτο της Πατρίδας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που -σύμφωνα με τον Γκούσμαν- η Χρυσή Αυγή δεν θα κυβερνήσει.
Για την ακρίβεια, στην ερώτηση ’’πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι ακροδεξιές και φιλοναζιστικές ομάδες ή κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα παρασύρουν με τεράστια ευκολία πλήθος κόσμου;’’, ο Γκούσμαν απαντά τα εξής: «Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού ανανεώνει την επιθυμία μου να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την δημοκρατία και την ανεκτικότητα. Δεν με αποθαρρύνει στο ελάχιστο. Τέτοια φαινόμενα έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν σε καιρούς κρίσης. Η Ακροδεξιά δεν έχει καμία πιθανότητα να πάρει την εξουσία διότι της λείπει η οικονομική συνοχή  -ανάμεσα σε άλλα πράγματα. Το μεγάλο κεφάλαιο δεν της έχει εμπιστοσύνη». Ο Γκούσμαν, σε καμία περίπτωση, δεν είναι ’’δικός μας’’.  Είναι μαρξιστής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι και εβραϊκής καταγωγής. Δεν είναι, όμως, αυτό το ζητούμενο, αλλά τα λεγόμενά του. Ο Γκούσμαν, πάνω στην ροή του λόγου, αυτοκαρφώνεται χαρακτηριστικά. Ενώ δηλώνει ότι η άνοδος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ τον ωθεί να αγωνίζεται για την δημοκρατία και την ανεκτικότητα, λίγο παρακάτω θεωρεί ότι δεν έχουμε την δυνατότητα να κυβερνήσουμε, διότι το μεγάλο κεφάλαιο δεν μας θεωρεί δικούς του ανθρώπους.
Προφανώς η δημοκρατία και η ανεκτικότητα, για τον Γκούσμαν, συμβαδίζουν με την απόλυτη κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο δεν έχει ούτε Πατρίδα, ούτε κοινωνικές ευαισθησίες, ούτε ηθικούς φραγμούς. Ο Γκούσμαν, λοιπόν, ο αριστερός και δήθεν φιλολαϊκός, καθησυχάζει (…) τους ανήσυχους αναγνώστες του ‘’Βήματος’’, ότι το μεγάλο κεφάλαιο δεν θα αφήσει την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ να πάρει την εξουσία, ακριβώς επειδή δεν την ελέγχει. Αλήθεια, πως θα συμβεί κάτι τέτοιο; Θα ήταν καλό να γίνει πιο συγκεκριμένος στα συμπεράσματά του.  Μήπως το μεγάλο κεφάλαιο θα προμοτάρει τα εξαρτημένα, απ’ αυτό, ΜΜΕ για να λασπολογήσουν ασύστολα την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ; Μήπως θα ενισχύσει κι άλλο τα, προσκείμενα σε αυτό, συστημικά κόμματα προκειμένου να αναχαιτίσουν την συνεχόμενη άνοδό μας; Μήπως θα προσπαθήσει να προωθήσει τέτοια νομοθετικά διατάγματα, τα οποία θα κατακρεουργούν κάθε ουσιαστική αντίδραση ενάντια στην αποδόμηση της Ελληνικότητας και την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων; Ή μήπως, ως εσχάτη γραμμή αμύνης, θα ακυρώσει κάθε ψευδαίσθηση πλουραλισμού και ισονομίας, ματαιώνοντας την εκλογική διαδικασία εφ’ όσον όλα τα προγνωστικά φέρνουν την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ προ των πυλών της εξουσίας; Ρητορικό, εννοείται το ερώτημα καθώς πολλά απ’ αυτά τα ζούμε καθημερινά και δεν θα μας εκπλήξει να τα δούμε, σε πολύ χειρότερη μορφή, και στο άμεσο μέλλον.
Το μεγάλο κεφάλαιο, λοιπόν, με τις αδηφάγες ορέξεις του και τον αταλάντευτα διεθνιστικό του χαρακτήρα έχει κάθε λόγο να τρέμει την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.  Αντιθέτως, έχει ανάγκη από εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα δρουν ως ’’αποσμητικό’’ του συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κακομαθημένο πλουσιόπαιδο, το οποίο ηγείται του μορφώματος αυτού, είναι το ’’αποσμητικό’’ αυτό. Όσο για τον Γκούσμαν (και τον κάθε Γκούσμαν), που δρα ως ’’μαϊντανός’’, δεν μπορούμε να ξέρουμε τους λόγους, για τους οποίους είπε την μεγάλη αυτήν αλήθεια. Είτε πανικός, είτε άλλου είδους σκεπτικό, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: Ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αποτελεί την μόνη Γνήσια και Συνεπή αντισυστημική, αντικεφαλαιοκρατική, αντιπαγκοσμιοποιητική πολιτική δύναμη, που μάχεται με Θάρρος, Πείσμα και Στρατηγικό Σχεδιασμό υπέρ της Πατρίδας και του Λαού!
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ