Συμμορία ρομά ρήμαξε τον Θεσσαλικό κάμπο


Πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ (!) είναι η ζημιά που έχει η ΔΕΗ από την δράση συμμορίας ρομά, οι οποίοι ρήμαξαν πομόνες και στύλους της ΔΕΗ κλέβοντας μετασχηματιστές και καλώδια χαλκού, πουλώντας τα σε ιδιoκτήτες εταιρείας scrap στην Καρδίτσα.
Από την εξάρθρωση της σπείρας προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν διαπράξει μέσα σε διάστημα ...
 


λιγότερο των 18 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2011) συνολικά 1222 (!) κλοπές μετασχηματιστών, καλωδίων και ηλεκτρικών πινάκων, μέχρι και την ημέρα της σύλληψης τους. Από την ασφάλεια Καρδίτσας συνελήφθησαν τρεις ρομά, ηλικίας 37, 40 και 40 ετών και δύο Καρδιτσιώτες, πατέρας και γιός, ηλικίας 41 και 21 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν την εταιρεία αγοράς και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων (scrap).
Οι τρεις ρομά έκλεβαν μετασχηματιστές και άλλο υλικό κυρίως από αγροτικές περιοχές στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και αυτή τους η «επαγγελματική ενασχόληση» είχε γίνει πραγματική μάστιγα για τους αγρότες της περιοχής, καθώς οι δράστες είχαν ρημάξει πομόνες και κολόνες, αφήνοντας πολλές φορές το Θεσσαλικό κάμπο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αυξημένη η παραβατική δραστηριότητα μελών της συγκεκριμένης «ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας». Από κλοπές και εμπόριο ναρκωτικών μέχρι ξυλοδαρμό αστυνομικών και ανθρωποκτονία (ύστερα από επιχειρούμενη κλοπή). Ξέρουμε ότι η εύκολη καραμέλα, την οποία πιπιλάνε εκ του ασφαλούς τα διάφορα καθεστωτικά φερέφωνα, είναι αυτή του «κοινωνικού αποκλεισμού», «της προκατάληψης απέναντι τους», «της ευθύνης του κράτους για την έλλειψη παιδείας στα παιδιά των ρομά», και άλλα συναφή που προσπαθούν να δικαιολογήσουν, ανεπιτυχώς, μια συνεχιζόμενη κατάσταση, κρύβοντας απλώς την σκόνη κάτω από το χαλί.
Αναμφίβολα κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει αναφαίρετα δικαιώματα. Έχει, όμως, και τις ανάλογες υποχρεώσεις, απέναντι στην Πολιτεία και τους κατοίκους της και γι’ αυτό δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε, ούτε να δημιουργούμε φτηνές (και φαιδρές) δικαιολογίες για παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες στατιστικά εμφανίζονται πολύ περισσότερο σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, απ’ ότι σε κάποιες άλλες. Ένα θέμα το οποίο χρειάζεται σοβαρή συζήτηση, μελέτη και ανάλυση και όχι ανεύθυνους και «αντιρατσιστικούς» καθωσπρεπισμούς, που επιβάλει η κακώς εννοούμενη «πολιτική ορθότητα».
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ