Οι παράνομοι εβραϊκοί οικισμοί περικυκλώνουν ασφυκτικά τη Βηθλεέμ

Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει την κατασκευή 2.610 κατοικιών στη περιοχή
Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, στη Βηθλεέμ, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Χριστός, το Ισραήλ ετοιμάζεται, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, να υλοποιήσει τα σχέδιά του για την ανέγερση νέων παράνομων εβραϊκών οικισμών.
Ο Γκιβάτ Χάματος θα είναι ο πρώτος οικισμός από το 1997 που θα αναγερθεί πάνω στη Πράσινη Γραμμή και τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, τον Ιούνιο της χρονιάς εκείνης....
 
 
 
 
Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει την κατασκευή 2.610 κατοικιών στη περιοχή. Με τα νέα αυτά σχέδια, η παλαιστινιακή Βηθλεέμ θα βρίσκεται περικυκλωμένη απ’ τους διαδοχικούς εβραϊκούς οικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
«Αν κτιστεί το Γκιβάτ Χάματος, η Βηθλεέμ αποκόπτεται εντελώς κι η πόλη θα ασφυκτιά», επισημαίνει ο Ζαβιέ Αμπού Εϊντ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Φοβάμαι πως σύντομα θα έρθουν και θα μας διώξουν απ’ τα ίδια μας τα σπίτια. Δεν έχουμε που αλλού να πάμε», λεει η παλαιστίνια Ουμ Ταχάνι, η οποία μαζί με τον άντρα της μένουν σε μια πολυκατοικία κοντά στο Γκιβάτ Χάματος.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τα σχέδια για την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, μία ημέρα μετά την υπερψήφιση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης σε «κράτος – παρατηρητή», πριν περίπου ένα μήνα. Και δεν έκρυψε ότι το έκανε σαν «τιμωρία».

«[Οι Παλαιστίνιοι] κούνησαν ένα πιόνι, άρα τώρα είναι σειρά μας να κουνήσουμε ένα δικό μας», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του σχεδίου του.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι εβραϊκοί οικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Πράσινη Γραμμή είναι παράνομοι.  
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο για «σχεδόν θανατηφόρο πλήγμα» στην ισραηλινό-παλαιστινιακή προοπτική για τη δημιουργία δύο κρατών. «Οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και αν [το σχέδιο]  υλοποιηθεί, θα αποτελέσει σχεδόν θανατηφόρο πλήγμα στις τελευταίες ευκαιρίες για την εξασφάλιση μιας λύσης δύο κρατών», σημείωσε.
 
 
 
troktiko.eu