Θεσσαλονίκη: Πωλούν ληγμένα και επισφαλή τρόφιμα

Στα σκουπίδια -ή σε φτωχογειτονιές όπου πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές- καταλήγουν δεκάδες τόνοι τροφίμων, νωπών και συσκευασμένων, λόγω της υπερεπάρκειας και της μη κατανάλωσής τους.
Ο ανταγωνισμός και η κρίση έχουν φέρει τα πάνω κάτω και στην αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία βάλλεται και από το παρεμπόριο, που προσφέρει φθηνά αλλά επισφαλή προϊόντα. Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι καταγγελίες των πολιτών για...


νοθευμένα καύσιμα, παράνομες σφαγές ζώων που διοχετεύονται στην αγορά χωρίς να ελέγχονται, ακόμη και για ρούχα που πωλούνται στις λαϊκές από «δεύτερο χέρι».

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ενόψει και των Χριστουγέννων, έχει οδηγήσει σε νευρική κρίση τον εμπορικό κόσμο, κυρίως το στεγασμένο εμπόριο, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους πλανόδιους πωλητές τροφίμων και ρούχων. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν πριν από δύο χρόνια, η αγορά στενάζει, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται φειδωλοί στις αγορές τους και αναζητούν φθηνές λύσεις, επιλέγοντας ακόμα και τις προσφορές κουπονιών μέσω διαφόρων εντύπων, που προσφέρουν δώρο νωπά και συσκευασμένα προϊόντα.

Στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε χθες στη Μητροπολιτική Επιτροπή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία εμπόρων και εκπροσώπων των επιμελητηρίων, τονίστηκε από όλους ότι η αγορά της πόλης είναι σε κακό χάλι και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να βρουν τρόπο να προστατεύσουν την αγορά και τους καταναλωτές από επιτήδειους πλανόδιους που επιχειρούν να πουλήσουν φθηνά προϊόντα που όμως δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο. Για νίκη του παρεμπορίου έναντι του στεγασμένου εμπορίου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των χονδρεμπόρων της λαχαναγοράς Ιωάννης Χαραλαμπίδης, τονίζοντας ότι δεκάδες τόνοι τροφίμων πετιούνται στα σκουπίδια επειδή δεν καταναλώνονται.

Στις εκκλήσεις πάντως των επαγγελματιών απάντησαν οι υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι άρχισε ήδη «σαφάρι» ελέγχων σε όλο το φάσμα της αγοράς, όπου καθημερινά τρία με τέσσερα κλιμάκια εποπτεύουν πεζή ή με οχήματα όλα τα καταστήματα και τις λαϊκές αγορές, ελέγχοντας τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων.


Νοθείες και προϊόντα διαλογής

Καταγγελίες για νοθευμένα με τουλουόλη και ξυλόλη καύσιμα, καθώς και για λαθραία και κλεμμένα καύσιμα, φτάνουν καθημερινά στις υπηρεσίες, όπως ανέφεραν οι διευθυντές των υπηρεσιών Ανάπτυξης και Υγιεινής, σημειώνοντας ότι ζήτησαν ήδη από τους πολίτες να τους προσκομίσουν στοιχεία. Οι ίδιοι μάλιστα έκαναν λόγο για διάθεση μη εμπορεύσιμων προϊόντων σε φτωχογειτονιές, τα οποία πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. «Δυστυχώς έχουμε καταγγελίες και για τέτοια φαινόμενα, να πωλούνται δηλαδή διάφορα προϊόντα, που όμως είναι επισφαλή, σε διάφορες γειτονιές όπου ζουν άνθρωποι χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων», τόνισε ο διευθυντής Δημόσιας Υγιεινής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης.

Σήμα κινδύνου για το στεγασμένο εμπόριο απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το παρεμπόριο δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα γιγαντωθεί πολύ σύντομα με την πώληση μεταχειρισμένων προϊόντων.

«Το ποσοστό αυτών των προϊόντων από ‘δεύτερο χέρι’, όπως ρούχα και άλλα είδη, φτάνει στις λαϊκές αγορές το 70%. Αυτά αφήνουν τεράστια περιθώρια κέρδους καθώς αγοράζονται με τον τόνο, κοστίζουν 12 λεπτά το κιλό και πωλούνται με το τεμάχιο», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης και πρόσθεσε ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα ο Εμπορικός Σύλλογος να εκπροσωπεί σήμερα 120.000 λουκέτα που μπήκαν σε μαγαζιά.

Για περιορισμένες αγορές από τους πολίτες μίλησε ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Καλοχριστιανάκης. «Οι αγορές είναι περιορισμένες, παρότι βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Η ασφάλεια των καταναλωτών όμως είναι ζητούμενο, γιατί στην κρίση οι πολίτες προμηθεύονται ακόμα και κρέας με κουπόνια εφημερίδων», σημείωσε. Έμφαση στο μείζον ζήτημα της λαθραίας σφαγής ζώων και της προσφοράς νωπών κρεάτων από διάφορα έντυπα έδωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών, Νίκος Εμμανουηλίδης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά, κυρίως στα σφαγεία, καθώς αρχίζει η σφαγή του χοιρινού και της γαλοπούλας. «Εμείς δεν πρόκειται να διακινήσουμε ούτε γραμμάριο λαθραίου κρέατος, αλλά οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τι προμηθεύονται όταν επιλέγουν κουπόνια από διάφορα έντυπα που προσφέρουν π.χ. γαλοπούλες ή άλλα είδη κρέατος», είπε χαρακτηριστικά.

Φαινόμενα πώλησης ψαριών για τα οποία αυτοί που τα διακινούν δεν έχουν άδεια παραγωγής κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των ιχθυοπωλών λαϊκών αγορών Θεόδωρος Τσιφτσίδης. Ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά την περίπτωση του ασημόψαρου, που είναι ένα φθηνό ψάρι του γλυκού νερού το οποίο κοστολογείται στα 2 ευρώ, αλλά πωλείται ως μαγιάτικο έναντι 10 ευρώ το κιλό λόγω της εκπληκτικής ομοιότητας που παρουσιάζουν τα δύο είδη.καμία αγορά. Εξετάζοντας ξεχωριστά τις γυναίκες και τους άνδρες, αναδύεται μία διαφοροποίηση μεταξύ τους, όπως και το 2011. Έτσι οι γυναίκες εμφανίζονται πιο συντηρητικές σε σχέση με τους άντρες, δηλώνοντας φέτος με μηδενικό ποσοστό, έναντι 4,7% πέρυσι, ότι δεν θα αναβάλουν καμία αγορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 6,1%. Το 2010 και το 2009 οι γυναίκες έφτασαν να έχουν έως και τριπλάσια ποσοστά μη αναβολής αγορών σε σύγκριση με τους άνδρες.

 
Της Φανής Σοβιτσλή
krasodad.blogspot.gr