Αρτέμης Ματθαιόπουλος: Οι "εκλεκτοί" προστατευόμενοι του συστήματος φοροδιαφυγής παραμένουν ανέγγιχτοι

Παρά τις ανακυκλούμενες εξαγγελίες εξορμήσεων της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι «εκλεκτοί προστατευόμενοι του συστήματος» παραμένουν ανέγγιχτοι. Από το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να απουσιάζει κονδύλιο της τάξεως των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορά παράνομα έσοδα των τραπεζών κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από τοκογλυφικούς τόκους. Το ποσό αυτό το κράτος όχι μόνο δικαιούται να κατάσχει και να δημεύσει, αλλά έχει ρητή υποχρέωση από τον νόμο να το κάνει. ...




Τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών γνωρίζουν ότι, διαχρονικά και συστηματικά, το καρτέλ των ελληνικών τραπεζών χρεώνει ομοιόμορφα υπέρμετρους τόκους και λοιπά ωφελήματα πέραν των νομίμων και στους καταναλωτές και στους επιχειρηματίες δανειολήπτες. Γνωρίζουν επίσης ότι η τραπεζική τοκογλυφία έχει χαρτογραφηθεί με χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες περισσότερες από εξήντα είναι ήδη σήμερα ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ, σε βάρος σχεδόν του συνόλου των τραπεζών, με τις οποίες η ελληνική δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι τα δικαιοπρακτικά ή εξωτραπεζικά επιτόκια που ισχύουν σαν ανώτατα νόμιμα όρια για εκτοκισμούς στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν σαν τέτοια (δηλαδή ανώτατα όρια) και για τις τράπεζες που ανήκουν και αυτές στον ιδιωτικό τομέα.
Σήμερα το δικαιοπρακτικό επιτόκιο είναι 6,50% ενώ οι τράπεζες χρεώνουν 18-19% στις πιστωτικές κάρτες, 11-16% στα καταναλωτικά δάνεια και 9-12% στα επιχειρηματικά. Ναι μεν δεν υπάρχουν ανώτατα όρια στα τραπεζικά επιτόκια, αλλά τέτοιες υπερβάσεις των δικαιοπρακτικών επιτοκίων από τα τραπεζικά συνιστούν καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της απελευθέρωσης των τραπεζικών επιτοκίων.           
Οι πρόεδροι των σημαντικότερων τραπεζών στην Ελλάδα (περίπου 15) έχουν λάβει εξώδικες διαμαρτυρίες και καταγγελίες από δανειολήπτες και τους φορείς τους με τις οποίες ενημερώθηκαν για τις ήττες των τραπεζών τους μέσα στα δικαστήρια, λόγω των υπέρμετρων επιτοκίων και προειδοποιήθηκαν ότι κάθε απόπειρα είσπραξης των τοκογλυφικών αυτών απαιτήσεων, ιδίως με δικαστικές ενέργειες, θα απαντώνται με μηνύσεις και αγωγές.
Κι ενώ η μέχρι σήμερα διαμορφωμένη νομολογία εξαναγκάζει τις τράπεζες σε συμμόρφωση απέναντι στις δίκαιες απαιτήσεις των εξαπατημένων πελατών τους, έρχεται ο προϋπολογισμός του κράτους για να δώσει μία γενναία δόση ρευστότητας δια της κεφαλαιακής ενίσχυσης σε αυτούς που συστηματικά κατακλέβουν και δυναστεύουν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να χαριστούν 25 από τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ της νέας δόσης στις τράπεζες, οι οποίες επανειλημμένως έχουν αποδείξει τη διαχειριστική ανικανότητα τους να επιβιώνουν στην αγορά, παρά τις ευνοϊκές και μονοπωλιακές ανταγωνιστικές ευκαιρίες που τους παρέχει η εκάστοτε κυβέρνηση, είναι ενδεικτική του πόσο πλαστά είναι και τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Κι αυτό γιατί μέσα στον ισολογισμό των τραπεζών περιέχονται και κέρδη από αυτές τις τοκογλυφικές και παράνομες δραστηριότητες που περιγράψαμε ως άνω, τα οποία με τη σειρά τους συμπεριλαμβάνονται σε στοιχεία του προϋπολογισμού του κράτους, κάτι που είναι και παράνομο, αλλά και παραπλανητικό.
Επιπλέον, το εξωφρενικό είναι ότι το ποσό των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από καθαρή τοκογλυφία εκ μέρους των τραπεζών, ξεπερνά ακόμα και το ποσό της τελευταίας δόσης του μνημονίου 3, για το οποίο η συγκυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ στους διεθνείς τοκογλύφους, ενώ ήξερε πολύ καλά ότι τα χρήματα αυτά ήταν άμεσα διαθέσιμα, αν τα ζητούσε, όπως όφειλε. Και δεν το έκανε γιατί το τραπεζικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πολιτικό κατεστημένο, εξυπηρετώντας ο ένας τα συμφέροντα του άλλου.
Τρανή απόδειξη, ο κ. Υπουργός Οικονομίας, που έχει διατελέσει ο ίδιος πρόεδρος τράπεζας επί σειρά ετών (και πιθανώς έχει και προσωπικές ποινικές ευθύνες για τους τοκογλυφικούς τόκους και τα άλλα τεχνάσματα της τράπεζας που διοίκησε, όπως εκτοκισμοί με χρονική βάση ημερολογιακού έτους 360 αντί 365 ημερών), που έσπευσε να ανακουφίσει τους πρώην συναδέλφους του με τις δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ του ελληνικού λαού.
Για τον λόγο αυτό και πολλούς άλλους η Χρυσή Αυγή δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό, όπως έκανε και με τα νέα μέτρα, γιατί ο πρώτος είναι άμεση απόρροια του δεύτερου. Εξάλλου, όλες οι προβλέψεις του είναι το λιγότερο άστοχες, πάραυτα δυσοίωνες για το μέλλον της Ελλάδος. Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί, το ίδιο και η ανεργία, το ίδιο και ο πληθωρισμός. Εάν αυτό αποκαλείται «ανάπτυξη» για κάποιους, τότε για εμάς είναι μια απόδειξη ενοχής του φαύλου πολιτικού συστήματος που συνειδητά καταδικάζει σε φτώχεια έναν ολόκληρο λαό.

ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ