Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης : Συγκλονισμένοι οι επαγγελματίες από την απόγνωση και τις αυτοκτονίες

http://a.media.newsbomb.gr/items/cache/a32acad250eb255ff008086c3e2377e3_XL.jpg?t=1326982076
«Οι συνεχείς αυτοκτονίες επαγγελματιών το τελευταίο διάστημα υπογραμμίζουν με δραματικό τρόπο την απόγνωση που βιώνουν οι Έλληνες. Ειδικότερα οι μεσαίοι, μικροί, πολύ μικροί επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που επέλεξαν στην ζωή τους να παλεύουν καθημερινά. Κάποτε για την προκοπή τους, σήμερα απλά για την επιβίωσή τους».
Με αυτό τον τρόπο σχολιάζει τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις με τους αυτόχειρες επαγγελματίες, οι οποίοι δεν αντέχουν την πίεση των εξελίξεων, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Σε ψήφισμα που υιοθέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΘ στη συνεδρίασή του της 30ης Μαΐου αναφέρει ακόμη τα ακόλουθα:...

 «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά είναι τραγική. Οι αυτοκτονίες που υπογράφουν με αίμα την απόγνωση και το αδιέξοδο, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας επαγγελματίας -οι όποιες εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα- που να κοιμάται και να ξυπνάει ήσυχος. Κανείς που να ανοίγει το μαγαζί ή την επιχείρησή του με κέφι. Η κατάθλιψη έχει κυριαρχήσει και τα τραγικά περιστατικά απλώς επιβεβαιώνουν το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος.   

Σε αυτή τη δύσκολη για όλους μας ώρα η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει ότι στέκεται δίπλα σε κάθε επαγγελματία που δοκιμάζεται. Και ότι συμπαρίσταται στις οικογένειες όσων δεν άντεξαν τη δοκιμασία. Δεν τους ξεχνάμε. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ, διότι με τη θυσία τους ταρακούνησαν ολόκληρο το σύστημα.

Στην συγκεκριμένη οριακή στιγμή η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του τόπου οφείλει να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Έστω και σήμερα! Για να μη θρηνήσουμε -αν είναι δυνατόν- άλλα θύματα. Αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνάμε τις ευθύνες. Η ελληνική κοινωνία έφτασε σε αυτό το σημείο, επειδή κάποιοι επί δεκαετίες θεωρούσαν το κράτος μαγαζί τους. Τα δικά τους χέρια είναι βαμμένα με το αίμα των αθώων. Οι εκλογές είναι πάντοτε μια ευκαιρία για να τιμωρήσει ο λαός όσους έπαιξαν ή θέλουν να παίξουν ζάρια στην πλάτη του».