Απαράδεκτη απόφαση για τους πολύτεκνους και «δούλεμα» από την κυβέρνηση


Σε ένα πολύ μεγάλο ατόπημα υπέπεσε το ΣτΕ κρίνοντας ότι τα προνόμια των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, που εισάγονται κατά παρέκκλιση από το γενικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι αντισυνταγματικά.
Οι σύμβουλοι της επικρατείας θεώρησαν ότι επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων και ότι η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του ...

υποψηφίου. Έκριναν, συνεπώς, ότι αν θεωρήσουμε ότι τα παιδιά των πολύτεκνων εισάγονται καθ'  υπέρβαση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των ΑΕΙ, τότε παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδεία, ενώ αν εισάγονται εις βάρος άλλων υποψηφίων τότε παραβιάζονται τα άρθρα 4, 5 και 16 του Συντάγματος, που επιβάλλουν να εισάγονται στις πεπερασμένου αριθμού θέσεις των ΑΕΙ οι υποψήφιοι οι οποίοι  υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια.
Η απόφαση του ΣτΕ κρίνεται ως απαράδεκτη γιατί είναι εξόχως ύποπτο το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ανάλογη συζήτηση για τα προνόμια των μουσουλμάνων  που είχαν προκαλέσει σάλο τον Αύγουστο. Θυμίζουμε τι γράφαμε τότε: «Οι διακρίσεις εις βάρος των Ελλήνων δεν έχουν τελειωμό. Με σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, το καθεστώς εισαγωγής των Μουσουλμάνων της Θράκης στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν μεταβλήθηκε ούτε για φέτος. Το προνομιακό αυτό καθεστώς, που οφείλει την ύπαρξή του στην θητεία του Τζέφρυ Παπανδρέου ως Υπουργού Παιδείας, επιτρέπει σκανδαλωδώς στους μουσουλμάνους μαθητές να εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας με ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες. Ενδεικτικά, τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε η εισαγωγή Μουσουλμάνων σε τμήματα όπως η Νομική Αθηνών με βαθμολογία 7,8 (!), η Ιατρική Πάτρας με 11,7 και το Μαθηματικό Κρήτης με 3,4.»
Αν το ζητούμενο είναι η ισότητα γιατί δεν έγινε ανάλογη συζήτηση για τους μουσουλμάνους; Γιατί κρίθηκε αντισυνταγματική μόνο η αντίστοιχη μεταχείριση για τους πολύτεκνους, που εν τέλει δικαιούνται αυτή τη μεταχείριση για λόγους εθνικού συμφέροντος που άπτονται του δημογραφικού; Δεν φτάνει που ο ελληνικός πληθυσμός γηράσκει και θνήσκει έρχεται και η κυβέρνηση να τους κόψει τα όποια βοηθήματα δικαιούνται.
Το πιο αισχρό στην όλη υπόθεση, βέβαια, είναι η στάση του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος έσπευσε να κάνει ψηφοθηρικές δηλώσεις την επαύριο της απαράδεκτης αυτής αποφάσεως, ότι δήθεν θα ξανανομοθετήσει στο μέλλον για το συγκεκριμένο ζήτημα. Φτηνά επικοινωνιακά κόλπα εν όψει εκλογών, βέβαια, αφού πως θα νομοθετήσει σχετικά με κάτι που ήδη κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ; Δεδομένης, μάλιστα, της ποσότητας των παρεμβάσεων που ασκεί η κυβέρνηση στην δικαιοσύνη, δεν αποκλείεται να έχουμε άλλο ένα κρούσμα ώστε να καταργηθούν τα προνόμια των πολυτέκνων.