Πολυνομοσχέδιο: Μία σελίδα προεκλογικές υποσχέσεις, 190 σελίδες εξυπηρέτησης συμφερόντων


Κατατέθηκε και εκτέθηκε στην δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο. Καταρχάς θα πρέπει να αναφερθούμε στο μέγεθος του, το οποίο είναι πρωτοφανές. Καλούνται οι βουλευτές να διαβάσουν 191 σελίδες εντός ουσιαστικά μίας ημέρας, για να μπορέσουν να εκφράσουν άποψη για νομοθετήματα που θα ορίζουν στο μέλλον ολόκληρους κλάδους. Επιπλέον δε αυτού η όποια διαβούλευση πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής, περιορίστηκε στο θέμα που «έπαιζε» στην ...
 
επικαιρότητα, δηλαδή το γάλα.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι όποιες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, κάμφθηκαν ήδη, αφού «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη...». Όλοι οι αντιδρώντες δηλώνουν την αντίθεση τους, αλλά «δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση». Πολλοί, στο μέλλον, θα επικαλεστούν την «δικαιολογία Χρυσοχοΐδη» ότι δεν κατάφεραν να το διαβάσουν, αλλά το ψήφισαν. Αυτό που εν τέλει θα μείνει στην ιστορία είναι άλλο ένα πολυνομοσχέδιο που θα σαρώσει την Ελληνική κοινωνία, ένα νομοσχέδιο με μία σελίδα προεκλογικές υποσχέσεις (την πρώτη, βεβαίως.) και 190 σελίδες εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Ας κάνουμε μία εν τάχει αναδρομή, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε σε τρία άρθρα και θα ψηφιστεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το βράδυ της Κυριακής.
Στο πρώτο άρθρο περιλαμβάνεται το προεκλογικό μοίρασμα χρημάτων από τον Σαμαρά, η διάλυση του κλάδου των φαρμακοποιών, οι ρυθμίσεις για την διακίνηση καυσίμων, για τα περίπτερα, για τα βιβλία, για το ψωμί, για το γάλα, την διακίνηση τσιμέντου, στα ταξί, για το σύστημα υγείας, για τα εργασιακά και για πάρα πολλά άλλα. Συνολικά το πρώτο άρθρο αριθμεί 147 από τις 191 σελίδες του πολυνομοσχεδίου. Ο λόγος που έχει γίνει αυτό το μοίρασμα είναι προπαγανδιστικός, αφού αν κάποιος επιλέξει να καταψηφίσει (ορθά!) το συγκεκριμένο άρθρο θα τοποθετηθεί από την κυβέρνηση και τα υποτακτικά της κανάλια ως καταψηφίζων το μοίρασμα των χρημάτων.
Για να μην γίνει αντικείμενο προπαγάνδας κάθε βουλευτής θα πρέπει να αποδεχτεί την διάλυση του κλάδου των φαρμακοποιών, την απελευθέρωση της πώλησης του ψωμιού και συνεπώς την αύξηση της τιμής του, την είσοδο των πολυεθνικών στην αγορά γάλακτος, την φωτογραφική διάταξη για δημιουργία εταιριών - βιτρίνα στην διακίνηση δομικών υλικών, την ελεύθερη απόλυση ενοικιαζόμενων εργαζομένων και πάρα πολλά άλλα.
Ειδικότερα για τα φαρμακεία ορίζεται ότι:
1) Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη. Τα ποσοστά συμμετοχής σε εταιρείες φαρμακείων ή φαρμακαποθηκών θα καθορίζονται στο εξής ελεύθερα.
2) Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία.
3) Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.
Κοινώς η οποιαδήποτε πολυεθνική εταιρία μπορεί με «μπροστάρη» έναν και μόνο φαρμακοποιό να ανοίξει όσα φαρμακεία θέλει σε όλη την ελληνική επικράτεια, συστεγάζοντας τα με super market και πολυκαταστήματα.
Στα δομικά υλικά:
Αίρονται οι προϋποθέσεις περί ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου (500.000 ευρώ) και περί ελάχιστου όγκου των αποθηκευτικών χώρων (2.000 κυβικά μέτρα) που απαιτείται να έχουν οι κάτοχοι Άδειας Εμπορίας Ασφάλτου. Κοινώς ο κάθε εργολάβος θα μπορεί με ελάχιστο κεφάλαιο να συστήνει εταιρίες - βιτρίνες για την διακίνηση της ασφάλτου. Αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα πλυντήριο μαύρου χρήματος για αυτούς τους μεγαλοεργολάβους.
Τα υπόλοιπα δύο άρθρα ασχολούνται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και την εν γένει τοκογλυφική πρακτική των τραπεζών και κάποιες ρυθμίσεις επί της φορολογίας, με τις οποίες θα ασχοληθούμε εκτενώς, συντόμως.