Άρθρο από την Εθνική εφημερίδα «Εμπρός» που κυκλοφορεί
"Σοβαρότατα ερωτήματα υπάρχουν για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες από τον Εγκέλαδο κατοίκους του νησιού της Κεφαλονιάς.
Οι επισκέψεις των κρατικών υπευθύνων πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια ενός επικοινωνιακού σόου ενόψει εκλογών, χωρίς να προσφέρουν επί της ουσίας στους κατοίκους του νησιού. Γι’ αυτό και οι ...
κάτοικοι της Κεφαλονιάς αποδοκίμασαν πολιτικούς όπως ο κ. Δένδιας που έκανε παρέλαση στο νησί συνοδευόμενος από δεκάδες αστυνομικούς.
Μόλις τα «φώτα» από τις κάμερες έσβησαν, και το σόου έλαβε τέλος, οι κάτοικοι έμειναν και πάλι μόνοι τους, συνεχίζοντας να αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη, αλλά και τον τρόμο, καθώς η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει κοπάσει μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Από την άλλη, πέρα από τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν και ως προς τον τρόπο καταγραφής της ισχύος των σεισμών από τα ελληνικά γεωδυναμικά ινστιτούτα όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών, μετά την εκ νέου διάσταση των αποτελεσμάτων μεταξύ αυτών και των ξένων γεωδυναμικών ινστιτούτων σε Δύση και Ανατολή.
Θα σταθούμε σε αυτό το σημείο, καθώς για άλλη μία φορά υπάρχει περίπτωση τεράστια συμφέροντα να παίζονται εις βάρος των δεινοπαθούντων συμπολιτών μας.
Συγκεκριμένα όταν τα δικά μας ινστιτούτα έδιναν 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ για την ισχύ του σεισμού στην Κεφαλονιά, τα ξένα έδιναν 6,1!
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων ήταν 6,1 Ρίχτερ και όχι 5,7 Ρίχτερ που έδινε το δικό μας Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Το Ευρωμεσογειακό εμφανίζει στοιχεία για τον σεισμό με επίκεντρο 12 χλμ. Βορειοδυτικά του Αργοστολίου (14,9 χλμ. Βορειοδυτικά από Κεφαλονιά – Ληξούρι) με εστιακό βάθος 5 – 10 χλμ. Μεγέθους 6,1 Ρίχτερ.
Αρχικά και για αυτό τον σεισμό το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας έκανε λόγο για 5,9 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ. Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος για αυτόν το σεισμό στα 6,4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ίδιο μέγεθος δίνει και το Emsc. Το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Μόσχας τον κατέγραψε επίσης 6,1 Ρίχτερ! Το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Ουγγαρίας RSOE επίσης κατέγραψε 6,1 Ρίχτερ.
Παρατηρούμε λοιπόν, μια μόνιμη τάση των δικών μας ινστιτούτων να κρατάνε τις μετρήσεις τους σταθερά κάτω από τα 6 Ρίχτερ.
Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να τροφοδοτεί υπόνοιες και καχυποψία περί ηθελημένης παρουσίασης χαμηλότερης ισχύος των σεισμών, προκειμένου να υπάρξουν χαμηλότερες διεκδικήσεις των παθόντων κατά των ασφαλιστικών εταιριών οι οποίες ασφαλίζουν τα ακίνητα για σεισμούς από 6 Ρίχτερ και πάνω.
Η καχυποψία αυτή είναι πλέον μόνιμη, καθώς παρόμοιες τάσεις έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν σε παλαιότερους καταστροφικούς σεισμούς, όπου και πάλι οι μετρήσεις των εν Ελλάδι ινστιτούτων κρατούσαν πεισματικά τα νούμερα κάτω από τα 6 Ρίχτερ, ενώ όλες οι εκτός Ελλάδος μετρήσεις των ξένων ινστιτούτων έδιναν αρκετά υψηλότερα αποτελέσματα.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι το κράτος είναι υπόχρεο αποζημιώσεων μόνον σε περίπτωση που ο σεισμός είναι από 7 Ρίχτερ και πάνω.
Κάποιος όμως θα πρέπει να δώσει μια πειστική απάντηση στους Έλληνες πολίτες σχετικά με τις μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν στην μέτρηση των σεισμικών δονήσεων, καθώς ένας σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχει μεγάλη διαφορά από έναν σεισμό των 6,1 εφόσον η αύξηση είναι λογαριθμική.
Π. Παναγόπουλος"
Σχετικά με το μείζον αυτό θέμα η Χρυσή Αυγή κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, προσδοκώντας μία σαφή απάντηση. Βέβαια δεν τρέφουμε και βαθιές ελπίδες για αυτό, αφού η κυβέρνηση τείνει να μην απαντά στις ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής, επειδή πολλάκις αυτές την έχουν φέρει σε άβολη θέση.
Ερώτηση για τον τρόπο καταγραφής της ισχύος των σεισμών από τα Ελληνικά Γεωδυναμικά Ινστιτούτα
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΘΕΜΑ: «Έντονος προβληματισμός για τον τρόπο καταγραφής της ισχύος των σεισμών από τα Ελληνικά Γεωδυναμικά Ινστιτούτα»
Έντονος προβληματισμός έχει δημιουργηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τον τρόπο καταγραφής της ισχύος των σεισμών από τα Ελληνικά Γεωδυναμικά Ινστιτούτα όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών, μετά την εκ νέου διάσταση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων ξένων Γεωδυναμικών Ινστιτούτων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο η χθεσινή σεισμική δόνηση στην Κεφαλονιά ήταν 6,1 Ρίχτερ, 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ίδιο μέγεθος για το σεισμό δίνει και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Επιπλέον, το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Ουγγαρίας (RSOE) τον κατέγραψε 6,1 ρίχτερ.
Από την άλλη πλευρά, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Ελλάδας έκανε αρχικά λόγο για 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και τελικά εμφανίζει τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ, εντοπίζει το επίκεντρο του 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου (14.9 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από Κεφαλονιά - Ληξούρι) και με εστιακό βάθος 5-10 χιλιόμετρα. Η διάσταση της ισχύος των σεισμών των Ελληνικών από τα ξένα Γεωδυναμικά Ινστιτούτα είναι μια κατάσταση η οποία προκύπτει κάθε φορά που λαμβάνουν χώρα σεισμοί τέτοιου μεγέθους στην ελληνική επικράτεια! Οι αποκλίσεις αυτές που σημειώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημιουργούν υπόνοιες για ηθελημένη παρουσίαση χαμηλότερης ισχύος σεισμών από τα Ελληνικά Γεωδυναμικά Ινστιτούτα, προκειμένου να υπάρξουν χαμηλότερες διεκδικήσεις για αποζημιώσεις ή ακόμη και για να μην υπάρξουν αξιώσεις για αποζημιώσεις.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
- Για ποιους λόγους υπάρχουν οι αποκλίσεις στη μέτρηση των σεισμών εντός της ελληνικής επικράτειας από τα Ελληνικά Γεωδυναμικά Ινστιτούτα και τα αντίστοιχα ξένα;
- Πώς είναι δυνατόν οι μετρήσεις όλων των υπολοίπων Ινστιτούτων να είναι ίδιες και να διαφέρουν μόνο αυτές των εγχώριων;
- Υπάρχουν ανάλογες αποκλίσεις στις μετρήσεις όταν οι σεισμοί λαμβάνουν χώρα σε άλλα κράτη και καταγράφονται και από τα Ελληνικά Γεωδυναμικά Ινστιτούτα;
- Θα αποζημιώσουν αμεσότατα όλους τους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις μετρήσεις των Ελληνικών Γεωδυναμικών Ινστιτούτων και δεδομένου ότι το νησί έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές που καθιστούν αδύνατη την επιβίωση των πληγέντων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ